zorrk 10.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Jest dom z lat 50,piętrowy.W piwnicy na wysokości gruntu jest otwór o wymiarach sz60cm, wys35cm. Brak widocznego nadproża, tylko cegły.Otwór jest 1.2m nad podłoga w piwnicy, około 15 cm pod stropem w piwnicy i około 50 cm od rogu domu.Fundament gruby na ponad 40cm(może więcej).Otwór jest tam odkąd pamiętam.Brak jakichkolwiek pęknięć w okolicy otworu. PytanieCzy i o ile mogę bezpiecznie dla budynku powiększyć otwór wyłącznie w dół, poniżej poziomu gruntu nie stosując dodatkowych nadproży?(wystarczy mi 40 cm). PS.W sumie i tak wiem że tylko konstruktor może mi na to dokładnie odpowiedzieć ale może ktoś miał podobny problem? Edytowane 10 Października 2011 przez zorrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.10.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Jeśli go nie nie poszerzysz , to możesz kuć bezkarnie. Ale poczekaj na fachowców , bo ja w tej dziedzinie "amatorszczyk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakiw 14.10.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 jeśli chodzi o samo nadproże to nie ma problemu, możesz kuć do samej podłogi, ale (zawsze jest jakieś ale ) problem może być z parciem gruntu. W tej chwili masz pod oknem ścianę ciągłą, patrzymy w kierunku poziomym, jeżeli zrobisz otwór to będą dwa niezależne fragmenty. Reasumując na 80% otwór można wykonać ale należy sprawdzić ścianę z uwagi na parcie gruntu. Wrzuć jakiś szkic z wymiarami okna do ścian, to będzie można jednoznacznie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 14.10.2011 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Na rysunku widok na ścianę z wewnątrz piwnicy. Sciana fundamentowa to sciana fundamentowa prostopadła do w/w ściany, dobudowana 20 lat później. Chcę obniżyć dół otworu o około 40 cm, czyli 80cm od podłogi. Grunt znajduje się na wysokości obecnego dna okienka ale też został by obniżony o te 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts