rutino78 10.10.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 witam. Buduje się dom, parterowy z nieużytkowym poddaszem. wkrótce wyleje się strop żelbetowy, na nim będzie warstwa izolacji, zatem na strychu będzie zimno. Potencjalni wykonawcy rekuperacji straszą kosmicznymi cenami ocieplonych rur wentylacyjnych. Czy da się to jakoś ominąć?I pytanie, na które nadal nie znam odpowiedzi, spiro czy flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vocatio 10.10.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Obowiązkowo izolowane, ja standardowo stosuje 10cm izolacji, koszty nie zastosowania izolacji będą jeszcze większe, nie wspominając o późniejszej wymianie lub dociepleniu instalacji ... Dziwie się, że ktoś Ci sugeruje założenie przewodów nieocieplonych, podziękuj już tym wykonawcom.Natomiast co do rur spiro czy flex, jak Cię stać to jak najbardziej spiro, jak nie to fleks. Jedyną zaletą spiro jest możliwość ewentualnego czyszczenia, tylko czy ktoś czyścił instalację? to pytanie od dawna króluje w tym dziale i o ile mi wiadomo jeszcze się taki nie znalazł. Unikaj tylko tzw. ocieplanych alufleksów w szczególności na strych, te 2-2,5cm to żadne ocieplenie.Zresztą poszukaj, na forum jest piękny wątek na ten temat.i na marginesie, jak jesteś na etapie wylewania stropu to dobrze by było od razu przygotować przepustypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 10.10.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Witaj, ja mam ułożone rury spiro ocieplone warstwą wełny 10 cm. Koszt wełny wyliczono mi na 2500 zł przy całkowitym koszcie instalacji 13500 złhttps://picasaweb.google.com/103093718506346204361/WM#slideshow/5587402229725969586 Edytowane 10 Października 2011 przez Dareckyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 10.10.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 A nie można rur od wentylacji umieścić pod/w warstwie izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.10.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 mozna, jeszcze lepiej byłoby utopić kanały w betonie i ocieplić to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts