Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ościeżnice regulowane i płaska ściana

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z dwiema ościeżnicami, a dokładniej ze sposobem ich montażu. (wewnątrz budynku)

Problem 1- otwór w ścianie ma 88cm (tyle co potrzeba do ościeżnicy Porty) ale z jednej strony jest mur (0,5 pustaka) ale z drugiej już jest płaska ściana

Problem 2- jest gorszy z jednej strony mur (cały pustak) a z drugiej róg ściany.

Oba przypadki zamieściłem na rysunku niżej (te czarne to ściany jakby ktoś się pytał)

http://images10.fotosik.pl/46/badbe3047caec414med.jpg

Niby najprostsze wyjście to wstawić dodatkowy profil na ścianę płaską taki ok 6cm i wtedy na niego ościeżnice ale to spowoduje, że skrzydło będzie musiało mieć 70cm

Edytowane przez radam5

najlepiej to byłoby przesunąć te otwory o jakieś 4cm w lewo jeśli nie da rady to monatż na maksa w lewo (tzn. tak aby zapiankować - 1-1,5cm lub jeśli z lewej zawiasy to plastik zawiasów porty oprze sie na ścianie tworząc 2-2,5 cm szczelinę na piankę) a z prawej podocinać pionowo opaski lub też jak sam piszesz zwęzić otwór i dać drzwi 70-tki, sam musiałem w jedym miejscu tak zwęzić i powiem, że 70-tki są do zaakceptowania choć są wyraźnie węższe w użytkowaniu, w jednych drzwiach natomiast przycinałem opaski, obie i to po przeciwnych stronach

Bije się z myślami co robić. Otwory będę miał wycinane do góry (stare budownictwo, i po zalaniu posadzek z ogrzewaniem podłogowym brakuje ok 4-5cm) i nie wiem czy brać się za poszerzanie. Jeżeli poszerzę to znowu będę musiał przesuwać włączniki świateł bo są dosyć blisko otworów.

Znowu drzwi 70 to są dosyć wąskie, w jednym pomieszczeniu ma być suszarnia więc jakoś by to było ale drugi w przyszłości sypialnia więc trochę wąsko te 70cm.

Czytałem jeszcze gdzieś, że można przycinać opaski ale tylko te bez zawiasu a w moim przypadku drzwi miały by zawias właśnie po stronie przycięcia.

O jakich drzwiach myślisz? Przycięcie opaski zawiasowej też jest do wykonania, ale trzeba ostrożnie, by zbytnio nie osłabić mocowania zawiasu. Na moje oko zabraknie Ci ok 1do2cm, a tyle powinno dać się przyciąć. Poza tym co się martwisz na zapas - poszukaj fachowego montażu.

te od zawiasu też przytniesz tylko nie tak dużo jak drugą stronę, jak dobrze pamiętam to max coś ok. 2 cm (z 5cm szerokości opaski) do ucięcia

z wysokości 4-5cm bez problemu w porcie można skrócić, niektóre modele wymagają jedynie domówienia dodatkowego wzmocnienia przy skrócie w zakresie chyba 30-60mm

jeśli masz taką możliwość to przesuń te otwory, moze i wiecej roboty ale raz na długi czas, jak nie przesuniesz to potem będziesz mógł tylko żałować...:(

Witam,

ten montaż wcale nie jest taki trudny i da się to załatwić. Można przyciąć opaski z tym że producent nie zezwala na cięcie tej od strony zawiasów w razie reklamacji będzie odmowa, jedyne co się może stać od cięcia to odklejenie laminatu, a nowa opaska kosztuje 50zł zresztą na tyle przeróbek (a było ich dużo) nie pamiętam rozklejenia.

Metoda druga to obciąć 3 cm ściany i nie trzeba będzie ciąć opasek, a te 3 cm to niedużo i zawsze da się je wygospodarować.

cała ościeżnica "80" ma wymiar z listwami 94,5cm przy prawidłowym otworze (88cm) zachodzi na ścianę 3-3,5cm, więc wystarczy obciąć delikatnie z jednej strony i po problemie.

Przypadki 1 i 2 są praktycznie takie same z tym że 2 jest prostszy bo wystarczy docięcie tylko jednej opaski.

Autoryzowana Grupa Montażowa z Porty zrobi to bez najmniejszych problemów.

Pozdrawiam

Można przyciąć opaski z tym że producent nie zezwala na cięcie tej od strony zawiasów w razie reklamacji będzie odmowa,

Powiedz mi Robercie, jaka reklamacja ocieżnicy mogłaby się zdarzyć, by uznał ją Producent? Ze skrzydłami czasem coś się dzieje - z ościeżnicami się nie spotkałem, za to Producenci mają całą masę haczyków by nie uznać reklamacji. Nie myślę tu o tej jednej firmie, a ogólnie, o całym rynku.

Mam podobną sytuację jak na rysunku pierwszym. Jest to wejście do garderoby. Chciałam drzwi przesuwne. Czy da się coś wykombinować ? Sprzedawca w sklepie rozkłada ręce, a montażyści życzą sobie 50 pln za pomiar :(.

Dodam, że wolałabym aby obyło bez kucia czy też dosztukowywania (nie przeżyję kolejnej rozruby w domu).

Przesuwne - żaden problem. Tylko, że część systemów przesuwnych wymaga zastosowania ościeżnicy - po to by całość była funkcjonalna, tj. w miarę szczelna i wykończona.

Chcą pieniążki za pomiar? A chcesz u nich kupić? Sam dość często się napracuję, natłumaczę, szczerze powiem jak wygląda montaż, zainwestuję w dojazd a Klient zamówi tam, gdzie mu obiecają cuda...

Może zapytaj w sklepie, czy oni potrafią "wyjść z twarzą" z tego typu ściany. Jeśli nie - idź do następnej firmy.

Ps. Czasem w takich miejscach dobrze wygląda system przesuwny ze szklaną taflą.. nie wymaga ościeżnicy..

Przesuwne - żaden problem. Tylko, że część systemów przesuwnych wymaga zastosowania ościeżnicy - po to by całość była funkcjonalna, tj. w miarę szczelna i wykończona.
- no właśnie, a gdzie umieszczą tą ościeżnicę ?

Chcą pieniążki za pomiar? A chcesz u nich kupić? Sam dość często się napracuję, natłumaczę, szczerze powiem jak wygląda montaż, zainwestuję w dojazd a Klient zamówi tam, gdzie mu obiecają cuda...
- zrozum też drugą stronę - zapłacę 50 pln po to, aby się dowiedzieć, że nie da się nic zrobić (bo w sklepie jak na razie tak twierdzą). Poza tym, ja już u nich zakupiłam w kwietniu 9 par drzwi wraz z montażem, więc ich podejście jest cokolwiek ... dziwne.

Może zapytaj w sklepie, czy oni potrafią "wyjść z twarzą" z tego typu ściany. Jeśli nie - idź do następnej firmy.
- w moim małym miasteczku są tylko dwie firmy. A 50 km raczej nikt mi nie przyjedzie do jednych drzwi :(

Ps. Czasem w takich miejscach dobrze wygląda system przesuwny ze szklaną taflą.. nie wymaga ościeżnicy..
- ale to garderoba, po pierwsze szklane drzwi to wielka kasa a po drugie to raczej wolałabym całe drzwi, żeby światło z garderoby nie przeszkadzało mi w środku nocy w spaniu ;).

Porta ma w swojej ofercie drzwi składane Oxford i Genewa przeze mnie zwane garderobianymi . Otwór masz w sam raz . Wystarczy je zamontować licując z murem od strony pokoju .Dla lepszego efektu wizualnego wykończyć opaskami i ćwierćwałkiem. Drzwi z regulowaną też można zamontować . Trzeba tylko się przyłożyć aby ją odpowiednio zamocować i estetycznie ściąć z jednej strony opaskę . Opłata za pomiar to sensowne rozwiązanie . Czas i paliwo kosztują .

Powiedz mi Robercie, jaka reklamacja ocieżnicy mogłaby się zdarzyć, by uznał ją Producent? Ze skrzydłami czasem coś się dzieje - z ościeżnicami się nie spotkałem, za to Producenci mają całą masę haczyków by nie uznać reklamacji. Nie myślę tu o tej jednej firmie, a ogólnie, o całym rynku.

Odklejenie laminatu, wypaczenie, czy purchle na belkach nie każde odklejenie to wina wilgoci, albo zalania.

Porta ma w swojej ofercie drzwi składane Oxford i Genewa przeze mnie zwane garderobianymi . Otwór masz w sam raz . Wystarczy je zamontować licując z murem od strony pokoju .Dla lepszego efektu wizualnego wykończyć opaskami i ćwierćwałkiem. Drzwi z regulowaną też można zamontować . Trzeba tylko się przyłożyć aby ją odpowiednio zamocować i estetycznie ściąć z jednej strony opaskę . Opłata za pomiar to sensowne rozwiązanie . Czas i paliwo kosztują .

Ma też ALFA i BETA łamane w regulowanej ościeżnicy i wszystkich kolorach. Bardziej je bym zaproponował.

Pozdrawiam