ronuch 11.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam! posiadam stary dom i mam problem z dymieniem z pieca! kanal spalinowy w kominie jest na pol cegly czyli 12x12cm piec to viadrus u22 albo u27 herkules, ktory doposarzylem w wentylator. Podcza pracy wentylatora dymi sie z gornych drzwiczek (ale tu pewnie uszczelke trzeba wymienic) i wylotu pieca tam gdzie jest montowana klapa zamykajaca komin. Dzis osobiscie wyczyscilem komin wybrałem cala sadze ale poprawy nie ma dalej dymi. Normalnie pale w piecu flotem a w obecnych temp starym drzewem. Da sie cos zrobic zeby zwiekszyc ciag w kominie o takim malym przekroju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.10.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Wg aktualnych przepisów przekrój kanału spalinowego powinien mieć minimalnie 14 x 14 cm, co oznacza, że u ciebie jest zbyt mały. Zapewne ten komin odprowadzał kiedyś (z powodzeniem) spaliny wysokotemperaturowe z niewielkiego pieca o małej sprawności. Obecnie kanał nie tylko jest za wąski dla zainstalowanego kotła, ale słaby ciąg wynikać może również z tej niskiej temperatury spalin. Proponowałbym przeprowadzić frezowanie komina (niestety "zabawa" dość kosztowna) lub zainstalować na wylocie jakieś wspomaganie ciągu (np. nasada typu "strażak" lub nawet wentylator wspomagający). Pozdrawiam Edytowane 11 Października 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 12.10.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 o tych nasadkach slyszalem ze one tylko regoluja ciag w kominie ale nie zwiekszaja go. Wymyslilem zeby zamontowac jakies zamykanie otworu ktorym wentylator ssie powietrze i tak sobie wyregoluje przeplyw powietrza zeby mi nie dymilo - co o tym sadzisz? Na sterowniku wentylatora juz nie moge zmiejszyc sily! Frezowanie komina to jakies zwiekszanie jego srednicy? jesli tak to tez odpada bo komin jest stary i mogl by mi spekac i czadzilo by mi do domu. Musze jakos przetrwac kilka lat bo bede sie budowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.10.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 o tych nasadkach slyszalem ze one tylko regoluja ciag w kominie ale nie zwiekszaja go. Wymyslilem zeby zamontowac jakies zamykanie otworu ktorym wentylator ssie powietrze i tak sobie wyregoluje przeplyw powietrza zeby mi nie dymilo - co o tym sadzisz? Na sterowniku wentylatora juz nie moge zmiejszyc sily! Frezowanie komina to jakies zwiekszanie jego srednicy? jesli tak to tez odpada bo komin jest stary i mogl by mi spekac i czadzilo by mi do domu. Skoro wiesz lepiej, to nic tu po mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 13.10.2011 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 ja nie napisalem ze wiem lepiej tylko ze tak slyszalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.10.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Brak ciągu w Twoim kominie nie wynika z tego ,że masz niezgodny zprzepisami , tylko ewidentnie za mały . Powinien mieć fi 180 min.!Oczywiście to tak "na oko", bo trzeba mieć więcej danych . Co do przepisów . 14 x 14 to już "się nie liczy". Są nowe , według którychmoże być nawet 8 x 8 cm. Kombinacje z wentylatorem to walka z wiatrakami . Wyciąg na kominie ,nowy komin, albo uruchomienie dwóch kanałów i "portki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Co do przepisów . 14 x 14 to już "się nie liczy". Są nowe , według których może być nawet 8 x 8 cm. To jak więc jest ostatecznie - autor ma przekrój komina za mały, czy może za duży(?) I który paragraf podaje te "8 x 8 cm" dla wentylacji grawitacyjnej? Edytowane 16 Października 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 16.10.2011 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 chyba za maly ale to raczej chodzi o to ze mam piec duzej mocy i on potrzebuje wiekszego przekroju komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.10.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 chyba za maly ale to raczej chodzi o to ze mam piec duzej mocy i on potrzebuje wiekszego przekroju komina Ok. Umiesz czytać ze zrozumieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts