Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza na NASZ DOM

zosik

Recommended Posts

Ok, to ja teraz taki maly pomysł podsunę, u koleżanki sprawuje się całkiem przyzwoicie (choć nie pod skosem)

Kuchnia z wyspą, wyspa szerokości 90 lub 120 (na zielono), tak żeby blat mógł być od 2 stron, czyli blatu raczej za mało nie będzie, nie wiem tylko czy tak Ci się pomieści to wszystko, ale pomysł chyba nie najgorszy...

pomysl.JPG

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niemodna jesteś wielka!! Popracowałam nad Twoim pomysłem :) i oto co wyszło

1. Bardziej udana, plus minus 98 cm między lodówką a wyspą, 82 cm między wyspą a przyrżnięciem w skos :D Wyspa o szerokości 110x150 cm. W razie czego jest dojście do stołu od tyłu. I jeszcze jeden plus - lampy mogę mądrze powiesić, bo była opcja, że w ogóle ich nie będzie, a jedynie jakieś punkciki. A tak będzie jedno i drugie :)

wyspa%25201.jpg

2. I ta mniej udana, bo do lodówki od wyspy 140 cm, ale za to mniejszy dostęp do wyspy ze wszystkich stron, no i tylko 40 cm do pierdyknięcia się w łeb :D

wyspa%25202.jpg

A myślałam o wyspie, ale jakoś mi nie pasowała, no nie mieściła się :) Ale to pewnie dlatego, że nie brałam pod uwagę tego, żeby do belki dochodziła.

Edytowane przez zosik

Przyjm życzenia Babo kochana

od drugiej baby niekoniecznie z samego rana.

Niech dzień cały będzie radosny,

bądź zdrowa Babo - aby do wiosny!

Szczęścia życzę Tobie, sobie

i kobietom na całym globie!

By marzenia się spełniły,

a Nas chłopy wyręczyli!

My dziś drinki i kaweczki,

Nasze święto dziś Babeczki!

Nowe promocyjne zakupy :D

http://resources.jysk.com/getimage/web.large/4813000/WEB/1005

Miało być dla młodej, ale młodemu bardzo się podoba i chyba zmieni miejsce zamieszkania :) 25 zł w Jysk

ramka.jpg

Do pokoju młodej za 29,99 w Pepco :D

Mam jeszcze 2 czarne latarenki wys. 30 cm za 19,99 zł Poszalałam :lol2:

Wiecie, tak się nieraz zastanawiam, jak to jest, że kasy nie ma a na takie łowy zawsze się znajdzie :wave:

Dzisiaj jedziemy do teściów, biorę taśmę papierową i będę przyklejać na podłodze, gdzie mają być meble. Zobaczymy jak nam wyjdzie ta kuchnia :) Fotorelacja w poniedziałek :D

Dziewczyny, ku przestrodze!! Nigdy nie mierzcie mieszkania miarką 67 centymetrową!! :rotfl:

Poddasze nam urosło :wave:

Kuchnia: pokleiliśmy podłogi i w 1 opcji wyspowej między wyspą a belką zostaje jeszcze z 50 cm!! Nie wiem jak ja to mierzyłam, po pijaku czy jak? Czy ta miarka mnie zawiodła :D I chyba znaleźliśmy wyjście z sytuacji. Będzie wyspa + blat do okna. Dojdę do samego końca blatu, bo będę stała akurat we wnęce okiennej.

Pszczółko, więc Twoje pytanie proroczym jest :D:D:D Pewnie byłaś z nami jak mierzyliśmy :lol2: Czyli wyjdzie 170 cm blatu + wyspa i kawałek blatu przy zlewie. Myślę, że wystarczy :)

Co do stołu.

1. Miał być 90x300 cm, powinno się udać 100x300 cm. I wyjście z sytuacji - na codzień, będzie wsunięty pod skos, a od imprezy wysuniemy go w stronę salonu. Jedyna opcja, żeby nie było ciasno gościom i żeby nie stał na codzień kolos w salonie i nie zasłaniał podświetlonej ściany z ramkami.

2. No jest jeszcze możliwość zrobienia stołu rozkładanego. Na codzień na 4-6 krzeseł, rozkładanego do 10 krzeseł. Ale obawiam się, że sami takiego nie zrobimy, a miał być tryb oszczędnościowy. No ale pomysł wart zastanowienia i ewentualnie zorientowania się w cenie robocizny, bo materiały mamy swoje. M. walczył zażarcie o nierozkładany, ale chyba mięknie facet :D Polatał sam z miarką i widział, że będzie ciasnawo.

Wilk syty i offca cała :wave: Stół na 10 osób jak chcieliśmy i mały za Waszymi radami babeczki :)

Zdjęcia jutro, bo jeszcze na wsi koczujemy :)

A jak Wam niedziela mija? Pogoda dopisuje? Bo u nas cudnie!! Wiosna pełną gębą i 10 stopni :)

No to zasuwam z tym co forumki lubią najbardziej :)

Liczą się te zewnętrzne linie, bo najpierw zrobiliśmy samą wyspę, a później dorobiliśmy jeszcze blat. No i tak ma zostać :) Widać ile jeszcze miejsca zostaje.

IMG152.jpg

IMG160.jpg

IMG147.jpg

IMG157.jpg

Powalczymy jeszcze z okapem, żeby mógł wisieć na skosie i będzie tak:

kuchnia%2520wyspa%2520i%2520blat.jpg

Stół ciężko było zaznaczyć, bo łóżko i ścianka przeszkadzają.

Zosik bo ja czarownica jestem ;)

Tak jest super bo bez tego dodatkowego blatu było by ciężko robić coś na wyspie obok kuchenki.

Pewnie przeoczyłam ale ile jest między stołem a ścianą?

U nas wczoraj też ciepło było, niestety wiatr był koszmarny - silny i mroźny. Poszłyśmy na spacer z córką tylko do sklepu bo za zimno było. Ale u nas zawsze mocniej wieje.

A jakieś 60-70 cm będzie, nie za wiele, ale to dokładnie będę wiedziała jak ściankę wywalimy. Bo że ściana krzywa to i stół będzie stał krzywo i nie wiem ile wyjdzie, ale zmieścimy się :) Jak będzie mniejszy to wyciągniemy go bardziej na pokój.

A no wiem jak w Waszych rejonach potrafi piździć :) u nas też wiało, ale dało żyć :D Oby do przyszłego weekendu - już się tego zapowiadanego ciepełka nie mogę doczekać :D Grilla zrobimy :D:D:D

Ja mam teraz w kuchni gdzieś tyle. Luksusu nie ma, ale starcza. Gorzej tylko jak ktoś grubszy siądzie ;)

Grilla już planujecie?? U nas dziś paskudnie. Rano czekałam na budowie 40 min na elektryków i koszmarnie zmarzłam, na dodatek pochmurnie się zrobiło. Ale wiosna już blisko. Tylko czekać aż zaczniemy na upały narzekać :):)

teraz wyszło nieźle;) ale ja patrze na ostatnią wizualkę to widze kuchenkę na dodatkowym blacie a skoro tak ma być to ja darowałabym sobie tę szeroką wyspę a zrobiła "zwykły narożnik" (szafki i blat)... dlaczego? bo skoro jest dodatkowy blat to i tak nie jest to juz typowa wyspa a zajmuje dużo miejsca w "środku" kuchni a zwykły narożnik byłby chyba "zgrabniejszy" a blatu roboczego byś nie straciła... ale to tylko moje zdanie;)

No Pszczółka to ja tatusia będą sadzała przy wylocie, gdzie więcej miejsca, bo też słusznych rozmiarów chłop :D

Wiesz, może nie żeby siedzieć na dworze, ale przypilnować i zjeść w domku, ale ten smaczek http://emoty.blox.pl/resource/hungry.gif

Oooooo Maniusia nasza wróciła :) Brakowało Cię tu!

Grzejnik zostanie gdzie jest, tylko na górze i po boku szafki zrobimy wyloty na powietrze. Tam jest wystarczająco cieplutko z włączonymi tylko dwoma, więc nie będzie on mocno używany :)

A łowów to mam tyle, że niedługo do garderoby nie będzie jak wejść :lol2:

A jeszcze coś, obejrzałam wreszcie na żywo szafeczkę z netto. Jest biała, przecierana :D więc nie trzeba z nią już nic robić jupiiiii :yes:

Gosiu a pewnie, tylko M. umyślił sobie na rogu wyspy półeczkę na wina :) i zajmą one trochę miejsca, więc niech już tego blatu będzie jeszcze więcej. Żeby 2 osoba mogła coś nieskrępowanie robić stojąc między blatem a lodówką. A jak pomniejszę to tylko 60 cm będzie w tym miejscu i mało miejsca na winko. A teraz od środka jest wystarczająco dużo miejsca i nie wydaje się ciasno :)

Będzie dobrze. Jeszcze zobaczymy jak wyjdzie cenowo... bo mdf będzie z 2 stron na wyspie i przy blacie, więc koszty wzrosną. Chciałam granitowy blat, ale chyba nas nie stać na niego :D Kupimy drewniany i jakoś go przemalujemy/zabejcujemy czy cokolwiek, żeby wyglądał dobrze. Tylko kwestia taka: miał być czarny, ale nie wiem jak to wyjdzie na drewnie. Pasowałby szary, (bo stół) ale jak się ma szary blat do zielonych frontów?? :/ bo jakoś tego nie widzę... Macie jakiś pomysł?? A jeszcze coś, M. nie chce batu z płyty...

szarego nie widze na blacie (poza kamieniem/betonem). jesli stol bedzie szary to blat w kuchni spokojnie moze byc czarny, nic sie gryzc nie bedzie. I nawet bedzie lepiej wygladac.

Tu znalazlam takie cos:

http://www.barwniki-kakadu.com.pl/bejce.html

http://www.stonogi.pl/bejca-wodna-drewna-perfetto-czarna-p-2416.html

http://www.strefakonserwatora.pl/bejca-wodna-czarna-p-165.html

Zabejcowac i zaolejowac. Napewno jest wiecej, tak na szybko znalazlam.

I takie znalazlam:

http://i1201.photobucket.com/albums/bb346/szara6/stol_bejcowanie.jpg

http://i1201.photobucket.com/albums/bb346/szara6/nogi-stolu-bejcownie.jpg

http://i1201.photobucket.com/albums/bb346/szara6/black_wood_floors.jpg

http://i1201.photobucket.com/albums/bb346/szara6/96|00000da1d|08db_orh550w550_Hallway-traditional-25-Beautiful-Homes.jpg

Jesli sie da podlogi, drzwi to i blat sie da ( super pomysl by the way, ciekawie by to wygladalo). Pytanie tylko jedno - jakby to sie mialo do uzywania? Jak przetnie sie nozem to wylecie biala decha? ktora bedzie bardziej widac niz na brazowym zaolejowanym?

(na marginesie te drzwi sa bossssskkkieeeeeeee...no ale ja kocham wsio co czarne)

No piękne te drzwi!! Jakbym taki efekt, nooo podobny choć osiągnęła na blacie to mioooooodzio!!

A co do krojenia na blacie to w życiu!! Teraz też decha cały czas leży na blacie i niech się ktoś waży przejechać nożem po gołym blacie! Łapy poutrącam :) Nasz jest pomalowany lakierem akrylowym i nic się nie dzieje, nie odpryskuje. Tyle, że jest jasny, na ciemnym pewnie będzie bardziej wszystko widoczne... Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, nie? :)