Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Onyks wymarzony!!!

charisma

Recommended Posts

Od kilku dni mieszkamy w Onyksie.

Nie jest to być może dom idealny, nie wszystko jest wykończone, ale ja czuję się w nim fantastycznie.

Przestrzeń dzienna i sypialnia to najfajniejsze miejsca w tym domu. Odkryte belki to super pomysł, chociaż nie jest tani i niełatwy do wykonania.

Serdeczne podziękowania dla Charismy za ten dziennik, bo był i pomocą i inspiracją. Również na prywatne maile p.Ania

bez problemu odpowiadała, za co jestem bardzo, bardzo wdzięczna. Bo czasami nie było łatwo.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

gratulacje!!!! Onyks jest jedyny w swoim rodzaju - myślę , że żaden inny dom nie da nam takiego poczucia przestrzeni. Naprawdę można w nim wypocząć i zrelaksować się po całym dniu pracy. Może zabrzmi to dziwnie, ale w normalnych wnętrzach mam poczucie klaustrofobii ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za jakiś 1,5 miesiąca chyba będę mogła wysłać.

Chcę zaryzykować wykończenie częściowo z czerwienią, ale trochę boję się tego koloru.

Gdyby ktoś pokazał jak wykończył, też byłabym wdzięczna.

My też się wahamy czy robić wykończenie czerwone jak w oryginale czy może coś innego.

Na szczęście jeszcze nie rozpoczęliśmy budowy (choć raczej to żadne szczęscie bo wolałbym już w nim mieszkać ;)

Na tą chwilę rozważamy ten warianty (projekt po małych zmianach)

Elewacja - 020_1.jpg

1. ONYKS - Elewacja Drzewo Jasna V3_2.jpg

Z zewnatrz 08.jpg

Z zewnatrz 06.jpg

Z zewnatrz 09.jpg

Edytowane przez fiozo

Gratulacje Dana111. Zazdroszczę Ci. Ja jeszcze muszę poczekać zanim się wprowadzę. Nie ma co się bać czerwonego koloru. My w tym momencie kończymy elewację i czerwony w połączeniu z odcieniami szarości wygląda obłędnie. Za parę dni jak skończą wyślę zdjęcia.

To my też poprosimy o zdjęcia :)

Pozdrawiam

Do Fiozo

Ciekawy wariant z oknami w jadalni i nad nią, ale czy zmieści się to drugie okno na poddaszu?

Chyba, że podniesie się ściankę kolankową i zmniejszy kąt nachylenia dachu?

My zrobiliśmy takie same okno w jadalni jak w kuchni - no może krótsze o 30 cm niż w projekcie .

No właśnie nie wiem według jakiego projektu wy budujecie (prawdopodobnie pierwotna wersja).

Obecnie projekt Onyksa został zmieniony. Zmieniona została konstrukcja dachu jest tańszy a przy tym bardziej ocieplony, niestety

w nowej wersji krokwi nie będzie widać (można sobie dorobić sztuczne), tak mi przekazał architekt.

Spowodowało to też podwyższenie domu, obecnie o ile się nie mylę jest wyższy od pierwowzoru o około 16 cm (jak będę w domu to sprawdzę).

Dlatego też ścianka kolankowa w tym miejscu jest na wysokości 1,65m i to pozwoliło na taką zmianę projektu.

Jedyny duży minus jaki powoduje taka zmiana projektu to układ schodów który nie do końca nam się podoba (w oryginale był fajniejszy),

Ale inaczej tych schodów po prostu nie udało się nam ułożyć.

A tu już ostateczna wersja (brakuje tylko okien dachowych):

Edytowane przez fiozo

• 2 months później...

Witajcie,

W lipcu zaczęliśmy budowę Onyksa i teraz jesteśmy na etapie budowy schodów na piętro....czy ktoś robił schody wg projektu?i mógłby ktoś wysłać zdjęcie od salonu jak one mają wyglądać?czy można po części zrobić schody ażurowe? i byłabym wdzięczna jakby ktos wysłał mi kosztorys budowy na adres [email protected] z góry dziękuję pozdrawiam