rafalowa 10.10.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam się cieplutko! Jestem na forum nowa, ale przyznam się, że czasem podgladam;)zdecydowałam się założyć ten wątek, gdyż potrzebuję trzeźwego spojrzenia na dylemat: kupić styary dom i go remontować czy budować się??Mieszkam z mężem i synkiem w niewielkiej wsi w woj. lubuskim. Na chwilę obecną w jednym domu z babcią męża, jego rodzicami i 2 braćmi (chalupa poniemiecka, ogromna, wiec ciasno nie jest;)) Nasze pierwsze plany po ślubie związane były z adaptacją poddasza częsciowo użytkowanego już, na oddzielne mieszkanie. W tej chwili mamy tu 2 pokoje, kuchnię, łazienkę i spory korytarz. Do ew zrobienia pozstala "lewa" część poddasza. Jednak dom wymaga ciaglych nakladow finansowych, pomijajac chęć zagospodarowania całej przestrzeni, pod uwage trzeba wziąć wymiane całego dachu w przeciągu kilku lat pewnie. Juz sporo kasy tu włądowaliśmy, miało być na zawsze, ale wiecie jak to się mieszka z teściami.i Trafia sie okazja, w tej samej wsi, w dogodnej lokalizacji, dom, nie znam wieklu ale cok ok lat 50-tych stawiany. Do tego calkiem fajna, dosc spora dzialka, z drzewami i krzewami owocowymi. Chalupka ma zmieniony dach na blachodachowke, wymienione niektore krokwie, nowe okna plastikowe. Stoi na planie prostokata, mniej wiecej 6x20 m, plus minus bo nie mierzylam. parter to w 2/3 powierzchnia mieszkalna, reszta pomieszczenia gospodarcze. Poddasze na calej powierzchni uzytkowe.Procz tego co pisalam wyzej, wlasciciele zrobili tez wylewke w jednym z pokoi. W reszcie pomieszczen podloga zerwana do samej gleby. Trzeba wiec zrobic wylewki, pozbijac tynki, zmienic elektryke, zrobic c.o., ocieplic dom z zewnatrz. Duzo pracy... ale cena wydaje mi sie atrakcyjna, 115tys... ile wyniosl by nas remont tego domu?? dodam, ze wiekszosc prac chcemy sami robic, tj. mezu ze szwagrem budowlancem podpowiedzcie, zdopingujcie lub wylejcie kubel zimnej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 10.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam Jak masz coś koło 200 000 to będzie dobrze , nawet jak robicie sami , cena jak dla mnie oki chociaż trudno powiedzieć jak to cudo wygląda z bliska. Jak masz 70 000 i zdolności zakupowe jak nasz Gumis to też dasz radę , a jak masz mniej i nie spieszy Ci się to zawsze możesz dłubać latami jak tysiące ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalowa 11.10.2011 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 zdolnosci kredytowej mamy 180tys... domek nie wyglada na taki, przy ktorym moga wyniknac jakies hocki - klocki, kilka osob znajacych sie na budowlance tez go ogladalo i sa zdania, ze warto.Maz jest bardzo na tak, wlasnie przekonuje, ze nie od razu musimy robic wszystko, mozemy zrobic dol a gore powoli sobie wykanczac... tylko ja, baba, chcialabym wszystko od razuszukalam na forum podobnych historii, by upewnic sie, ze mozna, ze warto, ale albo sa to duzo wieksze domy, albo w gorszym stanie. Jak czytam o dolewaniu fundamentow itp to mnie sie odechciewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 11.10.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wiesz tak na prawdę wszystko wychodzi w praniu, takie domy zawsze mają dla nas pewne niespodzianki . Są ludzie , którzy potrafią wybudować dom za 200000 , tylko ,że trzeba mieć już działkę bo budowa i remont w takiej cenie to dla mnie mistrzostwo . Słuchaj każda z nas chciałaby mieć wszystko od razu , ale czy nie bardziej cieszy jak na coś czekamy;) -ja tak mam - i swoja praca jakoś bardziej smakuje - i też tak mam:D A życie jest długie...oby ...i można cieszyć się z małych kroczków na przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalowa 12.10.2011 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 znajomi postawili domek, 84m2 za 200tys, z tym ze nie tradycyjny a z plyty osb, no i wykonczeniowke sami robili.Koncem pazdziernika mamy spotlkac sie z wlascicielami, przebywaja za granica wiec sasiedzi maja klucze i otwieraja dom chetnym, cykne kilka fotek, ocenicie i moze dacie kilka fajnych pomyslow na aranzacje przestrzeni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts