radam5 10.10.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Witam,Mam problem z dwiema ościeżnicami, a dokładniej ze sposobem ich montażu. (wewnątrz budynku) Problem 1- otwór w ścianie ma 88cm (tyle co potrzeba do ościeżnicy Porty) ale z jednej strony jest mur (0,5 pustaka) ale z drugiej już jest płaska ściana Problem 2- jest gorszy z jednej strony mur (cały pustak) a z drugiej róg ściany. Oba przypadki zamieściłem na rysunku niżej (te czarne to ściany jakby ktoś się pytał) http://images10.fotosik.pl/46/badbe3047caec414med.jpg Niby najprostsze wyjście to wstawić dodatkowy profil na ścianę płaską taki ok 6cm i wtedy na niego ościeżnice ale to spowoduje, że skrzydło będzie musiało mieć 70cm Edytowane 10 Października 2011 przez radam5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 10.10.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 w takiej sytuacji lepiej się sprawdzają ościeżnice blokowe, a jeśli już masz te regulowane to prosta sprawa- iść do stolarza i odciąć opaski wchodzące w mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.10.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 najlepiej to byłoby przesunąć te otwory o jakieś 4cm w lewo jeśli nie da rady to monatż na maksa w lewo (tzn. tak aby zapiankować - 1-1,5cm lub jeśli z lewej zawiasy to plastik zawiasów porty oprze sie na ścianie tworząc 2-2,5 cm szczelinę na piankę) a z prawej podocinać pionowo opaski lub też jak sam piszesz zwęzić otwór i dać drzwi 70-tki, sam musiałem w jedym miejscu tak zwęzić i powiem, że 70-tki są do zaakceptowania choć są wyraźnie węższe w użytkowaniu, w jednych drzwiach natomiast przycinałem opaski, obie i to po przeciwnych stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 11.10.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Bije się z myślami co robić. Otwory będę miał wycinane do góry (stare budownictwo, i po zalaniu posadzek z ogrzewaniem podłogowym brakuje ok 4-5cm) i nie wiem czy brać się za poszerzanie. Jeżeli poszerzę to znowu będę musiał przesuwać włączniki świateł bo są dosyć blisko otworów.Znowu drzwi 70 to są dosyć wąskie, w jednym pomieszczeniu ma być suszarnia więc jakoś by to było ale drugi w przyszłości sypialnia więc trochę wąsko te 70cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 11.10.2011 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Czytałem jeszcze gdzieś, że można przycinać opaski ale tylko te bez zawiasu a w moim przypadku drzwi miały by zawias właśnie po stronie przycięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.10.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Czytałem jeszcze gdzieś, że można przycinać opaski ale tylko te bez zawiasu a w moim przypadku drzwi miały by zawias właśnie po stronie przycięcia. O jakich drzwiach myślisz? Przycięcie opaski zawiasowej też jest do wykonania, ale trzeba ostrożnie, by zbytnio nie osłabić mocowania zawiasu. Na moje oko zabraknie Ci ok 1do2cm, a tyle powinno dać się przyciąć. Poza tym co się martwisz na zapas - poszukaj fachowego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.10.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 te od zawiasu też przytniesz tylko nie tak dużo jak drugą stronę, jak dobrze pamiętam to max coś ok. 2 cm (z 5cm szerokości opaski) do ucięcia z wysokości 4-5cm bez problemu w porcie można skrócić, niektóre modele wymagają jedynie domówienia dodatkowego wzmocnienia przy skrócie w zakresie chyba 30-60mm jeśli masz taką możliwość to przesuń te otwory, moze i wiecej roboty ale raz na długi czas, jak nie przesuniesz to potem będziesz mógł tylko żałować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 16.10.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam, ten montaż wcale nie jest taki trudny i da się to załatwić. Można przyciąć opaski z tym że producent nie zezwala na cięcie tej od strony zawiasów w razie reklamacji będzie odmowa, jedyne co się może stać od cięcia to odklejenie laminatu, a nowa opaska kosztuje 50zł zresztą na tyle przeróbek (a było ich dużo) nie pamiętam rozklejenia. Metoda druga to obciąć 3 cm ściany i nie trzeba będzie ciąć opasek, a te 3 cm to niedużo i zawsze da się je wygospodarować.cała ościeżnica "80" ma wymiar z listwami 94,5cm przy prawidłowym otworze (88cm) zachodzi na ścianę 3-3,5cm, więc wystarczy obciąć delikatnie z jednej strony i po problemie. Przypadki 1 i 2 są praktycznie takie same z tym że 2 jest prostszy bo wystarczy docięcie tylko jednej opaski. Autoryzowana Grupa Montażowa z Porty zrobi to bez najmniejszych problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Można przyciąć opaski z tym że producent nie zezwala na cięcie tej od strony zawiasów w razie reklamacji będzie odmowa, Powiedz mi Robercie, jaka reklamacja ocieżnicy mogłaby się zdarzyć, by uznał ją Producent? Ze skrzydłami czasem coś się dzieje - z ościeżnicami się nie spotkałem, za to Producenci mają całą masę haczyków by nie uznać reklamacji. Nie myślę tu o tej jednej firmie, a ogólnie, o całym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 20.10.