newyork 13.10.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Mam blat kuchenny,który muszę dociąć.Chciałem to okleić obrzeżem meblowym tylko niewiem jak to sie konkretnie nakleja :/Ktoś mi mówił,że opalarką no ale to za mało żeby się do tego zabrać :/ Możecie mi to wyjaśnić ? http://foto.favore.pl/2008/8/21/10/36650_1219305766633_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 13.10.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 obrzeża mają klej który "topi" się pod wpływem ciepła. Obrzeża przyklejałem albo żelazkiem albo opalarką. Opalarką lepiej.Przykładasz obrzeże do krawędzi blatu podgrzewasz od zewnątrz i gdy klej zaczyna łączyć się z płytą od razu dociskasz np kawałkiem klocka aby obrzeże lepiej trzymało się krawędzi. Czynność powtarzasz w małych kawałkach co 20 cm. Gdy klej wyschnie-po kilku minutach ostrym narzędziem dłuto nóż obcinasz taśmę która wystaje nad płytę. Krawędzi szlifujesz drobnym papierkiem ściernym aby się nie haczyło. W miejscu gdzie klej nie chwycił płyty poprawiasz podgrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.10.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Mam blat kuchenny,który muszę dociąć. Chciałem to okleić obrzeżem meblowym tylko niewiem jak to sie konkretnie nakleja :/ Ktoś mi mówił,że opalarką no ale to za mało żeby się do tego zabrać :/ Możecie mi to wyjaśnić ? http://foto.favore.pl/2008/8/21/10/36650_1219305766633_n.jpg Są co najmiej dwa rodzaje obrzeży : - papier / laminat z naniesionym klejem - nakleja się używając gorącego żelazka. Przykładasz do krawędzi, dociskasz żelazkiem i powoli przesuwasz - taśma PCV - tą klei się klejem. Ja w domu używałem jakiegoś kleju kontaktowego, coś jak budapren (Patex albo inne podobne) Odnośnie obróbki, jeżeli nie masz frezarki z odpowiednim frezem to polecam najpierw z grubsza ściąć nożem a potem szlifować (papier / laminat -> papierem ściernym na klocku) lub w przypadku taśmy PCV spiłować pilnikiem do metalu i wygładzić papierem ściernym na klocku. Efekt bardzo zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Do obcinania obrzeży kupiłem kiedyś za nieduże pieniądze specjalny nożyk Wolfcrafta do tego służący - idealna sprawa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.10.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Do obcinania obrzeży kupiłem kiedyś za nieduże pieniądze specjalny nożyk Wolfcrafta do tego służący - idealna sprawa. J. Wrzucisz linka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 http://www.narzedziak.pl/wolfcraft-nozyk-obcinak-do-krawedzi-oklein-wf-4300.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 14.10.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Przy oklejaniu żelazkiem polecam dociskać nie klockiem a mokrą szmatą. Nie tylko dopasowuje się do nierówności płyty (choć tych wiele nie ma) ale i dodatkowo schładza dociśnięty klej dzięki czemu obrzeże nie zawija się przy brzegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts