Adam D 13.10.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam Szanowne Grono. Stoję przed wyborem kotła c.o. do nowo zbudowanego domu.Niestety nie jestem sobie w stanie poradzić z wybraniem najwłaściwszej oferty - słabo znam się na ogrzewaniu domów. Zależy mi na wskazaniu odpowiedniego do moich warunków kotła/kotłów Kocioł ma być zainstalowany w domu jednorodzinnym z poddaszem użytkowym. Powierzchnia użytkowa to 140m. Dom jest ocieplony styropianem 12cm, zbudowany z gazobetonu. Stoi blisko morza na nieosłoniętym terenie. Wysokość pomieszczeń to 2.6m Strych ocieplony. ogrzewanie w domu to kaloryfery + podłogówka w łazienkach. Dodatkowo dochodzi wymiennik ciepła na 80l Piec ma być konstrukcją w której da się spalić dosłownie wszystko. Budżet przeznaczony na to urządzenie wynosi ~4000pln. Proszę o sugestie co kupić o jakiej mocy, z elektroniką czy bez....Od tygodnia czytam, liczę, uczę się i wiem mniej więcej tyle co na początku. Z góry dziękujęPozdrawiamAdam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Najlepiej zrobić dokładne obliczenia w OZC, na ich podstawie możemy dobrać odpowiednią moc kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.10.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 OZC to mozesz sobie kol policzyć dla prądu, gazu lub Pci -do kotła wystarczą m2 i jakie jest docieplenie, (tu masz raczej dane szacunkowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam D 14.10.2011 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 W OCZ próbowałem liczyć, ale nie znam się na tym i tak naprawdę nic konkretnego z tego nie wyszło.Jaki kocioł zastosować 18, 20 czy może 21KW? Jakiej firmy? z nadmuchem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.10.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 16-19kw....w przypadku kotłów to nie apteka...i tak bedzie za duzo ale taki kocioł jak chcesz, z założenia nie będzie pracował 24h tylko będziesz w nim palić kiedy będziesz chciał( czytaj jak będzie Ci zimno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts