Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym oświetlić ogród za domem?

Recommended Posts

Witam,

Zamierzamy w końcu zamontować lampę/kinkiet/halogen, który oświetlałby część ogrodu znajdującą się za domem.

Oświetlenie nie ma być dekoracyjne, nie potrzeba też czujki - będziemy z niego korzystać np. podczas "spaceru" po drzewo do kominka lub do przyszłej kanciapy. Wyjście na lampę znajduje się przy zejściu z tarasu, ale taras jest oświetlony osobno.

Ogród za domem to powierzchnia 21x22.

Czy możecie mi podpowiedzieć, jakie macie rozwiązania u siebie? Jaka musiałaby być moc lampy? Zdjęcia mile widziane:)

Dziękuję.

nie potrzeba też czujki - będziemy z niego korzystać np. podczas "spaceru" po drzewo do kominka
Ja tam dałbym tą czujkę. Nie trzeba będzie wychodząc w biegu zimą po drewno myśleć, gdzie to mam włącznik, czy po powrocie zmarzniętymi rękami wyłączać światła.

Ja u siebie praktycznie wszystko póki co mam na czujki. Dzięki temu podjeżdżając lub podchodząc od frotnu domu już mam widno. Wieczorem sprawdzając czy nic nie zostało na podwórku też nie muszę myśleć o zapalaniu światła.

Ten sam manewr mam w wiatrołapie, dzięki czemu wchodząc od razu mam jasno jak tylko ruszą się drzwi.

Czujki to dobry pomysł. Ja zamin zamontowałem lampy w ogrodzie przeprowadzałem eksperymenty przy pomocy żarówki na kablu wieszanej na różnych wysokościach, żeby określić jakie lampy kupić. Dostępne lampy są od zera do 2 m wysokości. Okazało się, że najlepsze światło dają lampy 2 metrowe. Ja mam z trzema skrzydełkami a w nich żarówki setki. Efekt jest taki, że nawet o północy mogę plewić grządki:) Pozdrawiam

Oj dzięki! No właśnie - chcemy, żeby było przede wszystkim jasno. Taras ma swoje osobne oświetlenie, a reflektor miałby wisieć w miejscu zaznaczonym na czerwono i świecić na całą działkę, co najmniej do miejsca, z którego zrobione jest zdjęcie.

http://desmond.imageshack.us/Himg534/scaled.php?server=534&filename=dsc08060b.jpg&res=medium

Czyli reflektor da radę?

Z tego co tu widzę to do oświetlenia jest około 15mx15m tak? Jeśli tak to halopak 150W powinien doświetlić wystarczająco aby można było się pewnie poruszać po zmroku i na pewno posesji sąsiada nie będziesz oświetlał. (na samym końcu działki nie będzie jak w dzień ale też nie będzie ciemno). Czujka łapie na jakieś 12m. Powiem tak, halopak 400 czy 500W będzie tu na pewno za duży, chyba, że bardzo się pomyliłem szacując powierzchnię terenu ze zdjęcia.

Sugeruje też powiesić halogen jak najwyżej, tzn gdzieś 30-40cm poniżej podbitki.

do Brygadax

przepraszam ale chciałem zapytać co Pan poleca? Skąd takie ceny? Przecież halogen 150W z czujką w każdym z marketów budowlanych kosztuje maksymalnie 100-120zł (ceny zaczynają się od 40zł)

Ja do moich kupuję 500W. Są to bardzo małe i dość tanie żarówki, więc można poeksperymentować ze słabszymi mocami. Moim zdaniem, jak świecić to świecić na całego:)

Te żarówki są bardzo delikatne, dlatego warto mieć coś w zapasie. Wystarczy kopnąć przez nieuwagę w stojak z reflektorem i od razu żarówka do wymiany.

Wg. Mnie jak tanio to rzeczywiscie halogen, pytanie tylko czemu to ma sluzyc?

Niedawno widzialem taki patent, rzeczywiscie - patrzac z domu na ogrod bylo dosc jasno, ale spacerek pare metrow na trawke oraz spojrzenie w kierunku domu owocowalo chwilowa slepota. Z ogrodu w kierunku domu widac tylko jasne sloneczko halogena, a potem biale plamy przed oczami ;)

Wariant 2 mniejszych lamp ustawionych w polowie dlugosci ogrodu przy bokach i swiecacych kazda w kierunku srodka dzialki jest bardziej znosny dla oczu. No ale tez duzo drozszy i trudniejszy (przeciagniiecie przewodow, maszty, itd...)

zastanawiam się jeszcze jak zamontujecie halogen na ścianie? dom jest ocieplony styropianem? jak grubym? bo trzeba się będzie do ściany przewiercić, chyba ze halogen był od dawna planowany i ekipa od elewacji włożyła między styropian np. kostkę drewnianą w którą ładnie wejdą wkręty

zastanawiam się jeszcze jak zamontujecie halogen na ścianie? dom jest ocieplony styropianem? jak grubym? bo trzeba się będzie do ściany przewiercić, chyba ze halogen był od dawna planowany i ekipa od elewacji włożyła między styropian np. kostkę drewnianą w którą ładnie wejdą wkręty

Ja mam mocowany do skosów dachu. Kabelek prądowy przeciągnięty na etapie podbitki. Tak więc wszystko trzeba wcześniej planować, albo kombinować później.

Halogen jest na tyle lekki, że na "świderkach" do styropianu spokojnie mogą wisieć. Pozostanie tylko widoczny kabel.

Są specjalne kołki do styropianu i spokojnie na nie można montować lampy a nawet coś cięższego. Montuje się je już na gotową elewację.