Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przykleja się obrzeża meblowe?

newyork

Recommended Posts

Mam blat kuchenny,który muszę dociąć.

Chciałem to okleić obrzeżem meblowym tylko niewiem jak to sie konkretnie nakleja :/

Ktoś mi mówił,że opalarką no ale to za mało żeby się do tego zabrać :/

Możecie mi to wyjaśnić ?

http://foto.favore.pl/2008/8/21/10/36650_1219305766633_n.jpg

obrzeża mają klej który "topi" się pod wpływem ciepła. Obrzeża przyklejałem albo żelazkiem albo opalarką. Opalarką lepiej.

Przykładasz obrzeże do krawędzi blatu podgrzewasz od zewnątrz i gdy klej zaczyna łączyć się z płytą od razu dociskasz np kawałkiem klocka aby obrzeże lepiej trzymało się krawędzi. Czynność powtarzasz w małych kawałkach co 20 cm. Gdy klej wyschnie-po kilku minutach ostrym narzędziem dłuto nóż obcinasz taśmę która wystaje nad płytę. Krawędzi szlifujesz drobnym papierkiem ściernym aby się nie haczyło. W miejscu gdzie klej nie chwycił płyty poprawiasz podgrzanie.

Mam blat kuchenny,który muszę dociąć.

Chciałem to okleić obrzeżem meblowym tylko niewiem jak to sie konkretnie nakleja :/

Ktoś mi mówił,że opalarką no ale to za mało żeby się do tego zabrać :/

Możecie mi to wyjaśnić ?

http://foto.favore.pl/2008/8/21/10/36650_1219305766633_n.jpg

Są co najmiej dwa rodzaje obrzeży :

- papier / laminat z naniesionym klejem - nakleja się używając gorącego żelazka. Przykładasz do krawędzi, dociskasz żelazkiem i powoli przesuwasz

- taśma PCV - tą klei się klejem. Ja w domu używałem jakiegoś kleju kontaktowego, coś jak budapren (Patex albo inne podobne)

Odnośnie obróbki, jeżeli nie masz frezarki z odpowiednim frezem to polecam najpierw z grubsza ściąć nożem a potem szlifować (papier / laminat -> papierem ściernym na klocku) lub w przypadku taśmy PCV spiłować pilnikiem do metalu i wygładzić papierem ściernym na klocku. Efekt bardzo zadowalający.