Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy -- kapitalny remont mieszkania - co..kiedy..jak

ruda_84

Recommended Posts

Witam, prosiłabym o pomoc i dość szczegółowe wyjaśnienie kolejno wykonywanych prac(ponieważ ja mam minimalne pojęcie owej tematyki a mój maż jedynie jakieś ;-). A mianowicie posiadamy mieszkanko z wielkiej płyty 50mkw, wymieniliśmy już okna i drzwi, została wymieniona również instalacja elektryczna, w mieszkaniu nie ma nic poza wc ;-) szukając oszczędności poprosiliśmy teścia żeby wyremontował nam mieszkanie, niestety z powodu choroby nie może juz pracować a nas póki co nie stać nas na wynajęcie ekipy remontowej , wiec postanowiliśmy sami walczyć ze ścianami.Wcześniej teść dał nam liste materiałów jakie musimy zakupić , miedzy innymi:

- tynk maszynowy Mp75,

- gips szpachlowy nicka,

- grunt Unigrunt,

Zdarliśmy już tynk w miejscach gdzie odpadał, ale odpadający tynk uwidocznił dość spore pęknięcia w ścianach wiec poradzono nam żebyśmy kupili taśmę fizelinową żeby zabezpieczyć owe pęknięcia.Teraz czekamy jeszcze na wizytę hydraulika żeby zmienił rury i kaloryfery i wtedy zabieramy się za ściany i tu pojawiają się moje pytania:

1. jeżeli dobrze nie zerwiemy starego odpadającego tynku to czy później po wyprowadzeniu ścian nowe tynki nie zaczną się odparzać i odpadać ??

2. co zrobić ze starą farbą olejna która nie chcę się w żaden sposób zdrapać : położyć na nia po prostu unigrunt ? czy są jakieś środki do jej usunięcia ?

3. kolejność kładzenia warstw na ściany to: unigrunt, później tynk (tam gdzie go nie ma) znów unigrunt na to gładź szpachlowa później szlifowanie i na koniec unigrunt - i wtedy ściany sa gotowe do malowania - tak ?

4. w którym momencie kłaść na pęknięcia taśmę fizelinową?

5. co z sufitami??!! - z nich w ogóle nie odpada tynk - są jedynie brzydkie zacieki,stara pożółkła farba i śmierdzi nikotyną - czy tą samą kolejność kładzenia warstw co ścianach powtórzyć na suficie ??

pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;-)

cały lużny tynk i to co się nie trzyma ścian zerwać ,po zerwaniu tego co trzeba unigrunt i MP75 , jeżeli wam się uda to MP75 wyjdzie pod malowanie ale nie sądzę aby laikom ta sztuczka się udała , jezeli nie wyjdzie to na to gips , przetrzeć i zagruntować ( jeżeli grunt atlasa to rozcieńczyć wodą 1 litr gruntu półtora litra wody, olejną farbe zeskrobać to co odpada , resztę zmatowić papierem ściernym i na to CERPLAST ATLAS , na to można śmiało kłaść gips , unigrunt rozcieńczony jak wyżej i farba , fizelinę sobie daruj a na pękniecia wtopić w trakcie tynkowania MP75 siatkę od styropianu , z sufitami zasyfionymi nikotyną będzie zgryz , trzeba usunąć farbe najlepiej do tynku ( skrobać , szlifować papierem ) bo te chu......stwo wylazi nawet spod gipsu , po zeskrobaniu farby procedura jak przy scianach ,powodzenia:)