arkadyx 13.10.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Planuję wykonanie komina do pieca kondensacyjnego. Komin będzie "wpuszczony" w kanał wentylacyjny (w środku tylko rura spalinowa środkiem, a pobieranie powietrza bokami).Mogę go wykonać z rur o średnicy 60mm lub 80mm. Cenowa jest niewielka różnica.Kontaktowałem się z producentem pieca i oni twierdzą, że 60 mi wystarczy.Komin będzie miał około 10m wysokości. Na logikę komin 80 powinien być sprawniejszy (mniejsze opory).Czy warto iść w rozwiązanie 80mm mimo, że piec i tak ma wyjście 60 (przy kominie 80 musze zastosować redukcję na wyjściu 60/80)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.10.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Planuję wykonanie komina do pieca kondensacyjnego. Komin będzie "wpuszczony" w kanał wentylacyjny (w środku tylko rura spalinowa środkiem, a pobieranie powietrza bokami). Mogę go wykonać z rur o średnicy 60mm lub 80mm. Cenowa jest niewielka różnica. Kontaktowałem się z producentem pieca i oni twierdzą, że 60 mi wystarczy. Komin będzie miał około 10m wysokości. Na logikę komin 80 powinien być sprawniejszy (mniejsze opory). Czy warto iść w rozwiązanie 80mm mimo, że piec i tak ma wyjście 60 (przy kominie 80 musze zastosować redukcję na wyjściu 60/80)? Producent określa średnicę komina dla danego urządzenia i przy określonej wysokości . Nie pytaj czy wystarczy , tylko jaki ma być. I taki zrób , bo za duży zamiast pomóc , może zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 17.10.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A mi projektant zrobil komin 160 (wys.8,3m) do pieca konesacyjnego. Czy nie za duzy do ilu moge go zmniejszyc?Mam dom 130m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts