Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt twardy ekogroszek i zablokowany ślimak??

Portimao

Recommended Posts

Witam Forumowiczów.

Posiadam kocioł Eko-Zgoda z Wieprza od 6 lat, nigdy nie było z nim problemów aż do wczoraj. Miałem zamiar rozpocząć sezon grzewczy, napełniłem zasobnik i włączyłem podajnik, niestety po kilku minutach podawania, kiedy węgiel zaczął pojawiać się na retorcie, dało się słyszeć odgłos jakby uderzania, a po chwili zerwana została zawleczka. Wyciągnąłem ślimaka, wyczyściłem, powtórzyłem operację z podawanie i niestety stało się to samo. Dzisiaj przyjechali fachowcy, wyjęliśmy ślimaka raz jeszcze, przeczyściliśmy, po zamontowaniu kolejny raz trzasnęła zawleczka. Według monterów to prawdopodobnie wina ekogroszku, tzn. uważają że jest za twardy i stawia ślimakowi zbyt duży opór, a ten uginając się po wpływem oporu działa mniej więcej jak sprężyna, naprężając się i rozprężając i stąd bierze się charakterystyczny dźwięk uderzania. Jako rozwiązanie zaproponowali wymianę ślimaka na mocniejszy żeliwny. Dodam że w ślimaku który jest w moim kotle ta rura na którą nawinięty jest kołnierz ma długość około 25-30cm zaś dalej jest sam kołnierz. Natomiast ślimak proponowany przez monterów posiada ową rurę z nawiniętym kołnierzem (przepraszam jeśli używam nie fachowego języka) na całej swojej długości. Dodatkowo zawleczka zostanie wymieniona na mocniejszą tj. twardość 8.8.

Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z podobnym problemem? Czy rzeczywiście groszek może być zbyt twardy? Zawsze brałem węgiel od tego samego dostawcy i nigdy nie było problemów, choć tym razem groszek rzeczywiście jest nieco inny, przy sypaniu wydaje bardziej "kamienisty", "twardy" odgłos. Czy rozwiązanie proponowane przez monterów może pomóc i czy nie spowoduje to np. spalenia silnika, skoro groszek tak czy inaczej będzie stawiał opór?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Portimao

• 2 weeks później...

mam ten sam kocioł eko zgoda, mam go od 5 lat i właśnie wymieniam ślimak (poprzedni się pogiął i zablokował w rurze)

ślimak który wyjąłem wczoraj też nie miał pręta na całej długości (dlatego koniec się pogiął). u mnie silnik po prostu się zatrzymał, nie została zerwana zawleczka, zobaczyłem to dość szybko i nic się z silnikiem nie stało.

moim zdaniem nie potrzebujesz nowego silniejszego silnika, ani grubszej zawleczki, tylko nowego ślimaka z prętem aż do końca (zwróć uwagę by sam ślimak do pręta był dospawany na całej długości, a nie tylko miejscami co drugi zwój).

lepiej jak się zerwie zawleczka niż jak silnik będzie zblokowany i się będzie grzał.

stary podrdzewiały ślimak ma większe opory, koniec ślimaka jest narażony na wysoką temperaturę i się rozhartowuje,

dlatego teraz ślimaki mają pręt do końca który zapobiega wypaczaniu spirali ślimaka.

pozdrawiam i powodzenia

ok 230 zł ślimak ( ja dałem tyle za mój ale sądzę że można znaleźć taniej i nowa śrubka na zawleczkę, i sylikon do uszczelnienia po tym jak odkręcisz silnik

pozdrawiam

węgiel (jeżeli to nie kamienie z miałem) nie może być za twardy

Edytowane przez ignacy n

Witam.

Dziękuję za odpowiedź. Jestem już po wymianie ślimaka. W tej chwili wszystko jest w porządku, ale... Okazało się że węgiel jest niezwykle bogaty w kamienie, konkretnie w łupek, na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia od bryłek ekogroszku. Nowy ślimak radził sobie z tymi kamieniami, niemniej strzelał głośno przy ich rozłupywaniu. Dostawca przyjął reklamację i wymienił węgiel z kamieniami na porządny, choć nieco droższy ekogroszek. Na przyszłość będę mądrzejszy i przed zakupem większej ilości groszku wezmę na próbę 1-2 worki.

Pozdrawiam,

Portimao

• 1 month później...