snajpo 10.10.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Na starcie witam wszystkich budowlańców:) Zaczniemy od początku, żeby było wiadomo ocb.Dostaliśmy razem z narzeczona mieszkanko w bloku, nie starym bo z lat 80. Mieszkanie w większości było wykończone boazeria. Pierwsze plany remontowe to zerwanie tej całej leśniczówki i w pokoju farba z być może podwieszonym sufitem a w przedpokoju cegła licowa - piaskowiec( tak wygląda w sumie:P). Nastał dzień zero - zrywanie dech:D Dziur nie było za dużo, jakaś tam biała farba jest - do zerwania oczywiście i ten bonus..Na ścianie z oknami jest założona płyta wiórowa czy tez paździerzowa, a miedzy nią płyty z azbestem albo od zewnętrznej strony jest ten azbest(nie wnikałem). Jako, że spółdzielnia nie pozwoli nam tego zdemontować i wybudować nowej ścianki, bo jak zobaczą inni że my zmieniany to i oni będą chcieli(blok ~100 mieszkań i w każdym taka rewelacja). Na usunięcie tego owa spółdzielnia ma czas do 2032 roku, więc maja na to jeszcze 20 lat a osiedle spore..Więc została opcja zabudowania tego:http://img88.imageshack.us/img88/9919/dscn2879l.th.jpg Ja wymyśliłem sobie to tak: jak wiadomo mają to kiedyś zdemontować - mogą przyjść za rok, za 5 lat, za 19lat;p i żeby nie pakować się w jakieś wielkie koszty mam 2 pomysły, które chciałbym żebyście ocenili i pomogli wybrać ten lepszy. 1. Jest to przykręcenie do tej płyty paździerzowej regipsu który da grubość 2,5-3cm(taka jest różnica miedzy decha a wielka płytą w pionach (zdjęcie: http://img14.imageshack.us/img14/8991/dscn2880y.th.jpgżeby wyrównać to z resztą ściany i potem to naciągnąć tynkiem. 2. Postawienie rusztowania pod regipsy na profilu 5cm (na desce paździerzowej cały na wielkiej płycie ścięty do połowy) i powkładaniu tego pomiędzy ścianę a regips - żeby ta próżnie wypełnić i zyskać coś ciepła. Na deskach myślałem zęby 2 styropiany skleić z sobą taśmą dwustronna i potem przykleić do ściany i uzyskam wtedy próżnie ~1cm a na wielkiej płycie wkładać 1 arkusz i wtedy próżnia będzie zerowa bądź kolo 5 mm, przypominam że wcześniej była boazeria i wszędzie była próżnia na poziomie 1-1,5 cm. Prosiłbym o ocenę tych 2 rozwiązań i wybraniu tego lepszego, bądź zaproponowaniu czegoś innego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alana 10.10.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 O jakie piękne mieszkanko Praktycznie jak moje A tak na poważnie - u nas też się okazało, ze w dużym pokoju pod oknami jest płyta wiórowa a pod nią azbest :/ My jednak się tego pozbyliśmy i postawiliśmy ścianki z bloczków o grubości 7,5 cm a to dlatego, ze na tych ścianach są powieszone grzejniki, dlatego też żadne regipsy nie wchodziły w grę. Nie bardzo rozumiem dlaczego spółdzielnia nie wyraża zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajpo 10.10.2011 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Spółdzielnia mówi nie, bo według pana z którym rozmawialiśmy te płyty paździerzowe są zabezpieczone dożywotnio, podobno tą cienką warstwą tynku:bash:. Pewnie go przyjęli po rodzinie albo coś takiego:P Co do tych regipsow to u nas też będą na nich kaloryfery w opcji z rusztowaniem odstęp regipsu od wielkiej płyty będzie kolo 2-2,5cm, wiec można dać dłuższy kolek o te 3cm i ta próżnia nie będzie przeszkadzać - tak mi się wydaje. Zostawimy sobie wszystkie paragoniki i fakturki i jak będą to wymieniać to im to przedstawimy, zęby zwracali kasę albo jakieś inne rozwiązanie niech zaproponują;] Bo inaczej nie pozwolimy salonu rozwalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemodna 10.10.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja bym proponowała wystąpić pisemnie o odpowiedź dotyczącą likwidacji tych płyt, fakt, troszkę potrwa, ale może uda Wam się te płyty zlikwidować na własny koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajpo 10.10.2011 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja bym proponowała wystąpić pisemnie o odpowiedź dotyczącą likwidacji tych płyt, fakt, troszkę potrwa, ale może uda Wam się te płyty zlikwidować na własny koszt? Wcześniejsze rozmowy własnie były w sprawie wymiany na nasz koszt ale nie chcą z nami gadać, wiec my zaoszczędzimy trochę kaski i wybudujemy jakąś ściankę z ociepleniem bo troszkę wieje pomiędzy oknami a paździerzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hauzi 15.09.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Witam,Wiem, że temat stary ale mam podobny problem. Remontuje mieszkanie z lat 80-tych. We wnęce balkonowej "znalazłem" płyty eternitowe i ocieplenie chyba poliuretanowe, wszystko zamontowane na drewnianym szkielecie. do tego szkieletu przymocowana jest również rama okienna. Po kolei warstwy wyglądały następująco: płyta pilśniowa - płyta eternitowa - płyta (ocieplenie) poliuretanowe. To udało mi się zdemontować. Dalej we wnęce jest kolejna płyta eternitowa, przymocowane do wspomnianego stelaża, ale od strony balkonu, który jest już docieplony. Czy macie jakiś pomysł co z tym dalej robić? Odkręcić ramę okienną od stelaża i spróbować to zdemontować (pytanie jak dalej jest zamocowane do tego ocieplenie), czy murować cienki ytong na tym stelażu chwytając się do niego kątownikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamsomka 02.11.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 No właśnie… trudno ocenić, czy to można bezpiecznie usunąć jak nic trzeba zapytać jakiś fachowców. Jak porwałeś się na remont calego mieszkania, to warto zrobic najpierw projekty remontu, żeby wszystko było przemyślane i ładne . jest trochę firm ktore oferują wykonywanie projektów, a potem przeprowadzają remont. Moim sprawdzonym zespołem są fachowcy z interior plus. jeden kompleksowy remont w domu u teściowej i drugi u nas w mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts