Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż drzwi w za dużym otworze

swrmurator

Recommended Posts

Witam

Chciałby zamontować drzwi zewnętrzne piwnicy w otworze który jest większy od ościeżnicy drzwi o 50 cmw pionie i poziomie, Chcę ościeżnicę (wraz z drzwiami) zamocować w dobudowanym szkielecie a resztę obić osb, ocieplić i otynkować.

Mam 2 pytania :

1. Z czego zrobić szkielet do zamontowania ościeżnicy z kantówek drewnianych czy może lepiej zespawanych profili stalowych (zamkniętych lub kątowników) ?

2 Czy szkielet powinien przylegać do ościeżnicy na styk czy lepiej żeby była pomiędzy nimi szpara wypełniona pianką.(wełną) ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Z konstrukcji stalowej będzie na pewno sztywniejsze i w takich wypełnieniach jest to na pewno wskazane. A czy szkielet ma przylegać do ościeżnicy to zależy od konstrukcji drzwi, a bardziej ościeżnicy. Jeżeli drzwi i ościeżnica są metalowe to zazwyczaj są otwory w ościeżnicy, w które wkłada sie kołki montażowe/dyble, bądź skręca na śruby mocując w ten sposób ościeżnicę do ramy, w tym przypadku nie trzeba zostawiać prześwitu. Później otwory są zaślepiane i po sprawie. Jeżeli jest to drewno, mdf to wypadałoby przez ościeżnicę nie wiercić otworów bo wygląda to mało estetycznie. I wówczas musisz zostawić miejsce na pianę. W wielu przypadkach sama piana wystarczy, drzwi są stabilne. A jeśli nie chcesz na samą pianę to są specjalne uchwyty w kształcie litery U. przykręcasz je od tyłu do ościeżnicy i wąsy dyblujesz do ściany, później chowasz je pod tynkiem itd. Sposobów jest wiele. Mozesz nawet owe wąsy przyspawać do konstrukcji metalowej. Edytowane przez photos

Witam i bardzo dziękując za odpowiedz.

Myślałem właśnie o konstrukcji stalowej ze względu na sztywność, miałem jednak obawy ze względu na rozszerzalność cieplną profili stalowych, które będą połączone z osb, drewnianą ościeżnicą i ociepleniem.Czy na takiej długości (max 2 metry) jest to zaniedbywane ?

Ościeżnica jest drewniana (podobnie jak drzwi). Aby ją zamontować chcę przewiercać profil stalowy i przez ten otwór wkręcać wkręty w tył ościeżnicy zachowując 1 cm odległości między profilem a ościeżnica. I potem w tą szparę piankę. Chociaż sposób z uchwytami w kształcie U mocowanymi od tyłu do ościeżnicy a potem spawane do profilu też wydaje się ciekawy.