tomek4 12.10.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Stoję właśnie przed dylematem jakim tynkiem wykończyć elewację domu. Wg. stron producentów (choćby webera) wychodzi, że oczywiście każdy rodzaj tynku jest dokładnie tym, który potrzebuję Budowany domek jednorodzinny w technologii 2-warstwowej czyli BK 24 + styropian 15cm metodą lekko-mokrą. I tak sobie myślę po co mi tynk paro-przepuszczalny, oddychający itd. skoro styropian skutecznie paro-izoluje ? To co ma oddychać ? Czyli silikatowy chyba odpada... Zostaje silikonowy... A może silikatowo-silikonowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deftfan 12.10.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 ja zawsze polecam tynk silakatowy. nie tyle co co skutecznie paro-izoluje lecz jego kolor jest trwały na kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.10.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 To jaki tynk wybierzesz, czy będzie dla Ciebie dostępny zależy od tego ile kasy chcesz na niego przeznaczyć. Ja jestem zwolennikiem mineralki, lub inaczej: tynków paroprzepuszczalnych, mających w swym składzie zabezpieczenia przeciw glonom i "zielonym paściom" do tego takich których nie trzeba malować.Różnica w cenie potrafi być naprawdę duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 13.10.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) No właśnie tylko czy jest sens wybierania paroprzepuszczalnych w przypadku ocieplenia styropianem ? Ja rozumiem przy wełnie - oddycha i tynk - oddycha, paroprzepuszczalność zachowana na całym przekroju ściany. Z drugiej strony na około wszyscy zachwalają silikat-silikon. Czy może jednak ten paroprzepuszczalny silikat ma jeszcze inne właściwości, którymi należało by się kierować przy wyborze ? Edit:Tutaj jest to chyba przystępnie opisane. Edytowane 13 Października 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 13.10.2011 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Po ostrych poszukiwaniach internetów wyszło, że silikonowy jest najlepszy, ale od biedy si - si też da radę Tylko skąd prawie 100 zł różnica w cenie pomiędzy silikonowym webera TD336 a konkurencji (baumit, caparol) na wiaderku 25/30kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts