Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poradźcie jaki rodzaj tynku zewnętrznego wybrać

Recommended Posts

Stoję właśnie przed dylematem jakim tynkiem wykończyć elewację domu.

Wg. stron producentów (choćby webera) wychodzi, że oczywiście każdy rodzaj tynku jest dokładnie tym, który potrzebuję :)

Budowany domek jednorodzinny w technologii 2-warstwowej czyli BK 24 + styropian 15cm metodą lekko-mokrą.

I tak sobie myślę po co mi tynk paro-przepuszczalny, oddychający itd. skoro styropian skutecznie paro-izoluje ? To co ma oddychać ?

Czyli silikatowy chyba odpada... Zostaje silikonowy... A może silikatowo-silikonowy ?

To jaki tynk wybierzesz, czy będzie dla Ciebie dostępny zależy od tego ile kasy chcesz na niego przeznaczyć. Ja jestem zwolennikiem mineralki, lub inaczej: tynków paroprzepuszczalnych, mających w swym składzie zabezpieczenia przeciw glonom i "zielonym paściom" do tego takich których nie trzeba malować.

Różnica w cenie potrafi być naprawdę duża.

No właśnie tylko czy jest sens wybierania paroprzepuszczalnych w przypadku ocieplenia styropianem ?

Ja rozumiem przy wełnie - oddycha i tynk - oddycha, paroprzepuszczalność zachowana na całym przekroju ściany.

Z drugiej strony na około wszyscy zachwalają silikat-silikon. Czy może jednak ten paroprzepuszczalny silikat ma jeszcze inne właściwości, którymi należało by się kierować przy wyborze ?

Edit:

Tutaj jest to chyba przystępnie opisane.

Edytowane przez tomek4