Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary dom i slaby ciag w kominie spalinowym

ronuch

Recommended Posts

Witam! posiadam stary dom i mam problem z dymieniem z pieca! kanal spalinowy w kominie jest na pol cegly czyli 12x12cm piec to viadrus u22 albo u27 herkules, ktory doposarzylem w wentylator. Podcza pracy wentylatora dymi sie z gornych drzwiczek (ale tu pewnie uszczelke trzeba wymienic) i wylotu pieca tam gdzie jest montowana klapa zamykajaca komin. Dzis osobiscie wyczyscilem komin wybrałem cala sadze ale poprawy nie ma dalej dymi. Normalnie pale w piecu flotem a w obecnych temp starym drzewem. Da sie cos zrobic zeby zwiekszyc ciag w kominie o takim malym przekroju??

Gość Konto usunięte_12*

Wg aktualnych przepisów przekrój kanału spalinowego powinien mieć minimalnie 14 x 14 cm, co oznacza, że u ciebie jest zbyt mały.

Zapewne ten komin odprowadzał kiedyś (z powodzeniem) spaliny wysokotemperaturowe z niewielkiego pieca o małej sprawności.

Obecnie kanał nie tylko jest za wąski dla zainstalowanego kotła, ale słaby ciąg wynikać może również z tej niskiej temperatury spalin.

Proponowałbym przeprowadzić frezowanie komina (niestety "zabawa" dość kosztowna) :( lub zainstalować na wylocie jakieś wspomaganie ciągu (np. nasada typu "strażak" lub nawet wentylator wspomagający).

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

o tych nasadkach slyszalem ze one tylko regoluja ciag w kominie ale nie zwiekszaja go. Wymyslilem zeby zamontowac jakies zamykanie otworu ktorym wentylator ssie powietrze i tak sobie wyregoluje przeplyw powietrza zeby mi nie dymilo - co o tym sadzisz? Na sterowniku wentylatora juz nie moge zmiejszyc sily! Frezowanie komina to jakies zwiekszanie jego srednicy? jesli tak to tez odpada bo komin jest stary i mogl by mi spekac i czadzilo by mi do domu. Musze jakos przetrwac kilka lat bo bede sie budowal.

Gość Konto usunięte_12*
o tych nasadkach slyszalem ze one tylko regoluja ciag w kominie ale nie zwiekszaja go. Wymyslilem zeby zamontowac jakies zamykanie otworu ktorym wentylator ssie powietrze i tak sobie wyregoluje przeplyw powietrza zeby mi nie dymilo - co o tym sadzisz? Na sterowniku wentylatora juz nie moge zmiejszyc sily! Frezowanie komina to jakies zwiekszanie jego srednicy? jesli tak to tez odpada bo komin jest stary i mogl by mi spekac i czadzilo by mi do domu.

Skoro wiesz lepiej, to nic tu po mnie ;)

Brak ciągu w Twoim kominie nie wynika z tego ,że masz niezgodny z

przepisami , tylko ewidentnie za mały . Powinien mieć fi 180 min.!

Oczywiście to tak "na oko", bo trzeba mieć więcej danych .

Co do przepisów . 14 x 14 to już "się nie liczy". Są nowe , według których

może być nawet 8 x 8 cm.

Kombinacje z wentylatorem to walka z wiatrakami . Wyciąg na kominie ,

nowy komin, albo uruchomienie dwóch kanałów i "portki".

Gość Konto usunięte_12*
Co do przepisów . 14 x 14 to już "się nie liczy". Są nowe , według których

może być nawet 8 x 8 cm.

To jak więc jest ostatecznie - autor ma przekrój komina za mały, czy może za duży(?) :D

I który paragraf podaje te "8 x 8 cm" dla wentylacji grawitacyjnej? :rolleyes:

Edytowane przez Konto usunięte_12*