Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Planuję wymianę okien na PCW, U szyby = 1,0, całego okna = 1,3.

Chciałbym się dowiedzieć, czy pustaki szklane mają lepsze czy gorsze własności termoizolacyjne od wspomnianych okien, bo rozważam zastąpienie kilku z nich właśnie pustakami.

Dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/161707-termoizolacyjno%C5%9B%C4%87-pustak%C3%B3w-szklanych-a-okien-pcw/

...kolego to o co pytasz to nie jest jakaś wiedza tajemna wymagająca lat praktyki, tylko zwykłe dane, które możesz znaleźć na stronie producenta rzeczonych pustaków....

przepraszam, że moja odpowiedź jest w takim stylu, ale na drugi raz na początku zadaj sobie trudu i poszukaj odpowiedzi tego typu w googlu bo szkoda miejsca na serwerze na takie tematy jak ten...

powodzenia

Właśnie tego rodzaju posty mnie zawsze najbardziej rozbrajają - przekierowanie do Googla i żadnej informacji w temacie.

Ok, nie znalazłem wstępnie, w googlu można znaleźć różne śmieci, więc piszę w miejscu, gdzie ludzie wiedzą co mówią.

Poza tym znajomy budowlaniec powiedział mi, że np. pustaki mogą mieć większą bezwładność cieplną, ale jak to wpłynie na koszty ogrzewania to nie wie.

W związku z tym podtrzymuję pytanie

Lepszych pustaków niż twoje okno (U=1,3) nie znajdziesz. Natomiast istnieje coś takiego jak energooszczędne (ciepłochronne) pustaki szklane, których U=1,5. Niestety są ok 10x droższe

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188194-Energooszcz%C4%99dne-pustaki-szklane-%28luksfery%29