Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEdom, czyli nasz dom na obczyznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć. :)

Jak się cieszę, że w końcu trafiłam na kogoś budującego w DE. :yes:

My też w końcu zdecydowaliśmy się na własne cztery kąty na obczyźnie. Na początku myśleliśmy o kupieniu czegoś gotowego, ale zawsze coś było nie tak i wychodziły za duże kompromisy. Byliśmy nawet blisko kupna na połówki bliźniaka o bardzo podobnym układzie jak u Was. Ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na kupno działki i budowę domu pod klucz. :)

Bardzo fajne rzeczy wyczarowujesz z codziennych przedmiotów. Mieszkanie z klimatem, będę częściej zaglądać. :D

Cześć. :)

Jak się cieszę, że w końcu trafiłam na kogoś budującego w DE. :yes:

My też w końcu zdecydowaliśmy się na własne cztery kąty na obczyźnie. Na początku myśleliśmy o kupieniu czegoś gotowego, ale zawsze coś było nie tak i wychodziły za duże kompromisy. Byliśmy nawet blisko kupna na połówki bliźniaka o bardzo podobnym układzie jak u Was. Ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na kupno działki i budowę domu pod klucz. :)

Bardzo fajne rzeczy wyczarowujesz z codziennych przedmiotów. Mieszkanie z klimatem, będę częściej zaglądać. :D

Witam Cie serdecznie:)

Ciesze sie, ze jestesmy juz we trzy na niemieckiej ziemi:) A moge wiedziec gdzie dokladnie budujecie?Jakie miasto?

My tez poczatkow chcielismy kupic dzialke i budowac samodzielnie, ale niestety w Berlinie wszystko, co by nam odpowiadalo bylo juz wyprzedane;( Dlatego wyjscia nie bylo. Jesli chce sie zostac w centrum, to niestety ale tylko w gre wchodza takie domki.Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma:)Tak wiec muss sein:)

olga jak fajnie, że jest galeria w takiej formie - dużo przyjemniej tak się czyta :)

sypialnię i salon widziałam i chwaliłam już wcześniej :)

Skrzynka i kosz wyszły Ci rewelacyjnie! :yes:

Na pewno będę podglądać bo fajny klimacik u Ciebie panuje :)

pysiaczku, dziekuje za mile slowa i zapraszam jak najczesciej.

Dalej stoje na przedpokoju. Mam duuuzy dylemat. Chcialam we wnece szafe, bo uwazam, ze to najpraktyczniejsze rozwiazanie, ale jak zobaczylam wczoraj na blogu bialy kredens to:

http://3.bp.blogspot.com/_Dk49mHrgEMs/TNbo2K1A4eI/AAAAAAAADDQ/hAiqiek9sbk/s1600/PB069590.JPG

to po prostu zaczelam miec watpliwosci.

Marzy mi sie taki przytulny kacik bedacy zarazem piekna dekoracja przedpokoju, ale wiem (i niestety ubolewam nad tym), ze u mnie na przedpokoju nie moge pozwolic sobie na takie przyjemnosci. Akurat tutaj musze myslec praktycznie. Gdzies niestety musze pochowac kurtki, bo nie wyobrazam sobie zeby wisialy na zewnatrz i szpecily przedpokoj. A nie mozemy tez biegac za kazdym razem po garderobe do gory, tak wiec szafa musi byc:(

Przy okazji wklejam kilka ciekawych inspiracji "przedpokojowych" Moze akurat komus sie przyda.

http://www.impressionen.de/medias/sys_impressionen/8470045430946384.image.jpg

http://www.impressionen.de/medias/sys_impressionen/8469871260313760.image.jpg

http://www.impressionen.de/medias/sys_impressionen/8470273719463456.image.jpg

http://www.impressionen.de/medias/sys_impressionen/8469889378664688.image.jpg

Musze powaznie przymyslec temat drzwi,schodow, kuchni i innych mebli, ktore mialyby ewentualnie zostac wykonane przez stolarza. Za tydzien jedziemy do Pl i mamy spotkac sie z polecanym,sprawdzonym stolarzem, ktory zrobi nam wycene. Musze wiec do tego czasu podrukowac moje inspiracje i byc juz chociaz "troszke" zdecydowana:) Dlaczego podejmowanie decyzji jest takie trudne??

Szukajac dzis inspiracji na moj przyszly stolik kawowy (lawe) znalazlam zegar, w ktorym sie zakochalam.

Juz widze go na mojej przyszlej scianie.

http://www.maisonsdumonde.com/images/produits/FR/fr/taille_hd/0/31/116348_2.jpg

http://www.maisonsdumonde.com/images/produits/FR/fr/taille_hd/0/31/116348_1.jpg

A stolika nadal szukam:)

Budujemy się na południu, dokładnie Frankfurt nad Menem.

My też musieliśmy pozostać w mieście, szkoda tracić czas godziny dojazdów do pracy i blisko przyszłej szkoły synka. Na szczęście zagospodarowują tutaj nową dzielnicę i udało nam się znaleźć działkę, metrażowo niewielką, choć na miejskie standardy całkiem sporą. ;) Teraz czekamy na pozwolenie na budowę, toczę ostatnie boje z naszą projektanktką i przy sprzyjającym wietrze zaczniemy budowę na wiosnę.

Fajne inspiracje. :) A co do decyzji... Niestety zawsze jest trudno podjąć decyzję z którą potem trzeba żyć przez lata. Ja już teraz głowię się na materiałami do łazienki, na podłogi, i muszę się zmieścić w naszym budżecie... Niezła gimnastyka. ;)

czy nie uwazacie, ze Te drzwi maja potencjal?

2011-10-17%25252015.38.20.jpg

Wynalazlam je na gospodarstwie znajomego. (Pochodza z rozbioru starego poniemieckiego domu)Biedne lezal na kupie drewna, mokly czakajac na spalenie! Kazalam je schowac i wysuszyc. Przeciez mozna z nich zrobic cos pieknego, np. wieszak na reczniki albo moga posluzyc po prostu jako dekoracja! Nie wiem czy w naszym miniaturowym domku znajdzie sie dla nich miejsce, ale poki co niech sie susza, dochodza do siebie, a pozniej pomysle co z nimi zrobic.

Witam, fajnie, że zaczyna się nowy dziennik, w którym umieszczane są inspiracje takie, jakie lubię. Podobają mi się te skrzyneczki, które zrobiłaś na biało. Też bym sobie takie sprawiła, gdyby mi się tak chiało jak mi się nie chce ...:D

Taki duuży zegar i mi się marzy, widziałbym u siebie coś takiego nad kominkiem-atrapą, o którym mąż jak słyszy, to puka się w czoło.

Czekam na kolejne inspiracje.

PS. Biały Kredens znam niemal na pamięć, autorka tego bloga jest bardzo pomysłowa. Najfajniejszą ma łazienkę, poluję właśnie na takie same płytki, ponoć nie są juz w produkcji, ale na składach w hurtowniach resztki można dostać

Jestesmy po wizycie u stolarza. A w zasadzie to dwoch. Jeden z nich stwierdzil, ze obudowanie szkieletu schodow, to bedzie jedna wielka prowizorka i probowal nam ten pomysl wyperswadowac. Drugi powiedzial, ze jest to oczywiscie do zrobienia, tyle, ze bedzie z tym kupe zabawy.Ale podejmnie sie tego wyzwania i to nawet za rozsadna cene.

Co do drzwi, to jeden i drugi jest wstanie wykonac wszystko, co tylko sobie wymyslimy i obaj podali taka sama cene.

A kuchnia bedzie jednak z Ikei. Zrobilismy juz nawet plan, ale jeszcze nie doszlam do tego jak go skopiowac i tu wkleic. Pokombinuje i moze mi sie uda.

Obiecana kuchnia:

IMG_0614.JPG

P.S. Dostalam dzis nowy katalog Maisons i Impressionen. Oczy oszalaly, tyle pieknych mebli, dekoracji...W tym miesiacu jednak skusze sie jedynie na wyzej prezentowany zegar,bo tak sie na niego uparlam, ze po nocach mi sie sni.

Edytowane przez ol(g)a