magdazet 12.10.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witajcie, bardzo proszę o pomoc ponieważ zupełnie się na tym nie znam. Mieszkam w segmencie brzegowym i jeden z pokoi właśnie ten na skraju jest bardzo chłodny. Jest od strony północnej, ściana szczytowa ocieplona styropianem 12, w środku grzejnik 70 cm. Pokój 12 m. kw. Co mogę zrobić żeby go dogrzać, bo wkrótce zamieszkać ma w nim dziecko a jak na razie to zawsze jest tam dużo chłodniej niż w pozostałej części domu. Czy wymiana grzejnika na większy coś pomoże? Czy to ściany muszę docieplić?Bardzo proszę o pomoc.PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.10.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Na forum ciężko coś doradzić. Ocieplenie jest jak piszesz. Chociaż te 12 cm to bardzo mało ale na uzyskanie 22 stopni to spokojnie pozwoli. No chyba że są jakieś błędy w ociepleniu czyli mostki. Ewentualnie może być za mały grzejnik, ale na tym się nie znam. Czym jest tam ogrzewane?? Bo może jest tez za mała temperatura zasilania tego grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazet 12.10.2011 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Gazowe z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.10.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No tak ale być może masz zbyt niska temp zasilania tego grzejnika. Najszybszym i najprostszym sposobem będzie wymiana na większy, ale wówczas tez i rachunki się lekko podniosą. Najlepiej jakby ktoś osobiście to obejrzał, hydraulik czy wszystko z instalacją jest okej, bądź budowlaniec, bo może coś z ociepleniem jest nie halo. Ostatnio widziałem przypadek gdy gość ocieplając swój własny dom ocieplał tylko do wysokości gdzie będzie podbitka. Bo później nie widać...i cała ściana kolankowa z wieńcem włącznie w zimę przemarzała. taka jest niestety świadomość naszych budowlańców i nie wykluczone że u Ciebie też jakaś gafę strzelili. No ale może wystarczy np odpowietrzyć grzejnik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.10.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Zazwyczaj gdy grzejnik jest zapowietrzony, na górze jest ciepły a na dole zimny. Dotknij ręka i będziesz wiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazet 12.10.2011 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Nie jest zapowietrzony, bo co roku tego pilnuję. Budował dom deweloper więc nie mam pojęcia czy dał wszędzie ocieplenie takie jak być powinno. Umówię sie wobec tego z hydraulikiem, bo w razie czego wymiana grzejnika tańsza niż ocieplanie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.10.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Czasami przy grzejnikach są termostaty, a oprócz tego można podnieść temperaturę zasilania wody na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.10.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Prawdopodobnie termostat kotła umieszczony jest w cieplejszym (może nasłonecznionym) pomieszczeniu i jak mu się zrobi ciepło to wyłączy kocioł... pomieszczenia wychładzają się nierówno i w tym pokoju już temperatura się obniżyła ale w pokoju z regulatorem( termostatem) jest jeszcze ciepło i termostat kotła jeszcze nie załączył. Moja rada to wyregulować lub nawet przerobić instalację CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazet 16.10.2011 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Tylko problem jest w tym, że jak nie ma sezonu grzewczego to w tym pokoju też jest zawsze dużo chłodniej. Dogrzać wtedy nie ma go jak. Czy słyszeliście bądź używaliście detektor ciepła? Czy to da mi sprawdzić którędy ciepło ucieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia z b. 16.10.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Myślę, że jak to jest od północy to zawsze będzie chłodno. Nawet z tego względu, że ściana nie ma jak się na słońcu ogrzać. Mam tak w kuchni, ale wyrównuje gotowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts