Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza na NASZ DOM

zosik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lea a co się namęczyłam... :bash: obskubane te literki takie, obśrumpane, że ciężko było je odkleić od papieru. Cały dzień mi zszedł na tych kilkunastu linijkach, ale warto :) Co przechodzę to mi się morda cieszy :D

Mańka nie bądź taka skromna :)

Witek czekam na efekty :) Ale termin niezbyt szczęśliwy ;) Nasz dom dostał już kubraczek ze styropianu, a na wiosnę dostanie nową czapę i kolorek kubraczka. Ja się wyprowadzam! :yes: Bo jak mi będą 12 godz dziennie walić po dachu i "niadajboże" wyrywać okna to moje serce tego chamstwa nie zniesie. Wolę nie widzieć i przyjść na wysprzątane, odmalowane itp. itd.

Edytowane przez zosik

Help!!

Pamiętacie?

przedpok%u002525C3%25B3j%25204a3.JPG

To mi teraz powiedzcie coś. Na suficie wiszą 2 ottavy z Ikei, we wnękach te latarenki + małe latarnie morskie. Nad plakatem będzie biała kulka, która będzie go oświetlać. Z lustrem będzie ciut inaczej - inne lustro, mniejsze i w kącie maszyna a lustro po jej prawej stronie. I pytanie: wieszać koło lustra te kinkiety? Bo coś nam się wydaje, że będzie naćpane ;)

A gdzieś je muszę upchać, bo nie sprzedam bo za ładne :D Jednego mogę wcisnąć przy lustrze w łazience, nie wiem gdzie 2 :/

Złote myśli proszę bardzo!

Edytowane przez zosik

Ja sie pogubilam...albo nie obudzilam sie jeszcze i nie lapie..??:confused:

Ta sciana ceglana to jest wneka? Nie wiem co dalej jest po lewej stronie drzwi?

Nawet tyle lampek moze wygladac fajnie, nie zawsze taki rysunkowy plan odpowiada rzeczywistosci. Ale poki co to naciupane - ja tak mysle.

Zalezy co przed lustrem masz zamiar robic? Bo jesli wisi tylko dekoracyjnie to lampek nie potrzebujesz a jak masz zamiar sie przegldac to by bylo fajnie, z drugiej strony masz dwie sufitowe. No i ciezko. Jesli ta lampka na ceglowce zostaje to teraz wyglada ze te kolo lustra powinny zniknac, a znow jakbys zostawila te kolo lustra to ta z ceglowki powinna isc out.

Nie wiem..namieszalam? jakas niedorobiona dzis jestem i mam slaba wyobraznie :(

Maniuś tak, w tej ceglanej jest wnęka i w niej stoją latarenki, pokazywałam je wcześniej zapalone. A naprzeciw lustra jest ławeczka. Lustro nie będzie do samej ziemi, więc cała i tak się w nim nie przejrzę. Ta brązowa ściana oczywiście będzie szara. Zdjęcie bardzo robocze :)

Zdjęcie0336.jpg Zdjęcie0335.jpg

Więc co? bez kinkietów? Bo fajnie z nimi, no ale za dużo :/ Właśnie jakby nie było latarenek... ale one też mają swoją rolę, bo 1 watowe żarówki, więc palą się cały wieczór a i często za dnia też, bo przedpokój ciemny i ponury jest. Ta nad plakatem będzie się palić razem z latarenkami. A kinkietów cały dzień palić raczej nie będę. Jak będzie potrzeba większego światła to zapalę górne, no a kiedy kinkiety? Żeby się przejrzeć tylko? hmmmm

Zdjęcie0336.jpg

Edytowane przez zosik

No teraz to co innego :yes: trzeba bylo tak odrazu :yes:

Pokaz ta lampke co bedzie nad laweczka.

Latarenka teraz zalapalam, jest bardziej dekoracyjna to ok. Nie wiem czemu pomyslalam ze bedzie jako swiatlo (pod prad).

Najlepszym wyjsciem by bylo zeby i nad obrazkiem z latarnia i nad lustrem wisialo to samo bo bylby komplecik - ale to ja tak mysle na ten moment.

Nie wiem ale lustro mi sie widzi nad maszyna, by jak konsolka wygladalo. I wtedy moglabys jakas ladna lampke na niej postawic. No chyba ze chcesz maszyne trzymac otwarta? Moja bedzie zamknieta a nad nia lub na niej bedzie tv.

Ale na upartego tez mozna powiesic jakies te kinkiety tylko czy koniecznie dwa? A jakby jeden tylko nad lustrem? Bo jak powiesisz dwa to nad maszyna bedzie super pusto.

Moze ktos bedzie mial lepszy pomysl ;)

No ciekawie to widzisz....

To teraz odp.

nad plakatem reflektorek-ball,big.jpg i taki sam będzie na ścianie której nie widać na zdjęciach i nie widać jej w tej części przedpokoju, więc nie istotne.

Maszyna nie ma opcji schowania. Ewentualnie mogę przykryć ją pudłem :lol2: stąd lustro będzie wisiało nad blatem, ale nie na środku a bliżej prawej strony, bo sama maszyna jest po lewej.

A te latarenki to i dekoracyjne i światełko na prąd jest - teściu stunningował :D No ale nadal bardziej dekoracyjnie niż oświetleniowo.

Mówisz jedną na górze.... hmmmm i lustro nie w pionie, a w poziomie... wtedy mogłoby być. Bo jak w pionie dam to za wysoko wyjdzie kinkiet i będę żarówkę oglądać od dołu ;) Lustro o ile dobrze pamiętam ma 60x80 cm. Muszę to wymierzyć :)

nie chodziłam do gimnazjum - to pewnie przyczyna mojej niewiedzy hihihi :p

tak czy siak już wszystko wiem, no prawie wszystko

lustro z ramą ma 70x90 cm - więc Gosiu - teoretycznie mogę się w nim przejrzeć cała :D

Zdjęcie0343.jpg Zdjęcie0344.jpg Zdjęcie0348.jpg Zdjęcie0349.jpg

Taśmą oznaczona rama 60x80 co prawda, mierzyłam na pamięć, później wyjęłam lustro z kartona, swoją drogą widziałam je pierwszy raz od zakupu czyli od jakichś hmmm 4 miesięcy :D Faaaaaajne :D Ta pionowa taśma to miejsce do którego dojdą drzwi przesuwne, więc tyle mam miejsca do dyspozycji.

Jutro jak M. wróci z pracy pomęczę go, żeby potrzymał to i owo, to będzie lepiej widać o co chodzi, i pewnie wtedy podejmę decyzję. Dzisiaj już go nie męczę, gorączkę ma biedak.

Edytowane przez zosik

Zosik, bede szczera ...tylko mnie bij please ;)

Po pierwsze to wyglada teraz o niebo lepiej.

Po drugie ..hmmm na temat lampek kinkietow sie nie bede wypowiadac bo jak Ty nie lubisz naszych kostek brukowych tak ja nie przepadam za takimi lampkami, no wiesz, kwestia gustu :wiggle:...

ale prawde mowiac nawet dwie by z boku pasowaly gdyby w tej wnece tych latarenek nie bylo. Wneka jest zarabista, latarenki tez tylko jakos tak...wadza???

Ale kinkiet pasuje do lustra napewo, a lampka jak na plakatem nie pasuje nad to lustro ani ten kinkiet nad plakat. Masz zderzenie dwoch stylow i dwoch epok ze tak powiem, musisz jakos to rozgryzc na zywo. Bo pamietaj ze na zywo inaczej sie pewne rzeczy wydaja niz na fotce.

Sprobuj jeszcze jednego a nawet dwoch rzeczy. skoro twoja maszyna jest nie-chowana. teraz jak stoi to chyba na odwyrtke? bo sie wydaje jak dla leworecznych?? A jakbys ja obkrecila normalnie - nie przeszkada ze sie bedie odbijac w lustrze. Mialabys luke wtedy kolo scianki i tam sprobuj postawic zwykla jakas stojaca, zakos maej z pokoju, po prostu poeekspermentuj. Aaa...maszyna wcale tez tak stac nie musi stac blisko ceglowki, mozesz ja badziej na srodek postawic. pobaw sie i wtedy zobaczysz. Ale napewno w ta manke i tak nad maszyna to lustro wyglada lepiej :wiggle: A gdyby nie to ze chcesz kinkiet powiesic to mogloby spokojnie wisiec wzdluz nad samym stolikiem.

Czy namieszalam wystarczajaco?????????????

Tak, zdecydowanie namieszałaś wystarczająco :D

Ta nad plakatem będzie wisiała na suficie, nie na ścianie, więc nie będzie się rzucać w oczy :) a taka sama tylko poczwórna wisi w salonie. Zderzenie stylów - tak jest, i cała w tym zabawa, żeby to dobrze połączyć i żeby nie przedobrzyć, dlatego pytam Was o zdanie :) I jest mi ono niezmiernie ważne :)

Teściu dzisiaj przyszedł na górę i pyta co to to to na ścianie, mówie co i jak, a ten się śmieje i mówi: "i kinkiet nad lustrem?" :D

Z przestawieniem maszyny muszę poczekać na eMa, bo ciężka zaraza i sama jej nie ruszę, bo mi kręgosłup strzeli. Ale dobrze mówisz - faktycznie w złą stronę stoi :D Jakże Wasze oko jest nieocenione dziewczyny!

No to tak, odwrócę maszynę, postawię na środku i będę cudować z lustrem. Czy w pionie czy w poziomie i czy z kinkietem czy bez :) Zapewne do wieczora podejmę ostateczną decyzję :)

wpadlam jeszcze na jedno po cofnieciu sie do poprzenich zdjec...mozesz jeszcze jedno sprobowac - przeniescie maszyne tam gdzie laweczka a laweczke i obraz na miejsce maszyny. Napisy pasowac by byly i tak a latarenki we wnece kolo latarni tez - to jest pomysl na jeszcze jeden eksperyment jesli koniecznie chcesz te kinkiety. Zanim zalozysz lampy masz jeszcze okazje poprobowac bo potem po ptokach :)

pszczolka ja juz ogarniam co Zosik chce zrobic :yes:

Udalo jej sie pomieszac style w salonie i kuchni to i uda sie i tu. jak dla mnie to te kinkiety tu nie pasuja, znaczy pasuja ale za duzo juz jest...a tak naprawde co najbardziej gryzie to te latarenki we wnece - Zosik moze jedna wywal? ta latarnie morska...zostaw tylko ta biala?

Kulka bedzie na suficie zucac swiatlo na plakat. Owszem, male pomieszczenie i za duzo tych lampek ale ona tak chce :)

Ze kazda z innej parafii, no zdaza sie. ja tu mam w salonie niech policze...4. I kazda inna. U Zosika problem ze to mala wlasnie przestrzen.

Poki co niech pokombinuje, poprzestawia i zobaczy co wyeliminowac.

No toście mi narobiły ;)

IMG1878.jpg IMG1880.jpg IMG1879.jpg

Powiem tak, maszyna z lustrem przy napisie wygląda świetnie! Ławka... no hmmm przy brązowej jeszcze ścianie nie za ciekawie. Maszyna będzie miała biały blat... co tu jeszcze?

Kwestia lampki stojącej. Może być tylko przy "brązowej" ścianie, bo tam jest gniazdko. No ale już chyba nie będę bardziej motać :) Więc lampka stojąca na maszynie odpada :)

Pytanie: Jeśli plakat będzie wisiał przy latarenkach to czy potrzebna mi tam kulka?? Czy latarenki nie doświetlą go wystarczająco? hmmm pewnie doświetlą ale nie o taki efekt chodzi...

Wywalić którąś? No też o tym myślałam, ale szkoda mi obu :D Biała pasuje do wszystkiego, a latarnia do plakatu znowu. A z drugiej strony same latarnie, bez tych białych też wyglądają fajnie.

Wiecie co, temat zawieszam do czasu pomalowania ściany, bo teraz paskudna jest co mi w ogóle nie pomaga w podjęciu decyzji. Jak już będzie szara to mogę cudaczyć dalej.