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Mam podobną sytuację jak na rysunku pierwszym. Jest to wejście do garderoby. Chciałam drzwi przesuwne. Czy da się coś wykombinować ? Sprzedawca w sklepie rozkłada ręce, a montażyści życzą sobie 50 pln za pomiar . Dodam, że wolałabym aby obyło bez kucia czy też dosztukowywania (nie przeżyję kolejnej rozruby w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.10.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Przesuwne - żaden problem. Tylko, że część systemów przesuwnych wymaga zastosowania ościeżnicy - po to by całość była funkcjonalna, tj. w miarę szczelna i wykończona. Chcą pieniążki za pomiar? A chcesz u nich kupić? Sam dość często się napracuję, natłumaczę, szczerze powiem jak wygląda montaż, zainwestuję w dojazd a Klient zamówi tam, gdzie mu obiecają cuda... Może zapytaj w sklepie, czy oni potrafią "wyjść z twarzą" z tego typu ściany. Jeśli nie - idź do następnej firmy. Ps. Czasem w takich miejscach dobrze wygląda system przesuwny ze szklaną taflą.. nie wymaga ościeżnicy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 21.10.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Przesuwne - żaden problem. Tylko, że część systemów przesuwnych wymaga zastosowania ościeżnicy - po to by całość była funkcjonalna, tj. w miarę szczelna i wykończona. - no właśnie, a gdzie umieszczą tą ościeżnicę ? Chcą pieniążki za pomiar? A chcesz u nich kupić? Sam dość często się napracuję, natłumaczę, szczerze powiem jak wygląda montaż, zainwestuję w dojazd a Klient zamówi tam, gdzie mu obiecają cuda... - zrozum też drugą stronę - zapłacę 50 pln po to, aby się dowiedzieć, że nie da się nic zrobić (bo w sklepie jak na razie tak twierdzą). Poza tym, ja już u nich zakupiłam w kwietniu 9 par drzwi wraz z montażem, więc ich podejście jest cokolwiek ... dziwne. Może zapytaj w sklepie, czy oni potrafią "wyjść z twarzą" z tego typu ściany. Jeśli nie - idź do następnej firmy. - w moim małym miasteczku są tylko dwie firmy. A 50 km raczej nikt mi nie przyjedzie do jednych drzwi Ps. Czasem w takich miejscach dobrze wygląda system przesuwny ze szklaną taflą.. nie wymaga ościeżnicy.. - ale to garderoba, po pierwsze szklane drzwi to wielka kasa a po drugie to raczej wolałabym całe drzwi, żeby światło z garderoby nie przeszkadzało mi w środku nocy w spaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 21.10.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Najprostsze wyjście to system przesuwny naścienny bez zabudowy ościeża. Musisz tylko sprawdzić czy będzie odpowiednio dużo miejsca na szynę np dla 80" jest to około 180 cm (szerokość otworu 80cm + 100 cm ściana na której będzie zamocowana szyna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 24.10.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Czy to standard w jakiejś firmie produkującej drzwi , czy zamówić trzeba specjalnie u stolarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 24.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Porta ma w swojej ofercie drzwi składane Oxford i Genewa przeze mnie zwane garderobianymi . Otwór masz w sam raz . Wystarczy je zamontować licując z murem od strony pokoju .Dla lepszego efektu wizualnego wykończyć opaskami i ćwierćwałkiem. Drzwi z regulowaną też można zamontować . Trzeba tylko się przyłożyć aby ją odpowiednio zamocować i estetycznie ściąć z jednej strony opaskę . Opłata za pomiar to sensowne rozwiązanie . Czas i paliwo kosztują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 31.10.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Powiedz mi Robercie, jaka reklamacja ocieżnicy mogłaby się zdarzyć, by uznał ją Producent? Ze skrzydłami czasem coś się dzieje - z ościeżnicami się nie spotkałem, za to Producenci mają całą masę haczyków by nie uznać reklamacji. Nie myślę tu o tej jednej firmie, a ogólnie, o całym rynku. Odklejenie laminatu, wypaczenie, czy purchle na belkach nie każde odklejenie to wina wilgoci, albo zalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 31.10.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Porta ma w swojej ofercie drzwi składane Oxford i Genewa przeze mnie zwane garderobianymi . Otwór masz w sam raz . Wystarczy je zamontować licując z murem od strony pokoju .Dla lepszego efektu wizualnego wykończyć opaskami i ćwierćwałkiem. Drzwi z regulowaną też można zamontować . Trzeba tylko się przyłożyć aby ją odpowiednio zamocować i estetycznie ściąć z jednej strony opaskę . Opłata za pomiar to sensowne rozwiązanie . Czas i paliwo kosztują . Ma też ALFA i BETA łamane w regulowanej ościeżnicy i wszystkich kolorach. Bardziej je bym zaproponował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts