marika77 13.10.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 W projekcie mam opisane, że ściana fundamentowa ma mieć szerokosć 18cm. Na początku nie budziło to moich wątpliwośc ale jak zaczęłam przyglądać się wymiarom produkowanych bloczków to w żaden sposób nie mogę znaleźć rozwiązania jak ten fundament ma mieć szerokość 18cm. Są takie bloczki o szerokości 18cm, czy może tam chodzi o fundament lany w szalunek, z tym, że w projekcie nie ma nic napisane z czego i jaki ten fundament ma być, tylko, że ma mieć szerokosc 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 13.10.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Halo. Ma ktos jeszcze u siebie fundament szerokości 18 cm? Gdzie znaleźć bloczki o takich wymiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 14.10.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Fundament 18cm? Troche mało. Jakie masz ławy pod ten fundament? 18cm to ma silka, może pogadaj z kierownikiem budowy i zrobicie fundament na 25cm. Co to za projekt z fundamentem 18cm? Jakiej grubości masz ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 14.10.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ławy normalne, lane. Ściany potem będa z silki grubości 18cm ale silka szerokości 18cm jest normalnie dostępna a bloczki betonowe nie, więc jak mam z nich budować ściane o takiej szerokości. No pewnie jak nie będzie wyboru to trzeba będzie zrobic 24cm, ale ciągle mysle dlaczego w projekcie jest 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 14.10.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Zadwoń do kierownika albo do architekta co robił adaptacje, napewno Ci powiedzą co i jak Po co sie zadręczać pytaniami jak oni powinni to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 14.10.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 No tak, ale najpierw chciałam się zapytać tutaj bo może sprawa jest prosta tylko mnie cos przyćmiło, i nie chciałam się zblaźnić przed wyższą instancją. Ale skoro nikt na forum nie wiem co z tym fantem zrobić to będę pytać architekta "co autor miał na myśli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.10.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Pustaki szalunkowe fundamentowe chyba jeden z rodzai ma 20 cm szerokości.A dlatego tak masz w projekcie bo masz takie ściany i szerokość fundamentu dopasował do ściany ale praktykant rysujący projekt nie pomyślał czy ekonomicznie to wyjdzie.18 uzyskasz wylewając. Chyba że jakiś producent bloczków ma takie formy na 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 14.10.2011 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 No własnie chyba ten co to rysował nie pomyslał jakie wymiary bloczków są dostępne tylko uznał, że skoro ściana ma miec 18cm to ładnie będzie jak bloczek też będzie miał 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.10.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 A jak masz fundament 18 i sciane 18 to na fundamencie nie masz czasem wieńca ? Trochę wiotka ta ściana będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 16.10.2011 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Z tego co się orientuje to wieńca na ścianie fundamentowej nie ma. Ściana będzie miała ok 60-70cm czyli 4, może 5 warstw bloczków. Czy będzie wiotka? Nie wiem. Mam nadzieje, że nie. Wierze że projektant to właściwie zaprojektował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.10.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jak wymurujesz z bloczków bedzie 60-70+parter (jakies 260) czyli ponad 320 wykości ściany. Projektant zdaje się "nie widział" że nie ma bloczków '18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 01.11.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ściany fundamentowe 18cm to cieniuuuutko. Ja u siebie murowałem na 25 i wydawało mi się cienko . Ale u mnie to piwnice zakonczone wieńcem .... 18 to o całe 7 cm mniej... Tam gdzie mieszkam na osiedlu bloków mamy na placu zabaw piaskownicę dla dzieci, wymurowaną na 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts