forlorn81 11.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 witam mam taki problem.Mam dom który leży niżej niż inne domy w sąsiedztwie, został wybudowany wcześniej gdy działka była sucha. W latach 50-tych a pozniej w 80-tych ojciec z dziadkiem nawiezli trochę ziemi teraz ja zrobiłem to samo (i tak teren jest nadal niżej i w domu stoi woda). Problem polega na tym że jeden z sąsiadów ma w piwnicach wodę gruntową i oskarża mnie o zalewanie (są teraz mokre lata) woda jak wiadomo płynie w dół nie do góry ale odgraża się że poda mnie do sądu. koło jego domu jest rów przydrożny a koło mojego nie, nie zrobiliśmy rowy ponieważ sąsiedz z drugiej strony nie zgodzili się na dalesze jego przekopanie. Ja odpowiedziałem wścipskiemu sąsiadowi że rów będzie zrobiony jeśli tylko dalej sąsiedzi zgodzą się go przekopać, jak by tego było mało to w tej rowie raz na 10 lat jest jakakolwiek woda. Co gorsza dogadał się z innym sąsiadem (obaj po mojej lewej i mają działki wyżej) i odgrażają sie na różne sposoby. Problem troche skomplikowany, sąsiedzi z nieznanych nam powodów szukają zwady za wszelki sposób a jedynym ich argumentem jest że jak twierdzą " tam u was i innych zawsze było rozlewisko" a są to i były działki budowlane. Tak na prawde to woda od niego płynie do mnie a nie na odwrót, Pomnieważ jest to koło drogi powiatowej poszedłem do starostwa w tej sprawie zapenili mnie że się tym zajmą (kopaniem rowów) ale za rok. Powiedzcie mi co mi grozi bo troche sobie grunt podniosłem ale na wody gruntowe nie ma to moim zdaniem znaczenia.P.S. fakt że chodze za tym od gminy do powiatu sprzwił że mam więcej wrogów niż miałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forlorn81 11.10.2011 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 bardzo proszę o radę jak was to nie zanudza to mogę rozbudować temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 12.10.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Nic nie rób. Odgrażać się mogą, ale podstawy prawnej nie mają.Miałbyś problem gdybyś zaburzył naturalny spływ wody a jak sam piszesz twoja działka jest niżej i to na nią spływa woda z działki sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forlorn81 12.10.2011 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 tak ale wzdłuż mojej działki nie ma rowu i starają mi się wmówić że to przez to u nich się podniosła woda gruntowa. Rów ma robić powiat bo jest to wzdłuż drogi powiatowej. A mógł by ktoś z was przybliżyć mi pojęcie "naturalny spływ wody?? no i czy muszę załatwiać jakieś pozwolenia gdybym chciał jeszcze troszkę nawieżć ziemi? i następna kwestia... czy jfakt że do domu zaczęła nachodzić woda może być usprawiedliwieniem że nawiozłem ziemie? akurat mój dom jest najniżej i z tego zo widze trzeba całkiem zasypać podpiwniczenia (są ok 0,5 metra poniżej poziomu gruntu). Dzięki z góry za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxxjaxxx 30.10.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 No właśnie.Co to znaczy naturalny spływ wody?Szukałam i znalazłam: Prawo wodne Art. 29. 1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może:1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się na jego gruncie wody opadowej ani kierunku odpływu ze źródeł – ze szkodą dla gruntów sąsiednich,2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie.2. Na właścicielu gruntu ciąży obowiązek usunięcia przeszkód oraz zmian w odpływie wody, powstałych na jego gruncie wskutek przypadku lub działania osób trzecich, ze szkodą dla gruntów sąsiednich. oraz Regulacje prawne dotyczące odprowadzania wód opadowych.Kwestia odprowadzania wód opadowych z działki budowlanej uregulowana jest w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U z 2002r. Nr 75 poz. 690), dalej zwane „warunkami technicznymi”. Regulacji w/w rozporządzeniem dokonuje się na podstawie delegacji wynikającej z art. 7 ust. 2 pkt 1 Prawa budowlanego. Zakres uregulowania warunków technicznychZgodnie z § 28 warunków technicznych Działka budowlana, na której sytuowane są budynki, powinna być wyposażona w kanalizację umożliwiającą odprowadzenie wód opadowych do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej. W razie braku możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzanie wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych. Konsekwencją tego zapisu jest zakaz zawarty w § 29 warunków technicznych, który wyraźnie wskazuje, że dokonywanie zmiany naturalnego spływu wód opadowych w celu kierowania ich na teren sąsiedniej nieruchomości jest zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts