Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza...

Recommended Posts

JAK WY TO PLANBUJECIE ZROBIĆ????

moj przypadek(chyba nie szczególny) :) :

Poddasze o powierzchni ok 65 m kw, dach nie deskowany kryty folią Fakro a na to dachówka Roben'a. Krokwie 18x6.

Moj wykonawca zaproponował mi takie oto rozwiżanie:

-2 cm oodstępu pomiędzy izolacją a folią dachową, by uzyskać pewność zachowania owej poduszki powietrznej wykonawca proponuje ułożenie styropianu na wcześniej przygotowanym stelażu a następnie na to 15 cm welny. na to folia paroizolacyjna, stelaż i płyta K-G.

Co Wy myslićie o tym steropianie?? na moje pytanie odpowiada że jest to wypróbowane rozwiązanie a szczeliny pomiędzy arkuszami styropianu gwarantują odychanie izolacji.

Myślę że 15 cm.izolacji to za mało.Jeżeli folia jest niskoparoprzepuszczalna,to niektórzy przyklejają paski styropianowe do krokwi aby uzyskać poduszkę powietrzną.Jeżeli folia jest wysokoparoprzepuszczalna to nie ma takiej potrzeby.Zrobił bym stelaż metalowy a w nim dodatkowe 5lub 10 cm. wełny .Pozdrawiam Wiech.

JAK WY TO PLANBUJECIE ZROBIĆ????

moj przypadek(chyba nie szczególny) :) :

Poddasze o powierzchni ok 65 m kw, dach nie deskowany kryty folią Fakro a na to dachówka Roben'a. Krokwie 18x6.

Moj wykonawca zaproponował mi takie oto rozwiżanie:

-2 cm oodstępu pomiędzy izolacją a folią dachową, by uzyskać pewność zachowania owej poduszki powietrznej wykonawca proponuje ułożenie styropianu na wcześniej przygotowanym stelażu a następnie na to 15 cm welny. na to folia paroizolacyjna, stelaż i płyta K-G.

Co Wy myslićie o tym steropianie?? na moje pytanie odpowiada że jest to wypróbowane rozwiązanie a szczeliny pomiędzy arkuszami styropianu gwarantują odychanie izolacji.

Myślę że ten styropian to z czasem zniknie jak kamfora to powietrze jeszcze w tym pomoże, lepiej dać więcej wełny.Chyba że się mylę.

A mi sie wydaje ze ten styropian to wrecz moze byc nie na miejscu. Jak rozumie to po to daje sie folie paroprzepuszczalna aby wlasnie ta para mogla gdzies sobie wyjsc. Natomiast styropian raczej nie jest paroprzepuszczalny wiec bedzie zatrzymywal to co powinno wyjsc na zewnatrz. czy zatem nie bedzie sie tworzyla wilgoc na styropianie od strony wewnetrznej??? A nastepnie ta skroplona para bedzie zawilgocala welne i tym samym izolacyjnosc bedzie sie zmniejszac.

Jezeli moje rzumowanie jest bledne to prosze o jego korekte:)