Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza na NASZ DOM

zosik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz to jest dla mnie niespodzianka... :jawdrop:

Zosik - wiedziałam, że jest poddasze, ale nie wiedziałam, że to poddasze jest zamieszkałe :eek: serio - sądziłam, że jest takie, jak np, u mnie.

Dziewczyno! nie pakuj się w żadne kredyty jeśli nie musisz. A z tego, co widzę, to nie musisz. To, co musiałabyś oddać bankowi w ramach procentów lepiej włóż w to poddasze - po prostu, urządź się po swojemu.

Jakoś to będzie dziewczyny :)

A słuchajcie, myślimy o osobnym wejściu, bo są 2, jedno (od frontu) pod naszą łazienką a drugie (od podwórka) pod małą garderobą. Schody "idą" w kierunku tego od podwórka, ale żeby nie wchodzić sobie w drogę nasze musiałoby być to od frontu. Trzeba więc zmienić bieg schodów. Orientujecie się czy to możliwe? Pewnie tak, ale jak to zrobić? Zaznaczę jeszcze, że pod schodami jest wejście do piwnicy...

Pocudowałam z rzutem, żeby było wiadomo o co mi chodzi:

Czerwone linie to zaznaczone pomieszczenia na dole, te grubsze czerwone to drzwi. Czerwona strzałka pokazuje bieg schodów na chwilę obecną. Zielona - jakby miało być. No i między zielonym obszarem a frontem nasz hol. Drzwi do pokoju po lewej (przyszłej sypialni teściów) i po prawej (do salonu) trzebaby zamurować.

http://img835.imageshack.us/img835/5049/64944747.jpg

Mam nadzieję, że rozumiecie mój pokrętny rysunek :D

Edytowane przez zosik

Jestem, jestem, ale młody chyrla, jeść nie chce... czyli zapalenie oskrzeli w pełni :bash: we wtorek do kontroli.

Komponuję, komponuję, i coś niecoś już mogę Wam pokazać.

A z czym się pokrywa na górze? No właśnie dlatego poprowadziłam linie na rzucie poddasza, żeby było widać. Korytarz na dole jest na powierzchni małej garderoby, korytarza i łazienki na górze :) Tylko jest mały myk... w połowie dolnego korytarza (w miejscu szczytu schodów) przez całą długość domu idzie ściana nośna. Widać ją na rzucie, ta czerwona krecha. W korytarzyku jest na pół jego szerokości. Tworzy się taka wnęka pod schodami. Więc pewnie, żeby zrobić schody musiałabym je przenieść na 2 stronę tej ściany. Niby bez problemu, ale wtedy korytarzyk na górze ucierpi...

Wiem, nie potrafię tłumaczyć, spróbuję to narysować :)

No OK nie narysuję, jak się młode wykuruję to zrobię zdjęcia schodów od dołu i korytarza.

A teraz coś Wam pokaże:

http://www.imichalak.pl/historia/img/krosno.jpg

Mamy takie coś, w częściach oczywiście :D i te przednią ramę, bez kół - sztuk 2 :D

Jedna stoi za komodą na stryszku.

http://img97.imageshack.us/img97/8811/img1358uu.jpg

Są za wielkie, żeby znieść je na dół, więc obie są nasze :D I teraz tak, chcę z jednej zrobić tablicę na rysunki, obrazki młodego, podbić tylko od tyłu korek i powiesić na ścianie :)

A drugą powiesić w salonie na ceglanej ścianie, a w środku zawiesić zdjęcia w ramkach. Co Wy na to? A może inne pomysły? Zagłowia łóżka nie zrobię, bo łóżko już jest, a nie będę robić nowego, bo później nie wstawię go na antresolę. Na antresoli będzie materac na paletach :)

http://img638.imageshack.us/img638/1645/sdc10923r.jpg

Te drzwi też chcę wykorzystać jako przejście między pokojami dzieci. One będą obok siebie, ale myślę, że takie małe, magiczne przejście będzie fajne. A jak wyrosną i brat mogący się przedrzeć do pokoju to będzie najgorsze zło - regipsami się zabuduje. Tym bardziej, że teraz tam nie ma ścianki, bo jest wnęka na biurko z kompem, więc już nie trzeba dziury ryć. Tylko 2 ścianki się usunie, które i tak są do usunięcia. Co Wy na to kochane?