Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiększenie istniejącego otworu w scianie fundamentowej

zorrk

Recommended Posts

Jest dom z lat 50,piętrowy.

W piwnicy na wysokości gruntu jest otwór o wymiarach sz60cm, wys35cm.

Brak widocznego nadproża, tylko cegły.

Otwór jest 1.2m nad podłoga w piwnicy, około 15 cm pod stropem w piwnicy i około 50 cm od rogu domu.

Fundament gruby na ponad 40cm(może więcej).

Otwór jest tam odkąd pamiętam.

Brak jakichkolwiek pęknięć w okolicy otworu.

Pytanie

Czy i o ile mogę bezpiecznie dla budynku powiększyć otwór wyłącznie w dół, poniżej poziomu gruntu nie stosując dodatkowych nadproży?(wystarczy mi 40 cm).

PS.W sumie i tak wiem że tylko konstruktor może mi na to dokładnie odpowiedzieć ale może ktoś miał podobny problem?

Edytowane przez zorrk

jeśli chodzi o samo nadproże to nie ma problemu, możesz kuć do samej podłogi, ale (zawsze jest jakieś ale :) ) problem może być z parciem gruntu. W tej chwili masz pod oknem ścianę ciągłą, patrzymy w kierunku poziomym, jeżeli zrobisz otwór to będą dwa niezależne fragmenty. Reasumując na 80% otwór można wykonać ale należy sprawdzić ścianę z uwagi na parcie gruntu. Wrzuć jakiś szkic z wymiarami okna do ścian, to będzie można jednoznacznie odpowiedzieć.

Na rysunku widok na ścianę z wewnątrz piwnicy.

Sciana fundamentowa to sciana fundamentowa prostopadła do w/w ściany, dobudowana 20 lat później.

Chcę obniżyć dół otworu o około 40 cm, czyli 80cm od podłogi.

Grunt znajduje się na wysokości obecnego dna okienka ale też został by obniżony o te 40 cm.

capture16.jpg