Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość okapu.

supernik

Recommended Posts

Witam.

Jakie są optymalne długości okapu dachu wystającego poza obrys budynku ?

W projekcie dookoła domu mam 60 cm. odległości od ściany do końca dachu.

Lepiej dać więcej czy mniej - kwestie do zastanowienia to cień, podrywanie przez wiatr, ale i ochrona przed deszczem.

Zastanawiam się czy nie dać więcej nad balkonem ?

Witam.

Jakie są optymalne długości okapu dachu wystającego poza obrys budynku ?

W projekcie dookoła domu mam 60 cm. odległości od ściany do końca dachu.

Lepiej dać więcej czy mniej - kwestie do zastanowienia to cień, podrywanie przez wiatr, ale i ochrona przed deszczem.

Zastanawiam się czy nie dać więcej nad balkonem ?

Dla pewności zapytam: dach dwu/wielo-spadowy???

Napiszę coś, co zauważyłam u siebie. Mam naprawdę dobry, przemyślany projekt (Loreto Archigraphu), okap jest różny. Z tyłu (sciana północna, brak okien) większy, z przodu tak dobrany, że zimą mam słońce a latem szybko cień. Dobry projektant uwzględnia takie rzeczy i moze nie warto zmieniać?

Dach dwuspadowy, nachylenie 42 stopnie, Dom w groszku z Archona, okap 60 cm. Nad balkonem też 60 cm.

"Majstrując" przy długości okapu możesz łatwo zaburzyć proporcje domu. Twój projekt ma ładną bryłę. Masz jakiś ważny powód? O ile nad balkonem da się to zrobić (zachowują proporcje), to na połaci z wejściem, albo zabawa z kątem nachylenia, albo nie-wiadomo-co z jaskółką, albo okap dachu zasłaniający pół okna

wiatr wiatrem. Ale ten okap jest na tyle wysoko, że i tak ci nie osłoni balkonu. Musiałbyś go z metr wysunąć. A ile więcej dachówki pójdzie, ile dłuższa kalenica, no i ciemno w pokojach... lepiej sobie markizy zrób, jeżeli już musisz...

• 2 weeks później...

Witam.

Chciałem ponowić dyskusję w kwestii okapu.

Aktualizując informację chciałem dodać, że okap długości 60 cm mam nad balkonem a od strony opadających połaci jest według projektu 95 cm od ściany w tym 126 cm od osi murłaty.

Niektórzy mówili że takich dużych okapów się nie robi bo osadzający się śnieg na końcy okapu przy rynnach może powodować przeginanie krokwi i w najlepszym razie ruchy sufitu na poddaszu co będzie skutkowało pękaniem sufitu.

Czy takie długie okapy (95 cm od ściany (po ociepleniu 15 cm) i 127 cm od murłaty) nie są niebezpieczne.

Andrzej, ty zawsze na posterunku....

Wiesz co, każda dodatkowa robota to dodatkowe koszty i czas....

Mam takie głupie wrażenie, że mój okap jest zgodnie z projektem, a tam nie ma podparcia, chyba że źle go czytam - spróbuj zerknąć i potwierdzić moją wiedzę lub jej brak....

Link: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B-KW4OejWz0RYzY3ZTNjMDItYjYzNi00YzFlLWFiZDctMmFiMTNjMWNhYTlk&hl=pl

Ta wizja ma 9 stron.

Chyba nie poprzestałeś na pierwszej ?

Jeśli to nie projekt to należy zakazać sprzedaży takich ksiażek - tylko skąd wtedy wziąć projekt z prawdziwego zdarzenia ?

Ja uważam, że arch on akutar się postarał i wszystko w tym projekcie do siebie pasuje i jest przemyślane - no może poza rynnami.

TUTAJ masz moje 90 cm okapy, które przy moim domku wyglądają moim zdaniem optymalnie.

Wiele widziałem "archonowych" domów zepsutych zbyt małymi okapami, co szczególnie w mojej prawie-górskiej okolicy wygląda źle (jeśli uda mi się dziś zrobić zdjęcie podobnego domu do mojego ale z mikrookapami, który stoi w okolicy to wkleję).

Najważniejsze jest zachowanie proporcji...

Poprzestałem na pierwszej. Po przejrzeniu całości widać zastrzał podpierający płatew nad wydłużonym okapem na wejściem. Okapy są długie, ktoś kompetentny je przeliczył więc powinno być OK. Pozdrawiam.