Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozwiązać wymian

supernik

Recommended Posts

Witam.

Zupełnie nie wiem jak rozwiązać belkę pod tajemniczym tytułem Wymian - Przekrój tego to 8x16, belka ta stoi na dwóch słupach nad klatką schodową, słupy są o przekroju 14x14. Na rysunku nic nie wychodzi poza obrys słupa więc belka chyba nie leży płasko. Z kolei jeśli by stala pionowo to ktoś widze dodatkowo dorysował jakieś niepotrzebne linie. Poza tym jak mogła by stać pionowo skoro krokwia by ją przechyliła przy takim przekroju ?

Widziałem że niektórzy dawali normalną belę 14 x 14 na słupach 14 x 14, ale o coś w końcu temu projektantowi chodziło chyba do cholery.

O co tu kurde chodzi.

Jak mieliście rozwiązany ten element.

A, żeby niebylo, że sam to składam, to problem zasygnalizował wyknawca który twierdzi że ta bela nie wytrzyma obciążeń od krokwi (gięta jest na przekroju 8 x a nie na 16. Wykonawca chciałby to rozwiązać jakoś inaczej tylko nie ma pomysłu na razie.....

Załączam ten fRAGMENT PROJEKTU

JAk to mieliśCIE ZROBIONE

zdjęcie

http://imageshack.us/photo/my-images/194/wymian.jpg/

http://img194.imageshack.us/img194/1012/wymian.th.jpg[/url]

Załączam przekrój. Troce widać ale nie wiem jak są mocowane słupki i jak krokiew mocowana jest z wymianem. Dachowcy z reguły korzystali z belki w postaci murłaty i krokwie mocowali jak do murłaty z zębem a tu jest inne rozwiązanie bliżej nieznane, może coś podpowiecie.

http://zapodaj.net/43792f32f08d.jpg.html

wymian2.jpg

Na czarno to słupy podtrzymujące wymian.

Dzięki uprzejmości jednego z uczestników forum otrzymałem zdjęcie wymianu jakie załączam poniżej. Na tym zdjęciu widać chyba że to jest przykład nr 3 z rzuto tzn że słup stoi pionowo a deska stanowiąca wymian jest na nim oparta tylko wtedy chyba trzeba w tym słupie wyciąć jakieś złącze na łukos.

Zdjęcie które załączam nie uwzględia słupów bo w nim maja być jakieś ścianki działowe które to będą podtrzymywać. U mnie defakto też takie będą, ale nie widzę tego tematu.

A propos da się jakoś łopatologicznie wytłumaczyć o co tu chodzi

Zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/714/wymianzdjecie.jpg/

http://img714.imageshack.us/img714/4500/wymianzdjecie.th.jpg

Pozdrawiam.

Należy odróżnić wymian od płatwi. Płatew jest podparta słupami a wymian nie. Płatew podpiera krokwie i jest pod nimi a wymian jest w płaszczyźnie krokwi. Na przedstawionym zdjęciu jest wymian, którego żaden słup nie podpiera. Dodam tylko, że przedstawiona na zdjęciu konstrukcja jest niepoprawna gdyż moim zdaniem krokwie niosące ten wymian mogą nie sprostać takiemu obciążeniu. Pozdrawiam.

Na rzucie jest płatew a na przekroju wymian. Nie znam przypadku aby wymian był podpierany słupem (słupami) i dla tego na przekroju słupa nie ma. Mało tego na przekroju ten wymian jest w dziwnej pozycji. W znanych mi rozwiązaniach wymiany montuje się prostopadle do stropu lub prostopadle do krawędzi krokwi. Pozdrawiam.

Na rzucie jest płatew a na przekroju wymian. Nie znam przypadku aby wymian był podpierany słupem (słupami) i dla tego na przekroju słupa nie ma. Mało tego na przekroju ten wymian jest w dziwnej pozycji. W znanych mi rozwiązaniach wymiany montuje się prostopadle do stropu lub prostopadle do krawędzi krokwi. Pozdrawiam.

ANDRZEJ.

jak może być na jednym rysunku płatew a na innym wymian - to przecież ta sama część. Z nabytej na forum wiedzy wynika, że t owymian, który jest prostopadle do krokwi krokwie się na nim opierają. Zdjęcie wyjasnia to bardzo dobrze. Na rzucie na pierwszym rysunku są oznaczone słupy które go podpierają a na przekroju uch nie ma bo przekrój jest przez inną część budynku przez środek klatki schodowej gdzie słupów nie ma bo są metr dalej.

Mój dekarz umieścił zamiast wymianu belkę podparką na słupach - belkę jak murłatę.

To pytanie kieruj do projektanta ewentualnie kierownika budowy. Co to znaczy, że przekrój jest w innym miejscu? Na przekroju powinien być widoczny słup. Przedstawione zdjęcie niczego nie wyjaśnia. Twój dekarz (cieśla) zrobił dobrze rozumiem, że uzgodnił to z kierownikiem budowy. Pozdrawiam.