Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur vs szkielet.

rafallle

Recommended Posts

Szukalem moze niezbyt dokladnie na forum muratora, ale nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Mianowicie- chcialbym aby ktos wycenil mi m2 kompletnej sciany zewnetrznej w systemie szkieletu kanadyjskiego oraz w systemie tradycyjnym, murowanym. Prosba wynika z faktu, iz mam troszke zbyt mala orientacje w temacie budownictwa, aby prowidlowo wycenic ile kosztuje jakis tam styropian czy membrana do szkieletu czy np siatka czy tynk w scianie murowanej. Z gory dziekuje.

Szukalem moze niezbyt dokladnie na forum muratora, ale nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Mianowicie- chcialbym aby ktos wycenil mi m2 kompletnej sciany zewnetrznej w systemie szkieletu kanadyjskiego oraz w systemie tradycyjnym, murowanym. Prosba wynika z faktu, iz mam troszke zbyt mala orientacje w temacie budownictwa, aby prowidlowo wycenic ile kosztuje jakis tam styropian czy membrana do szkieletu czy np siatka czy tynk w scianie murowanej. Z gory dziekuje.

Nie da się wystarczająco precyzyjnie i jednoznacznie tych kosztów określić. Taka próba może cię tylko wprowadzić w błąd. Ściana szkieletowa - ściana murowana. W każdej z nich jest sporo opcji które zmienią koszt. Grubość i rodzaj ocieplenia, rodzaj tynku, materiał nośny na ścianę murowaną, warstwy w ścianie szkieletowej a w końcu koszty robocizny moga zmienic cenę dosyć znacznie. na pocieszenie powiem ci że koszt ścian zewnętrznych i wewnętrznych jest na tyle małym ułamkiem kosztów całej budowy że nie ma wielkiego znaczenia na co się zdecydujesz. Raczej kieruj się funkcjonalnością a więc np małą akumulacyjnośćią ściany szkieletowej czy tez dużą izolacyjnośią akustyczną ścian murowanych np z silikatów.

Uwielbiam, kiedy pierwsza odpowiedz jest wymijajaca, przez co pozostali potencjalni uzytkownicy, ktorzy mogliby pomoc, olewaja watek wychodzac z zalozenia ze ktos juz pomogl (Bez obrazy perm). Ja wiem wiele na temat wlasciwosci tych scian, wiem ze to nie jest determinujacy koszt budowy itd. Ale chce wiedziec w jakich granicach zamyka sie m2 sciany w tych 2 technologiach. Tyle.

Uwielbiam, kiedy pierwsza odpowiedz jest wymijajaca, przez co pozostali potencjalni uzytkownicy, ktorzy mogliby pomoc, olewaja watek wychodzac z zalozenia ze ktos juz pomogl (Bez obrazy perm). Ja wiem wiele na temat wlasciwosci tych scian, wiem ze to nie jest determinujacy koszt budowy itd. Ale chce wiedziec w jakich granicach zamyka sie m2 sciany w tych 2 technologiach. Tyle.

Pytania też trzeba umieć formułować. Zadałeś pytanie typu "ile kosztuje samochód?" Bez sprecyzowania marki, wielkości, wyposażenia. Jeden napisze ci że jego ściana murowana kosztuje 400 zł za 1 m2 drugi że 200. Obaj będą mieli rację. Nie jesteś tu nowy więc powinieneś zdawać sobie sprawę że Nie da się na twoje pytania wystarczająco precyzyjnie odpowiedzieć.

Witaj, jedyne co moge Ci poradzic (bo podobne pytanie zadaje sobie wiele osob) to wybranie jakiegos projektu zblizonego do Twoich oczekiwan (pod wzgledem kubatury, izolacyjnosci przegrod) i wyslanie tego do wyceny do firm budujacych gotowe szkieletowe oraz wycena u jakiegos wykonawcy (sa serwisy np. http://www.szukaj........ pl wtedy bedziesz wiedzial co za jaka cene jestes w stanie otrzymac.

M2 w szkielecie raczej nikt nie bedzie chcial wyceniach jak juz to caly dom i to do stanu deweloperskiego, bo w tej technologii czesto sciany sa juz przygotowane pod instalacje.

Pozdrawiam