waflos 11.10.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Witam, Ma taki pomysł: otóż jak budowałem dom nie byłem świadomy zagadnień GWC, WM, rekupreacji i innych - z resztą podczas pierwszej budowy jest tyle tego ze chyba nie sposób wszystko ogarnąć... z resztą na GWC jest juz troche za pózno... bo mam załozony ogród... - może przy nastęnej budowie.. Mam wentylacje grawitacyjną i kocioł Granpal na pellet. W ubiegłym sezonie miałem problem z moją wentylacją. Jakiś kanał zaciągał zimne powietrze - wyciąłem więc uszczelki w dwóch oknach w salonie i było ok - tyle że wpadające megazimne powietrze (ubiegłej zimy było-25) nie przyczynia się do oszczędności... 1. Pomyślałem by wykonać zetkę z graciarni/strychu nad garażem do salonu (40m2) - co o tym sądzicie?? Nawet podczas mrozów temperatura tam nie spada poniżej 5stopni więc powinno byc ekonomiczniej... 2. czy dobrze myślę by wyprowadzić zetkę w salonie przy suficie (tam chyba jest najcieplejsze powietrze) a początek zetki mieć też jak najwyżej strychu - tam też powinno być najcieplejsze powietrze... 3. Czy taki system zadziała?? Czy trzeba będzie wspomóc wentylatorem? dziekuję za wszystkie sugestie i pozdrawiamkrzy Edytowane 12 Października 2011 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Temperatura nie spada tam poniżej 5*C, bo ogrzewasz tę przestrzeń rzez strop. Ale jak puścisz tamtędy dużą ilość powietrza, to szybko się ta temperatura obniży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.10.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Mam wentylacje grawitacyjną i kocioł Granpal na pellet. W ubiegłym sezonie miałem problem z moją wentylacją. Jakiś kanał zaciągał zimne powietrze - wyciąłem więc uszczelki w dwóch oknach w salonie i było ok - tyle że wpadające megazimne powietrze (ubiegłej zimy było-25) nie przyczynia się do oszczędności... E tam zdrowo przesadzasz. Chcesz oszczędzać grzejesz ekogroszkiem węglem czy miałem. Masz kocioł na pelet więc liczyłeś ekonomiczność takiego ogrzewania. Teraz nie narzekaj jest ciut za późno. Okna mają być rozszczelniane i tyle. Możesz ewentualnie kontrolować poziom rozszczelnienia przy wykorzystaniu stacji pogodowej (patrzysz na wilgotność i ma być około 40-50%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts