Meggi56 12.10.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jestem na etapie budowy, mam już zainstalowaną wentylację mechaniczną z rekuperatorem (jeszcze nie uruchomiona). Obecnie trwają prace związane z uruchomieniem ogrzewania gazowego i Pan kominiarz stwierdził, że pomimo rekuperacji w kotłowni muszę mieć dodatkowo wentylację grawitacyjną. W kotłowni jest nawiew i wywiew. Czy też mieliście takie zalecenia kominiarza? Moim zdaniem to bez sensu, nie po to instaluję rekuperator żeby mieć dodatkowo wentylację grawitacyjną. Podzielcie się swoim doświadczeniem w tej sprawiePozdrawiamMeggi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.10.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 To zależy jaki piec masz. Jeśli kondensat lub z zamkniętą komorą spalania to receptą będzie zmiana kominiarza na Mistrza Kominiarskiego z wiedzą o WM.U mnie piec z zamkniętą komorą jest w wiatrołapie. Mam tam tylko wywiew z WM w dodatku pośredni przez pobliską łazienkę. Zażyczyłem sobie Mistrza Kominiarskiego z wiedzą o WM. Oczywiście WM musi być uruchomiona i wywiew musi być mierzalny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 12.10.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 kocioł z zamkniętą komorą spalania to jedno a instalacja gazowa i wymóg grawitacji to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Moim zdaniem to bez sensu, nie po to instaluję rekuperator żeby mieć dodatkowo wentylację grawitacyjną. Podzielcie się swoim doświadczeniem w tej sprawie Droga Meggi56! Tu nie o doświadczenie chodzi, tylko o przepisy. Kocioł kondensacyjny może być sprawny przez całe swoje życie. Ale co będzie, gdy gdzieś "puści" na złączach instalacja gazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 15.10.2011 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Rozumiem, że wentylacja musi być!. Ok rozumiem i zrobię tak jak chce Pan Kominiarz. Pytałam Was, gdyż zdania co do tego były podzielone.Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 15.10.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 U mnie wejście do kotłowni jest przez garaż i mam tam tylko wentylacje grawitacyjną (tak samo jak w garażu). Zaś w całym domu jest WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 15.10.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Meggi56, ten kominiarz nie ma pojęcia o obowiązujących przepisach. Cytuję:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. § 148. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. § 150. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Ponadto gdy w pomieszczeniu w którym zainstalowany jest kocioł gazowy z zamkniętą komorą, wystarczy sam wywiew. Zarówno jeśli w domu jest wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna zrównoważona. Radzę zmienić kominiarza na drugiego, znającego dobrze przepisy i swój fach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 15.10.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dziękuję, teraz wiem jakie do tego obowiązują przepisy, na pewno wydrukuję i podsunę Panu Kominiarzowi pod nos, ale się zdziwi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 kuminiarze dość nagminnie łamią ten przepis w imię swojego przeświadczenia "że kratka musi być Panie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 16.10.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Najczęściej argumentacja jest taka, że piec nie wymaga wentylacji grawitacyjnej ale sama instalacja gazowa (rury) - tak. Chociaż jakoś nigdzie nie trafiłem na konkretny przepis, który o tym by mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.10.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dziękuję, teraz wiem jakie do tego obowiązują przepisy, na pewno wydrukuję i podsunę Panu Kominiarzowi pod nos, ale się zdziwi :) Należy tylko pamiętać, że SAM wywiew bez JAKIEGOŚ nawiewu będzie wywiewem tylko z nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 dlatego w zamkniętej kotłowni robi się nawiew i wyciąg, taka opcja załatwia wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 19.10.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Ja właśnie mam nawiew i wywiew :) , dziękuję za Wasze informacje, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.10.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Należy tylko pamiętać, że SAM wywiew bez JAKIEGOŚ nawiewu będzie wywiewem tylko z nazwy A od czego jest szpara pod drzwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.10.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 dla myszy i smerfów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 22.10.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 piszecie że przy kotle z zamkniętą komorą spalania może byc WM bez wentylacji grawitacyjnej. prawie tak, ale aby zamknięta komora nią była kocioł MUSI pobierać powietrze z zewnątrz. widziałem już takie kotły które pobierały powietrze z kotłowni... monterzy idą czasami na skróty a i inwestorzy też (pojedyncza rura jest tańsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.10.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 A od czego jest szpara pod drzwiami? Jeśli to szpara NA ZEWNĄTRZ budynku lub łączy kotłownię z równie nieszczelnym pomieszczeniem, to będzie miała sens. Jeśli zaś będzie się łączyć z pomieszczeniem szczelnym, to tak...jak by jej nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.10.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Szpara nie musi być na zewnątrz wystarczy jeśli łączy kotłownię z resztą domu w której jest WM. Odpowiednia regulacja WM zapewni wentylację w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No, chyba że ten wpływ WM będzie miał charakter nadciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts