Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza na NASZ DOM

zosik

Recommended Posts

Etta (jak to Mania pisze) podłoga też mi się podoba, ale to, że każdy ślad i okruch na niej widac - już mniej. A ja nie z tych co codziennie na szmacie jeżdżą :) A ta szara jest lepsza pod tym względem, jedna paczka leży ułożona na tej brązowej, brązowa zakurzona i w śladach a szara jak nowa :D Bo przecież życie trzeba sobie ułatwiac, nie? :D

Gosiu design... firma i to, że ręcznie robina i sumka się uzbierała... dlatego warto powalczyc. A jaka satysfakcja jak (jeśli) ją w końcu skończę :D

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja mama też nie potrafi, na drutach i owszem, ale szydełka nie ogarnia - co wg mnie jest dużo prostsze. Nauczyłam się na ZPT w podstawówce :D Spróbuję, co mi szkodzi. A jak kwadraciki nie wyjdą, to zrobię je ze zwykłych słupków, może nie wyjdzie tak ładnie, ale będzie.

A szafa cóż... wosk dzisiaj dokupiony, ale czasu brakło. Może jutro coś Miś podłubie :)

Na dzień dzisiejszy pokoje gotowe do malowania i kładzenia podłogi :D Tylko, żeby szło dobę ponaciągać... za krótka, no za krótka cholera.

Farba do młodego kupiona, kolor co na zdjęciu (z forum), zobaczymy jak u nas wyjdzie. Jak będziemy zadowoleni - walniemy ją też u młodej + później jakieś naklejki na ścianę i będzie miodzio :)

http://img851.imageshack.us/img851/7996/img8227u.jpg

...A jak kwadraciki nie wyjdą, to zrobię je ze zwykłych słupków, może nie wyjdzie tak ładnie, ale będzie...

żeby wyszedł kwadracik, robisz kilka słupków potem kawałek łańcuszka i znowu tyle samo słupków i znowu kawałek łańcuszkq itd... a w następnym rzędzie długośc łańcuszka zostaje bez zmian ale dokładasz po 2-3 słupki z kazdej strony (zależy jakie wysokie słupki robisz)... ja próbować nie będe bo mi cierpliwości brak:(...

podłoga też mi się podoba, ale to, że każdy ślad i okruch na niej widac - już mniej. A ja nie z tych co codziennie na szmacie jeżdżą :) A ta szara jest lepsza pod tym względem, jedna paczka leży ułożona na tej brązowej, brązowa zakurzona i w śladach a szara jak nowa :D Bo przecież życie trzeba sobie ułatwiac, nie? :D

Jasne moja droga bo jak zawsze mawiam - DOM to nie MUZEUM!

Doskonale wiem o czym piszesz bo mam na gorze ciemna a na dole jasniejsza i wkurza mnie kiedy idac juz po schodach widze kurz na prawie wytartej podlodze nooo zgroza a B. mowi, ze to przez non-stop otwarte okna taaa a czemu na dole nie widac? :confused:

zosik, gopax podala juz instrukcje wiec na Twoim miejscu zaczelabym wnet dziergac coby dziecko nie wyroslo ... :)

Gosiu, będę walczyć :D Już wypatrzyłam na allegro piękne kolory wełny :D Czaję tylko na dobry moment zakupowy :D

Etta - wszystko możliwe :D Dostanie pledzik na 18 w prezencie :p

A że dom - nie muzeum, zgadzam się w 100% i podpisuję obiema łapkami.

Kardamina ja też :D bo fronty najciekawsze i jeszcze nie pomalowane. A dzisiaj bidulek jakiś zmęczony, i mu się nie chce. Jutro do pracy idzie. Śniło mi się, że w nocy pokój młodemu pomalował - ehhh tylko się śniło ;) No ale, niech odpoczywa :)

:) mnie raczej interesuje to całe woskowanie czy tam olejowanie... :)

Zosik, wstyd mi się przyznać, ale nie bardzo kumam na czym to polega, co to robi... wiem, co to lakierowanie, co ono daje i, jak to wygląda. Natomiast, co to olejowanie... nie wiem :( Wspominasz o tym Ty, wspominała Kubel'ka, Niemodna i jeszcze któraś z dziewczyn z działu budowlanego

Czy to jest to samo co lakierowanie surowego drewna, tylko że bez połysku? :/ :oops:

Kardaminko my wosk bielący nakładamy, wygląda jak pasta do butów :) Drewno wygląda jak pomalowane na biało, ale widać słoje, im bardziej białe chcesz mieć tym więcej wosku nakładasz. Najzwyczajniej w świecie szmatką rozciera się po drzewie (kolistymi ruchami), później nadmiar sciera, później poleruje. Ale eM po próbie na górze szafy stwierdził, że będzie nakładał wzdłuż słojów nie tak dużo, żeby nie scierać nadmiaru i wygląda to o niebo lepiej :)

Dzisiaj padało, burze szalały więc roboty stanęły w miejscu, poza tym należał się odpoczynek :)

Edytowane przez zosik

Mimo niedzieli garderoba się maluje :) jeszcze podłogę położą, skręcimy regał i mogę ubrania układać. Wreszcie! Mam nadzieję, że dzisiaj damy radę. Zdjęcia przygotowane czekają na przed i po :)

Kasik - szafa czeka... heheh jak większość :) stoi bidula raz w stodole, raz w garażu, ucieka przed deszczem ;) Co koło niej przechodzę to pogłaszczę :D Faaaajna jest hihihi, no ale nieskończonej Wam nie pokaże bo nie ma takiego efektu ;)

Sufit... nooo o wiele jaśniej by się w pokoju zrobiło :) tylko wosku by poszło co nie miara, chyba, żeby czym innym zrobić. Farbą akrylową np.

Edytowane przez zosik

Dziewczyny mam problem. Chcemy listwy przypodłogowe białe, wysokie. Powiedzcie jak rozwiązać problem kabli w ich przypadku? O ile z plastikami nie ma problemu, to nie wiem jak to rozwikłać przy drewnianych, mdf'ach. Chyba, że są jakieś plastikowe, proste, wysokie białe??

HELP!

zosik a polistyrenowe? nie wiem jaki model chcesz ale zajrzyj tu http://www.cezar.eu/?str=4&n=21&p=139 zobacz na rysunek chyba wejdą tam kable?

tu mdf mają frezy na kable http://www.antyki24.eu/p/pl/1227/cokol-+listwa+przypodlogowa+mdf+nova+45.html mają różne modele.

A jak nie zajrzysz do mnie i nie pomożesz to będzie foch ;)

Wiesz, u nas wiele kabli nie będzie, tyle co od TV, ale to pikuś akurat, bo i tak jakaś szafka pod nim będzie stała. Ale M. chce tak na przyszłość w razie zakupu jakiegoś sprzętu audio, głośniki, coś.

A jakie chcę? Proste, wysokie na min. 8 cm, nie muszą być drewniane, nie mam parcia na drewno :) Ale żeby były proste i wysokie :D

A jak Ty ten problem u siebie rozwiążesz? Bo do klasyki to tylko takie listwy widzę :)

Dzięki za linki, będzie trzeba zwracać uwagę, żeby to frezowanie było, choć na te kable, które już są. A te które będą, albo nie będą - trudno :) peszek, kable na podłodze przeżyję ale innych listew nie zdzierżę :D

Zosik ciężkie pytania zadajesz ;)

Ogólnie problem kabli na ścianie do telewizora rozwiązujemy wtynkowanym korytkiem. Kable przy podłodze raczej nie będą u mnie szły, bo tam gdzie potrzebowałam zrobiłam kontakty, czy gniazdka tv. Kabel do internetu, który teraz doprowadza mnie do szału, zniknie, bo w domu będzie bezprzewodowy.

Takie frezowane listwy to jednak świetny pomysł. Dopóki nie przeczytałam u Ciebie nawet na to uwagi nie zwróciłam. Na przyszłość mogą się przydać te frezy, bo wystarczy ją odkleić, puścić kabel i przykleić ponownie. Sama u siebie muszę z takim czymś kupić.

Zosik a całkiem proste czy z jakimś frezem? Pamiętam, że Mania jakiś czas temu pokazywała proste u siebie.

Aaaa no korytka mówisz, no u Was jak od podstaw robicie to faktycznie dobry pomysł :)

Jakie ja chcę? Miały byc całkiem proste, ale dzisiaj pytałam eMa to mu obojętnie, mogą byc delikatnie frezowane :) Coś wybierzemy. Mówił, że oglądał dzisiaj w Brico Marche i że koło 15 zł/m są i fajne, wysokie :)