Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy sąsiad chce się podłaczyć do naszej linii

Recommended Posts

Obok rozpoczyna budowę nowy sąsiad. Projektant elektryki pyta czy może podciągnąć linie od naszego licznika, ponieważ do słupa ma dalej, a i podobno nie ma tam za dużo miejsca na podłączenie kolejnego kabla. Podobno przekrój jest wystarczający. Nie mam specjalnie zastrzeżeń, tylko boję się spadków napięć, ale bardziej może czy kabel wytrzyma.I jeszcze jedno pytanie jeśli nie ma jakiś technicznych przeszkód do takiego podłączenia (nie chciałabym żeby to podłączenie w jakikolwiek sposób utrudniło mój pobór prądu. Przecież to będzie budowa a ja mieszkam na wsi gdzie i tak są spadki napięcia )czy ja mogę żądać zwrotu połowy kosztów podłączenia . Proszę o radę fachowca bo ja na tym się nie znam wcale

Prawdopodobnie jest to wszystko w trakcie projektowania .Ta linia zasilająca od słupa do naszego licznika była wykonana przez firmę zleconą przez ZE gdy budowaliśmy nasz dom. Dziś przyszedł do nas projektant z właścicielem sąsiedniej działki i spytał nas o zgodę na podłączenie jak wyżej opisałam .Nie znam się czy on to powinien załatwiać w ZE.Nie wiem kto jest właścicielem linii czy my (płaciliśmy za przyłącze ) czy ZE.

Twoi sąsiedzi chcą uniknąć kosztów związanych z doprowadzeniem energii na swoją działkę. Możesz im umożliwić podpięcie się i za-sponsorować im prąd na budowę lub poprosić o warunki przyłącza, które otrzymali od ZE i zapytać o prawdziwe powody ich propozycji. To nie możliwe, aby ZE w warunkach polecił im korzystać z prądu sąsiadów. Ewentualnie niech wstawią pod-licznik prądu wg którego będą Ci płacić za energię i niech zapłacą Ci połowę kosztów stałych dostarczania energii - tym bardziej, że są to (jak to nazwałaś) obcy ludzie.

...czyli ma to być prowizorka budowlana.

Gdzie mają się wpiąć na stałe określi ZE w warunkach przyłączeniowych.

W takim czymś jest jasno napisane co i jak i dlaczego. Co prawda ja musiałem pytać sąsiada bo miałem przyłącz napowietrzny i przewód przechodził przez róg działki sąsiada, dostałem zgodę na piśmie i dopiero po tym ZE zatwierdził projekt przyłącza....

Jeśli sąsiedzi Ci wytłumaczą swoje powody to będziesz miał jasność czy to prowizorycznie czy na stałe - tak czy siak dla Ciebie z punktu technicznego to żaden minus, no chyba że tak pisano powyżej będziesz chciał zwiększyć moc, ale jeśli to kiedyś będzie w pętli to nie będzie problemu. Uważam, że Twój przyłącz napewno zrobiony jest z zapasem :)

ZE wydają takie warunki, mam dom oddalony 60m od słupa i mam przyłacz ziemny za mną buduję się kolejny dom i mają wydane warunki na podłączenie od mojego licznika. Dokładnie to pod licznikiem mam złącze od którego w jedną strone prąd idzie do mnie a w druga pojdzie do sąsiada do jego licznika.

Sądzę że ludzie poprostu dostli takie warunki i dlatego przyszli do Ciebie, bo oprócz warunków potrzban jest zgoda wlasciclela działki na wejście w teren.

Co Ci szkodzi pozwolić na wejście ? Ja mam wybrukowana działke trawniki chodniki ale ustaliłem wstępnie z sąsiadem jak mają robić prąd aby mi nie zrujnować działki.

Nie wiem jak to się odbywa najpierw warunki na podłączenie a później projekt ? Bo facet który u nas był z sąsiadem to jakiś projektant tej instalacji

Dokładnie tak. Projekt robi się na podstawie wydanych [przez ZE] warunków. Projektanta ZE wyłania w przetargu.

Jeżeli złącze kablowe stoi na prywatnej posesji, to zapewne ZE zabiezpieczyło się zapisem w umowie, że mogą wejść na teren posesji nieodpłatnie celem rozbudowy sieci. I to będzie dotyczyć przyłącza docelowewgo dla sąsiada. Prąd budowlany sąsiad robi za swoje i sam musi zadbać o wszystkie sprawy. Więc należy się od sąsiada dowiedzieć o co mu chodzi.

Przejrzyj swoje umowy z ZE. Nie masz tam wskazane że umożliwisz sąsiedniej działce przyłączenie do skrzynki znajdującej się na twoim terenie?

U mnie ZE nie stawiało skrzynek na każdej działce. Warunki dostałam na podłączenie się do sąsiada. Kabel idzie poza działką sąsiada.

Edytowane przez Matilde1