supernik 10.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam.JAk to jest niektórzy budują ściany szczytowe równo z wierzchem krokwi.Inni z kolei zostawiają trochę luzu pomiędzy wierzchem krokwi a wierzchem ściany szczytowej co podobno pozwoli ją ocieplić potem (zamknąć ocieplenie). Czy warto zostawić luz - około 10 cm, da się to potem jakoś docieplić czy nie warto w to się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam. JAk to jest niektórzy budują ściany szczytowe równo z wierzchem krokwi. Inni z kolei zostawiają trochę luzu pomiędzy wierzchem krokwi a wierzchem ściany szczytowej co podobno pozwoli ją ocieplić potem (zamknąć ocieplenie). Czy warto zostawić luz - około 10 cm, da się to potem jakoś docieplić czy nie warto w to się bawić. postaw ścianę do dolnej krawędzi krokwi a pustkę (wysokość krokwi ) wypełnij izolacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 11.10.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Nie muruj do wierzchu krokwi. Zostaw trochę miejsca. Ja Docieplałem zaraz po położeniu krokwi. Około 20cm styropianu.W dzienniku są fotkihttp://imageshack.us/photo/my-images/707/dscf2167f.jpg/ Edytowane 11 Października 2011 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Przy poddaszu użytkowym aby zachować ciągłość izolacji termicznej zadbaj też o poprawne docieplenie w okolicach murłaty,tam też często jest doginane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 11.10.2011 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Dzięki...Fajne zdjęciaAle ciekawi mnie to: http://imageshack.us/photo/my-images/846/dscf2180y.jpg/michal_mlody:Czy to znaczy że po położeniu styropianu obkleiłeś go klejem i siatką ? W jaki sposób należy połączyć styropian z wełną wewnątrz budynku czy trzeba go smarować styropianem czy lepiej zostawić niezasmarowany i połaczyć czoło do czoła ?A może jeszcze lepiej wykonać ten element na ścianie szczytowej przy wykonywaniu izolacji cieplnej poddasza i elewacji zewnętrznej ??? Jeszcze jedno... Nie widziałem na belach złącz ciesielskich takich metalowych - jak były łączone krokwie z murłatą i jętkami ? Dachołaz:Słuchaj o co chodzi z tą murłatą ?? gdzie i jak to ocieplić, bo nie kumam za bardzo - może jakieś fotki da się pchnąć ?I jeszzce chciałem uprzejmie prosić o informację na temat złącz ciesielskich do czego właściwie się je wykorzystuje ? CZy błędem jest stosowanie gwoździ do łączenia krokwi z murłatami i krowki ze sobą ??? Edytowane 11 Października 2011 przez supernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Jak ciągniesz izolację elewacji to połącz ja z dociepleniem między krokwiami (na styk) wełnę trzeba tak włożyć aby zachować szczelinę wentylacji . Jeśli chodzi o blaszki niby do więźb to właśnie one są zbędne. Gwóźdź tzw. krokwiak jest dobrym łącznikiem elementów więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 11.10.2011 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Mieszkam w domu, który miał wykonywany dach około 20 lat temu, przykryty jest płytami pofalowanymi eternitu. Jak bele dobrze wyschły to gwożdzie które były zabite do eternitu porostu wychodzą. Większość wystaje, dlatego myślałem że te blaszki to lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 12.10.2011 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Styropian przejechałem klejem i zatopiłem siatkę. Radzę przykleić ten styropian przed położeniem folii, potem mogą być już problemy w dokładnym wykonaniu. Krokwie do murłat i jętek były łączone gwoździami, dodatkowo jętki z krokwiami skręcane śrubą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 12.10.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mieszkam w domu, który miał wykonywany dach około 20 lat temu, przykryty jest płytami pofalowanymi eternitu. Jak bele dobrze wyschły to gwożdzie które były zabite do eternitu porostu wychodzą. Większość wystaje, dlatego myślałem że te blaszki to lepsze rozwiązanie. jeśli szukasz dobrego rozwiązania to zastosuj wkręty konstrukcyjne. Jeśli chcesz jakieś info o wkrętach itp.daj cynk na tel. 601 465 304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 13.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam, co radzicie zrobić z tak wymurowanym szczytem? Krokiew prawie na styk z pustakiem, patrząc od zewnątrz szczyt wymurowany do połowy krokwi, także od góry ocieplić się da, ale połączyć ocieplenia poddasza z ociepleniem ściany szczytowej już nie. Zdjęcie robione dziś, dach jeszcze nie jest odeskowany.http://img832.imageshack.us/img832/2407/dscf3636y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.10.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Drewno to bardzo dobry izolator więc docieplasz do drewna (krokwi) póżniej między krokwiami i pod krokwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 ... zachować ciągłość izolacji termicznej... To jest właśnie naczelna zasada! Dodam tylko, że tyczy się to każdej izolacji czyli paroizolacji i izolacji wodnej też. W związku z tym na nieużytkowej części poddasza należy również ocieplić od wewnątrz ściany szczytowe, kolankowe i kominy. Płyty balkonowe związane ze stropem powinny być izolowane ze wszystkich stron. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts