Portimao 13.10.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam Forumowiczów.Posiadam kocioł Eko-Zgoda z Wieprza od 6 lat, nigdy nie było z nim problemów aż do wczoraj. Miałem zamiar rozpocząć sezon grzewczy, napełniłem zasobnik i włączyłem podajnik, niestety po kilku minutach podawania, kiedy węgiel zaczął pojawiać się na retorcie, dało się słyszeć odgłos jakby uderzania, a po chwili zerwana została zawleczka. Wyciągnąłem ślimaka, wyczyściłem, powtórzyłem operację z podawanie i niestety stało się to samo. Dzisiaj przyjechali fachowcy, wyjęliśmy ślimaka raz jeszcze, przeczyściliśmy, po zamontowaniu kolejny raz trzasnęła zawleczka. Według monterów to prawdopodobnie wina ekogroszku, tzn. uważają że jest za twardy i stawia ślimakowi zbyt duży opór, a ten uginając się po wpływem oporu działa mniej więcej jak sprężyna, naprężając się i rozprężając i stąd bierze się charakterystyczny dźwięk uderzania. Jako rozwiązanie zaproponowali wymianę ślimaka na mocniejszy żeliwny. Dodam że w ślimaku który jest w moim kotle ta rura na którą nawinięty jest kołnierz ma długość około 25-30cm zaś dalej jest sam kołnierz. Natomiast ślimak proponowany przez monterów posiada ową rurę z nawiniętym kołnierzem (przepraszam jeśli używam nie fachowego języka) na całej swojej długości. Dodatkowo zawleczka zostanie wymieniona na mocniejszą tj. twardość 8.8. Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z podobnym problemem? Czy rzeczywiście groszek może być zbyt twardy? Zawsze brałem węgiel od tego samego dostawcy i nigdy nie było problemów, choć tym razem groszek rzeczywiście jest nieco inny, przy sypaniu wydaje bardziej "kamienisty", "twardy" odgłos. Czy rozwiązanie proponowane przez monterów może pomóc i czy nie spowoduje to np. spalenia silnika, skoro groszek tak czy inaczej będzie stawiał opór? Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.Pozdrawiam, Portimao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignacy n 24.10.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) mam ten sam kocioł eko zgoda, mam go od 5 lat i właśnie wymieniam ślimak (poprzedni się pogiął i zablokował w rurze)ślimak który wyjąłem wczoraj też nie miał pręta na całej długości (dlatego koniec się pogiął). u mnie silnik po prostu się zatrzymał, nie została zerwana zawleczka, zobaczyłem to dość szybko i nic się z silnikiem nie stało.moim zdaniem nie potrzebujesz nowego silniejszego silnika, ani grubszej zawleczki, tylko nowego ślimaka z prętem aż do końca (zwróć uwagę by sam ślimak do pręta był dospawany na całej długości, a nie tylko miejscami co drugi zwój).lepiej jak się zerwie zawleczka niż jak silnik będzie zblokowany i się będzie grzał. stary podrdzewiały ślimak ma większe opory, koniec ślimaka jest narażony na wysoką temperaturę i się rozhartowuje,dlatego teraz ślimaki mają pręt do końca który zapobiega wypaczaniu spirali ślimaka.pozdrawiam i powodzenia ok 230 zł ślimak ( ja dałem tyle za mój ale sądzę że można znaleźć taniej i nowa śrubka na zawleczkę, i sylikon do uszczelnienia po tym jak odkręcisz silnikpozdrawiam węgiel (jeżeli to nie kamienie z miałem) nie może być za twardy Edytowane 24 Października 2011 przez ignacy n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Portimao 24.10.2011 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam.Dziękuję za odpowiedź. Jestem już po wymianie ślimaka. W tej chwili wszystko jest w porządku, ale... Okazało się że węgiel jest niezwykle bogaty w kamienie, konkretnie w łupek, na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia od bryłek ekogroszku. Nowy ślimak radził sobie z tymi kamieniami, niemniej strzelał głośno przy ich rozłupywaniu. Dostawca przyjął reklamację i wymienił węgiel z kamieniami na porządny, choć nieco droższy ekogroszek. Na przyszłość będę mądrzejszy i przed zakupem większej ilości groszku wezmę na próbę 1-2 worki. Pozdrawiam, Portimao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.10.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Na przyszłość będę mądrzejszy i przed zakupem większej ilości groszku wezmę na próbę 1-2 worki. To i tak Ciebie nie zabezpieczy, bo mogą być worki i worki Ale przynajmniej widać, że masz porządnego dostawcę., który uznaje reklamacje i to w zasadzie od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 25.10.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 W celu zabezpieczenia silnika zastosujcie dodatkowo termik - w chwili blokady sam się wyłączy i nie spali się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
way43 27.11.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Niestety zerwało mi zawleczkę.Szukam takiego typu WK 5.8Gdzie takie zawleczki można kupić?Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.11.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 W sklepie metalowym ze śrubami. Najlepiej kup sobie 8,8 są twardsze, nie bój się z razie potrzeby silnik da jej radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Kolega dobrze mówi: śruba imbusowa o średnicy 5mm, twardość 8.8, z gwintem tylko na końcu, długość ok. 6,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts