slyjusi 12.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Murarze wyjechali mi ściany szczytowe na równo z górną płaszczyzną krokwi, przez co nie połączę izolację ściany z izolacją dachu, powstanie mostek termiczny. Czy brak takiej izolacji będzie dużą stratą cieplną dla budynku na którym będzie dachówka? Za 3 dni mają przyjść dekarze. Co mam robić, czy jest sens zrywać te pustaki. Zastanawiałem się też nad izolacją ściany wewnątrz. Może to nie będzie taka wielka strata ciepła?? Dom zamierzam ocieplić dobrze, tj: ściany 20cm, podłoga 20cm, poddasze 30cm + reku, może też solary . Dom jest mały 120m, dach dwuspadowy.Jestem wkurzony na siebie, że tego nie dopilnowałem, ale też na murarzy ,którzy twierdzą , że tak się buduje. Oni to ścianę ociepliliby 8cm styro, i jak tu liczyć na fachowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slyjusi 13.10.2011 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 dzięki za odpowiedź, już zdecydowałem, podetnę te skosy jeszcze w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 13.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 że mostek termiczny to fakt, ale nie rozumieFlashBack czemu ściana miałaby być mokra, zawilgocona skoro pod pokryciem podejrzewam, że będzie folia wstępnego krycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 13.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Wow! - Jeśli ktoś miał jeszcze dylemat, czy warto ocieplać ścianę szczytową "od góry" to, patrząc na powyższą fotkę, powinien się go wyzbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slyjusi 15.10.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 poszło całkiem gładziutko:), choć pogoda nie dopisała. Razem z pomocą brata uporaliśmy się w 1 dzień razem z ułożeniem szlichty, a było tego z 40m. Podstawa to duży bosch z tarczą 230, pozostało nam ułozyć styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 16.10.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 (edytowane) niestety też mnie czeka ta "operacja"... ale na silikaty to zapewne tylko szlifierka kątowa pozostaje.Pozostaje mieć tylko pretense do samego siebie, że się przeoczyło takiego babola, ale z drugiej strony projektanci (buduję wg projektu "energooszczędnego") też o nim zapomnieli. A tak wogóle to na jaką wysokość/długość wykonać to wcięcie (tzn. ile styropianiu)? Edytowane 16 Października 2011 przez mk_kosa poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 16.10.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Na wysokość krokwi wystarczy. U siebie zrobiłem około 20cm. Ważne żeby zostawić trochę muru do przykręcenia profili do konstrukcji G-K. Zależy od ilości ocieplenia pod krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.10.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 http://img713.imageshack.us/img713/574/p1030192p.jpg Przykład typowego termicznego odśnieżania dachu. Dwa lata temu zimą (duuużo śniegu!) jeden z moich byłych Inwestorów chetnie nawet poświeciłby rynny by tylko śnieg zjechał z dachu! ...podobno poddasze trzeszczało pod naporem. Ale niestety nie zafundowałem mu takiego odśnieżania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 25.07.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam Jako iż jest to mój drugi post na forum pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość : ) Jak wykańczacie ścian szczytowe, tak żeby uniknąć tych jakże malowniczych zimową porą mostków liniowych? Chodzi mi tu o przejście pomiędzy izolacją ściany a izolacją dachu. Widzi mi się to tak: ścianę wymurować tak żeby do deskowania dachu zostało 20 cm, z zewnątrz przymocować do ściany 2 cm płytę OSB ( lub cementowo – włóknową ) tak żeby dochodziła do deskowania ( szczelinę zaklejać czy nie zaklejać ? ). Na zewnątrz ściany w miejscu przymocowania płyt OSB dąć styropian o 2 cm cieńszy, wewnątrz utworzoną przestrzeń nad ścianą a pod deskowania wypełnić wełną przy okazji robienia izolacji dachu. Czy taki układ jest sensowny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.07.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam Jako iż jest to mój drugi post na forum pozdrawiam wszystkich i proszę o wyrozumiałość : ) Jak wykańczacie ścian szczytowe, tak żeby uniknąć tych jakże malowniczych zimową porą mostków liniowych? Chodzi mi tu o przejście pomiędzy izolacją ściany a izolacją dachu. Widzi mi się to tak: ścianę wymurować tak żeby do deskowania dachu zostało 20 cm, z zewnątrz przymocować do ściany 2 cm płytę OSB ( lub cementowo – włóknową ) tak żeby dochodziła do deskowania ( szczelinę zaklejać czy nie zaklejać ? ). Na zewnątrz ściany w miejscu przymocowania płyt OSB dąć styropian o 2 cm cieńszy, wewnątrz utworzoną przestrzeń nad ścianą a pod deskowania wypełnić wełną przy okazji robienia izolacji dachu. Czy taki układ jest sensowny ? Ma być ciągłość izolacji. Styropian na ścianie ma dochodzić do wełny. Ściany szczytowe powinny być od góry nakryte najlepiej styropianem. Jeśli nie są nakryte styropianem to styropian z elewacji powinien dochodzić do desek a ściana nakryta jest wtedy wełną. Nie trzeba robić żadnych przekładek. Wełna spokojnie może dochodzić do styropianu. Ściany działowe - wełna przechodzi nad nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 26.07.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Dziękuje kolego za szybką odwiedź. Jak rozumie nieco przekombinowuję z tą płytą OSB. Mój pomysł narodził się z obawy o wytrzymałość mechaniczną styropianu, na napór silnych wiatrów, oraz o zamkniętość stanu surowego zamkniętego, przed położeniem ocieplenia. Ale rzeczywiście chyba się trochę na wyrost martwię. Czyli jeszcze raz ( tym razem mam nadzieje że lepiej ) Ściany szczytowe kończe20 cm poniżej deskowania dachu, na górę naklejam styropian ( zabezpieczamy siatką i klejem czy też nie ? ) o grubości 20 cm i szerokości ściany. Potem jak przychodzi deskowanie to zalepić czymś szczelinę miedzy styropianem a deskowanie ( elastyczna pianka poliuretanowa ? ), a potem to już normalnie styro na ścianę wełna na dach ) Edytowane 26 Lipca 2013 przez przybyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts