Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna, optymalna wielkość bufora do kominka z płaszczem ?

michal8282

Recommended Posts

Witam jaka jest minimalna, optymalna wielkość bufora do kominka z płaszczem

wodnym dla domu 115 m2, bardzo dobrze ocieplony, gaz ziemny i piec kondesacyjny,

cztery osoby ?

Pozdrawiam,

Dawid.

Witaj

Nie jestem fachowcem ale użytkownikiem, wydaje mi się jednak, że źle do tego podchodzisz. Bufor ma odebrać ciepło wytworzone w kominku, tak więc nie ma znaczenia jak ocieplony jest dom, inne źródła ciepła itd. Pojemność bufora powinieneś dobrać do mocy wkładu, czasu palenia, sposobu palenia.

Tak z moich doświadczeń: mam wkład 19kW, bufor 1000l (800/200), przy dość mocnym paleniu potrafię zagrzać bufor do prawie 90 st w jeden wieczór. To zdarzyło się raz gdy nie dopilnowałem, a grzejniki i podłogówka nie były wtedy zasilane. Mam oczywiście zabezpieczenia, układ otwarty, dodatkowa chłodnica wkładu oraz przepustnicą na doprowadzeniu powietrza sterowaną tatarkiem.

Podsumowując - jak chcesz dużo używać kominka to kup największy bufor jaki Ci wejdzie do kotłowni lub zamiast płaszcza, kup wkład powietrzny i załóż DGP. Będąc na Twoim miejscu, wybrałbym to drugie rozwiązanie. Mam bufor, bo zasilam go też kotłem na paliwo stałe.

Edytowane przez radams