Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Finish parkiet - rady, opinie itd.

minuszka

Recommended Posts

Witam!

Chciałam się zapytać czy ktoś z Was wie co mam zrobić z ogromną rysą w Finish Parkiecie. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że znajduje się ona na samym środku pokoju. Zastanawiam się czy jest w ogóle możliwość wymiany pojedyńczej klepki, jak nie to jaki efekt przyniesie jej zaszpachlowanie. Proszę pomóżcie bo nie mogę na tą ryse patrzeć;/

Pozdrawiam

Zdesperowana Parkieciara

Można wymienić jedną/kilka klepek i to będzie najbardziej racjonalna naprawa. Możemy również użyć twardych wosków do zaszpachlowania, ale jest to trudniejsze, bo trzeba dobrze dobrać kolor

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Równiez polecam specjalne woski naprawcze "na gorąco", najtrudniejszy etap to dobór koloru (kolorystyka wosków wacha sie w setkach odcieni)

Pozdrawiam

Przesyłam foto z naprawy rysy na jesionowej finishdesce 3 lamelowej,2warstwowej

(po kliknieciu na foto powiekszy sie)

wosk naprawczy.jpgfinishdeska 3-lam,2-warst.-reonowacja-b.jpgfinishdeska 3-lam,2-warst.-reonowacja-a.jpgfinishdeska 3-lam,2-warst.-reonowacja.jpg

• 1 year później...

jestem w trakcie remontu mieszkania, podłogi mam z dębowego finish parkietu

niestety po 4 latach użytkowania podłoga nie wygląda zadowalająco - jest mnóstwo rys i wgnieceń

producent zaleca do pielęgnacji parkietu produkty firmy Loba i mam coś co się nazywa Parkett Care

podstawowym problemem jest to, że nie jestem w stanie oczyścić pomieszczeń ze wszystkich mebli, a ten środek do pielęgnacji zostawia na powierzchni podłogi warstwę ochronną, gdybym chciała kiedyś zrobić przemeblowanie podłoga byłaby "w łaty"

czy istnieje jakiś złoty środek w tego typu sytuacjach? wydaje mi się że lepiej zabezpieczyć podłogę chociaż częściowo niż wcale

proszę o podpowiedzi

• 11 months później...
ja mam finish parkiet bukowy i wcale nie jestem zadowolona :(

lakier na tym parkiecie jest miekki i widac na nim rozne odgniecenia. Praktycznie nie mozna postawic nic bez podklejenia wczesniej. Wystarczy cos nawet niezbyt ciezkiego zeby pozostalo wgniecenie:(

ciesze sie tylko ze kiedys bede go mogla wycyklinowac.

W zupełności się zgadzam, poza tym powstają wielkie powycierane plamy w miejscu, gdzie siedzisz dłużej np. oglądając TV. Gwarancja jest na 25 lat, ale tym sie proszę nie sugerować, gdyż opinia eksperta (nawet bez oglądania) mówi: reklamacja nie ma uzasadnienia, nie było konserwacji ;). Ogólnie nie polecam, znać każdą ryskę, wg. mnie szkoda kasy. Po dwóch latach muszę zmienić tę podłogę, ale nie wiem jak to wyrzucić, bo jest na klej. Tymczasowo musiałam kupić 2 dywany, aby zakryć swoją "luksusową" podłogę.

W zupełności się zgadzam, poza tym powstają wielkie powycierane plamy w miejscu, gdzie siedzisz dłużej np. oglądając TV. Gwarancja jest na 25 lat, ale tym sie proszę nie sugerować, gdyż opinia eksperta (nawet bez oglądania) mówi: reklamacja nie ma uzasadnienia, nie było konserwacji ;). Ogólnie nie polecam, znać każdą ryskę, wg. mnie szkoda kasy. Po dwóch latach muszę zmienić tę podłogę, ale nie wiem jak to wyrzucić, bo jest na klej. Tymczasowo musiałam kupić 2 dywany, aby zakryć swoją "luksusową" podłogę.

a cały czas powtarzam nie brac ani lakierowanych ani olejowoskowanych fabrycznych...jeno surowe na to olej typu high solid i byscie zapomnieli o tym ze macie posadki drewniane..wszyscy odemnie tak maja i nie narzekaja...

a ten kto polecił buka na ogrzewanie posadzkowe nawet w warstwowce to mistrz swiata i okolic..nie stosuje sie buczyny a juz na ogrzewanie posadzkowe w szczególności..

• 2 years później...
Z tego co mi wiadomo to możesz użyć finnishparkietu pod ogrzewanie podłogowe. To są wytrzymałe parkiety, z tego co się orientuję to te drewniane podłogi najlepiej się nadają pod ogrzewanie. Mają też kilka warstw zabezpieczających i malują je przed położeniem, jeszcze w fabryce. To tyle ile zapamiętałem z rozmowy z doradcą w Edal Podłogi w Waw, jak chcesz wiedzieć więcej to tam po prostu się udaj i pogadaj