michal8282 12.10.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witam jaka jest minimalna, optymalna wielkość bufora do kominka z płaszczem wodnym dla domu 115 m2, bardzo dobrze ocieplony, gaz ziemny i piec kondesacyjny,cztery osoby ? Pozdrawiam,Dawid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 13.10.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Witam jaka jest minimalna, optymalna wielkość bufora do kominka z płaszczem wodnym dla domu 115 m2, bardzo dobrze ocieplony, gaz ziemny i piec kondesacyjny, cztery osoby ? Pozdrawiam, Dawid. Witaj Nie jestem fachowcem ale użytkownikiem, wydaje mi się jednak, że źle do tego podchodzisz. Bufor ma odebrać ciepło wytworzone w kominku, tak więc nie ma znaczenia jak ocieplony jest dom, inne źródła ciepła itd. Pojemność bufora powinieneś dobrać do mocy wkładu, czasu palenia, sposobu palenia. Tak z moich doświadczeń: mam wkład 19kW, bufor 1000l (800/200), przy dość mocnym paleniu potrafię zagrzać bufor do prawie 90 st w jeden wieczór. To zdarzyło się raz gdy nie dopilnowałem, a grzejniki i podłogówka nie były wtedy zasilane. Mam oczywiście zabezpieczenia, układ otwarty, dodatkowa chłodnica wkładu oraz przepustnicą na doprowadzeniu powietrza sterowaną tatarkiem. Podsumowując - jak chcesz dużo używać kominka to kup największy bufor jaki Ci wejdzie do kotłowni lub zamiast płaszcza, kup wkład powietrzny i załóż DGP. Będąc na Twoim miejscu, wybrałbym to drugie rozwiązanie. Mam bufor, bo zasilam go też kotłem na paliwo stałe. Edytowane 13 Października 2011 przez radams Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts