adam_mk 13.10.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 To ja czytać nie umiem..."W OBYDWU przypadkach nie oczekuję tornada na nawiewie.Nadmuch w pokojach musi być stonowany. " Chcesz dogrzać pokoje....To znaczy - CO CHCESZ DOGRZAĆ?!!!Dla mnie - ściany, podłogi, stropy, meble i... te trochę powietrza pomiędzy ścianami!Zauważ, że ściany, stropy, podłogi, meble itd to całkiem niemała MASA materii!W szkole było takie "coś" jak bilans cieplny.Zrób sobie taki dla tej sytuacji i pamiętaj, że ŻĄDASZ , aby nośnikiem było prawie nieważkie (w porównaniu) i ledwo poruszające się powietrze!!! No, to po prostu - nie da się na znanej mi Ziemi, w Europie, Polsce i w XXI wieku...Na razie się nie da!Nie takim sposobem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.10.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Bogusławskia Wczoraj próbowałem Cię zniechęcić , dziś mam chwilkę ... Pomysł ma szanse powodzenia jeśli pominiemy estetykę . Cytuję: "- do kominka zrobić przyłącze "stalowe" - następnie u góry ściany przejść na zwykłe plastiki do wentylacji (kanały płaskie)" Nie wolno stosować plastiku , bo układ może pociągnąć temperaturę znacznie wyższą od Twoich oczekiwań . Musi być przygotowany na taka ewentualność. Przy 100 o C plastik może się jeszcze nie stopić , ale co z niego wylezie ?. Drugi warunek to zaizolowanie rur w ścianach z tego samego powodu. Również z powodu temperatury - odpowiedni wentylator. Jeśli koza ma komorę podobną do tych jakie budujemy w kominkach, i tam wprowadzisz rurę czerpiącą powietrze - może zadziałać . Jak? Liczę że nam opowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.10.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Koza jest moja Stawiając ją nie planowałem rozprowadzenia powietrza po domu. Grzeję gazem i jest Ok. Koza praktyczne jest wykorzystywana wyłącznie w takich okresach jak teraz: za ciepło aby włączyć gaz, za zimno aby nie dogrzewać. Jednak praktycznie wychodzi tak: - salon i kuchnia jest ładnie dogrzana (nawet mocno za ciepło, gdy się mocniej popali) - pokoje do "d..y" Podsumowując: Wariant 1. Powietrze zabierane z kominka. Myślałem tak: - do kominka zrobić przyłącze "stalowe" - następnie u góry ściany przejść na zwykłe plastiki do wentylacji (kanały płaskie) - Wentylator tutaj możemy zastosować układ inny - zamocować go jako ssący dalej od piecyka i tak spełni swoją rolę Tutaj zastanawiam się, czy jeżeli wykuję rów w ścianie, dam do niego kanał zaszpachluję to czy nie będzie pękać? Przy kominku ro ściana nośna Suporex 24cm. Wariant 2. Powietrze zabierane z salonu przy suficie jak najbliżej kominka. - Wada niższa temperatura - ale i tak wyrówna się w domu poprzez wymuszenie ruchu (salon podciśnienie, pokoje nadciśnienie) W OBYDWU przypadkach nie oczekuję tornada na nawiewie. Nadmuch w pokojach musi być stonowany. Ścian nośna .. raczej cienka i raczej nie "do kucia " .. W ścianie grubości 24 cm rura plus izolacja top praktycznie dziura na wylot .. a ścian jest nośna .. Może lepiej złapać ciepło z przestrzeni ponad piecykiem ? Czy w takim układzie pomieszczeń jaki masz do ogrzania wystarczy grawitacja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.10.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ciepło z nad piecyka to raczej symbolicznie pogrzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.10.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 (edytowane) Pokaż swój salon ! Posłuchaj gościu "morelowy".Nie tu i nie tobie będę pokazywał salon bo mam w nim bardziej nazwałbym to to intratny układ.Nie zamartwiam się nad wyglądem KZPŁW bo dobrze go wkomponowałem w salon.Mi się podoba.Podoba się także moim znajomym.To ,że ma kilka niedociągnięć technicznych jest to spowodowane tym ,że wkład kominkowy załatwiał i instalował człowiek ,który dawał mi olbrzymie rabaty.Tu z lekuchna poległem i płacę frycowe.Poniał???Może za bardzo w tamtym czasie mu zaufałem dlatego w tematach o kominkach chcę wiedzieć jak najwięcej bo po tym sezonie grzewczym jak Pan Bócek sypnie groszem, zmienię na lepszy model :D:D Z reguły ignoruje takich jegomości jak ty co to nic nie wnoszą ale za to mają wiele do powiedzenia i nie potrafią interpretować tekstu pisanego.Piany nie bije tylko śmiać mi się zachciało jak to autorce opisał eniek.Dwie wielki persony bohunio i mistrz nie odpowiedziały autorce tylko swoimi pokrętnymi wypowiedziami zaznaczyły swoją obecność. uszanuje to:butynski.....Zarejestrowany Feb 2011 niktspecjalny..... Zarejestrowany Apr 2006 co mimo wszystko nie jest bez znaczenia. Proszę abyś pamiętał o tym.:( Edytowane 14 Października 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 14.10.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Też się kiedyś zastanawiałem jak rozprowadzić powietrze z kozy po domu. Twój system będzie zasysał moim zdaniem zbyt chłodne powietrze, po przebyciu kilku dodatkowych metrów będzie zbyt wychłodzone by dogrzać pokoje. A gdybyś kozę odsunął od ściany o 30cm, za nią ułożył kanały szamotowe (np. CMA z cebudu). Obudował te bloczki płytami superisol albo szamotowymi z dystansem kilku centymetrów (do samego sufitu), u dołu zrobił kratkę a nad nimi zasys powietrza do turbiny kanałem 9/20 który zabudujesz w pokoju wyżej płytami g-k. Na strychu turbina a reszta już normalnie. Ciepło z dymu rozgrzeje bloki szamotowe a następnie turbina zassie to powietrze. Cały system działałby z opóźnieniem bo bloki potrzebują pewnie czasu by się rozgrzać ale za to ciepło przez kilka godzin po wygaśnięciu. Potrzebne: mocna wylewka, trochę miejsca, kasy, wiedzy. Może warto. Tu są zdjęcia tego o czym piszę tylko bez dgp. http://www.kominek.org.pl/technologie/artykul/zobacz/rewolucja-w-kozach.htmlNie za bardzo przekombinowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 14.10.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 . uszanuje to:butynski.....Zarejestrowany Feb 2011 niktspecjalny..... Zarejestrowany Apr 2006 co mimo wszystko nie jest bez znaczenia. Proszę abyś pamiętał o tym.:( Niesamowite ! Mam rozumieć ,że przez 5 lat chrzanisz na tym forum swoje farmazony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.10.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 (edytowane) Niesamowite ! Mam rozumieć ,że przez 5 lat chrzanisz na tym forum swoje farmazony ! Ty nawet chrzanić farmazonów nie potrafisz.:D:D Ty coś oprócz ............ten tego coś innego potrafisz???:D:D Edytowane 14 Października 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Też się kiedyś zastanawiałem jak rozprowadzić powietrze z kozy po domu. Twój system będzie zasysał moim zdaniem zbyt chłodne powietrze, po przebyciu kilku dodatkowych metrów będzie zbyt wychłodzone by dogrzać pokoje. A gdybyś kozę odsunął od ściany o 30cm, za nią ułożył kanały szamotowe (np. CMA z cebudu). Obudował te bloczki płytami superisol albo szamotowymi z dystansem kilku centymetrów (do samego sufitu), u dołu zrobił kratkę a nad nimi zasys powietrza do turbiny kanałem 9/20 który zabudujesz w pokoju wyżej płytami g-k. Na strychu turbina a reszta już normalnie. Ciepło z dymu rozgrzeje bloki szamotowe a następnie turbina zassie to powietrze. Cały system działałby z opóźnieniem bo bloki potrzebują pewnie czasu by się rozgrzać ale za to ciepło przez kilka godzin po wygaśnięciu. Potrzebne: mocna wylewka, trochę miejsca, kasy, wiedzy. Może warto. Tu są zdjęcia tego o czym piszę tylko bez dgp. http://www.kominek.org.pl/technologie/artykul/zobacz/rewolucja-w-kozach.html Nie za bardzo przekombinowałem? Nic nie przekombinowałeś . To jest znane, logiczne i działa. Można zrobić taniej, nie w oparciu o CMA , tylko rury stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.10.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Cel pomysłu jest jeden wyrównać temperaturę w domu? No to ja ci powiem jak wyrównuję temperaturę w domu. Uruchamiam piec gazowy teraz praktycznie na 1.5h rano. A wieczorem jak mi się chce to uzupełniam trzema kostkami brykietu w kozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts