tosia125 23.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 No to ja jestem juz za pierwsza nagroda! Nic dodac nic ujac a do tego zartobliwie... Andrzej Wilhelmi masz niewatpliwy talent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 23.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Pelet jest wytwarzany ze słomy, jest to jedno z najbardziej ekologicznych zródeł energii. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 27.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 my tez tym palimy, tylko, ze myslalam, ze to ma drewna troche... jak to dobrze, ze jest forum czlowieka z takiej niewiedzy wyprowadza... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.10.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 My kupujemy pelety opałowe jako żwirek dla kotów (wychodzi znaaacznie taniej niż takie same pelety nazwane kocim żwirkiem i popakowane w małe torebki) i te akurat są z drewna. Barlinek się pod nimi podpisuje - pewnie odpady po produkcji desek barlineckich. W sumie też ekologiczne, skoro to odpad. A mąż koleżanki próbował rozprowadzać takie wielkie brykiety ze słomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 28.10.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Węglem palę w nowym domuNie podoba się to komu? Gazem grzać się także można Tylko nie chcę w domu rożnaOlej także jest chwalony Ale śmierdzi przepalonyPrądem, prądem mówią wszyscyI bankructwa są już bliscy Nie pal w piecu różnych śmieciPo co truć swe własne dzieci? Węgiel nasz wystarczy przecieżŻeby wodę ogrzać w leciePolski górnik uśmiechnięty będzie Jeśli w piecach naszych węgiel wszędzieKażdy zawsze węglem palił choć na dworze śnieg już waliłWęgiel trzaska naszych piecach W domku ciepło – ale hecaEkolodzy mocno protestująA samochodami środowisko trująZ dziada pradziada każdy tak grzałI ja także piec węglowy będę miałNie jakiś zwykły kopciuch staryAle nowoczesny piec doskonałyNa rynku mnóstwo jest producentówmają technologię z różnych względówWęgiel wcale nie oznacza poprzedniej epoki W której Eskimosi ganiali morsy i fokiTakże sami widzicie że Polski węgiel nasz Tradycje z nowoczesnością w jednym maszZatem niech każdy sobie zapamiętaPalmy węglem na co dzień i od Święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 28.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Kilka/kilanaście lat temu murator reklamował olej opałowy ...boli tych co sie dali nabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 a sąsiad któryś ostatnio butelkami palił chyba jakimiś ... recykling pełną gębą chyba lepszy węgiel niż to pozatym najwyżej dokupimu limit emisji CO2 i luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Skoro luzik to napiszę tak: ja stanowczo nie palę .................................................................................................................................. ............................się do pracy! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek121287 29.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 To wszystko zalezy od wyboru pieca, dostepnosci paliwa do tego pieca a przedewszystkim od samego inwestora. Ja mam dylemat wlasnie czy piec uniwersalny i palic w nim weglem czy moze tez na ekogroszek a moze jedno i drugie razem mam jeszcze troszke czasu do wybrania jednej z opcji ale ja osobiscie lubie pojsc i zajżec jak to sie w moim piecyku pali wiec czemu nie jasne ze mozna palic weglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Nie mieliśmy alternatywy ogrzewania gazem ziemnym czy węglem... Gazu ziemnego nie mamy a gazowni nie opłaca się ciągnąc kilkaset metrów do jednego domu... Gaz z butli jest dość drogi...Pozostało nam palić węglem... Trzeba było zastanowić się nad sposobem rozwiązania ogrzewania, wybrania kotła, oraz wyboru czy węgiel groszek, kęsy czy miał... Kominek z płaszczem wodnym odpadał, gdyż nie chciałam mieć kotłowni w domu.Wybraliśmy kęsy... Groszek wychodzi drogo i nigdy nie wiemy co dostaniemy, jakiej jakości....Nigdy nie palimy śmieci.... A węgiel, choć sporo z tym zachodu wychodzi najtaniej.W naszym przypadku dom ~ 200m2 powierzchni użytkowej oraz 50m2 garażu ( również ogrzewany zimą) ogrzaliśmy w pierwszym sezonie 5 tonami węgla. Mało jak na tak spory dom. Z wszelkich wyliczeń wychodziło najtaniej.... Nie ukrywam, że tak niskie zużycie węgla zawdzięczamy dobrej izolacji, dobremu ociepleniu i dobrym oknom. Wybór takich rozwiązań był głęboko przemyślany i zastosowany, tak aby nas nie rujnowało ogrzewanie po kieszeni... aby w domu było 23-24*CDziś jestem zadowolona tym rozwiązaniem, choć myślimy założyć wiosną solary do ogrzewania CWU, po to aby nie palić latem aby mieć ciepła wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.10.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Wszystko było by OK, gdyby murator jako nagrodę za zajęcie pierwszego miejsca przekazał.........1T WĘGLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Brunatnego a za drugie miejsce 0,5 tony torfu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyzik 30.10.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zdecydowane nie dla palenia węglem w nowym domu!! w starym też nie!! cała chałupa byłayb okopcona sufity brudne a jak po panelach dalej by poszło i chałupa się zajeła?? Nie nie nie i jeszcze raz nie dla palenia węglem w domu!! Zdecydowanie bardziej polecam palenie węglem w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 30.10.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 EEe tam tona to troche mało niech się szarpną na 5 przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 31.10.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wyniki konkursu: Dziękujemy za udział w konkursie. Nagrody otrzymują: Arnika atsyrut Robert999 tosia125 Gratulujemy. Czekamy na adres jako prywatną wiadomość do Redakcja. Pozdrawiamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 31.10.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 o miłe to... dziękuję chociaż.. ja to bym chciała w nagrodę naprawdę, żeby Murator jakąś kampanię medialną zrobił, żeby już nikt nie palił czym popadnie i co się nawinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Palenie czymkolwiek w XXI wieku, zwłaszcza węglem, który jest w dodatku chorobotwórczy, świadczy wyraźnie o niedostosowaniu do norm społecznych.http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F%3Fgl%3DPL%26hl%3Dpl&hl=pl&gl=PL#/watch?v=cPTI7o5x8AY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.11.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Oooo dzięki Redakcjo Palenie czymkolwiek w XXI wieku, zwłaszcza węglem, który jest w dodatku chorobotwórczy, świadczy wyraźnie o niedostosowaniu do norm społecznych. http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F%3Fgl%3DPL%26hl%3Dpl&hl=pl&gl=PL#/watch?v=cPTI7o5x8AY Arius Adolf Nowak... masz racje... niedostosowani społecznie...... Tylko tyle, że gazowni nie opłaci się do jednego domu ciągnąć gazu przez kilkaset metrów.... A mnie znów nie stać na gaz ziemny i być uwiązana z jednym dostawcą.... Gdzie jak obliczaliśmy na wszelkie sposoby to ten gaz z butli wychodził po prądzie najdrożej... O stokroć wolałabym mieć gaz ziemny i odkręcić zaworek w kondensacie, i mieć i czysto i bezobsługową kotłownię, ale.... No właśnie za wiele tych ale złożyło się na to , że mamy węgiel. Natomiast nigdy nie włożyłam i nie włożę nic innego do kotła oprócz węgla i drewna na podpałkę.... I węgiel kupujemy zawsze dobrego gatunku, a nie hasie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.11.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Zdecydowane nie dla palenia węglem w nowym domu!! w starym też nie!! cała chałupa byłayb okopcona sufity brudne a jak po panelach dalej by poszło i chałupa się zajeła?? Nie nie nie i jeszcze raz nie dla palenia węglem w domu!! Zdecydowanie bardziej polecam palenie węglem w piecu :) W piecu czyli w piecu kaflowym??? To dopiero by w każdym pomieszczeniu było okopcone..... Ja kotłownie mam oddzieloną garażem.. Tzn wejście z domu do kotłowni przez garaż... z kotłowni też jest wyjście na zewnątrz budynku. Jest to super rozwiązanie, choćby po to aby przewietrzyć, wynieść popiół , przynieść węgiel itd.... O ile strop w domu mam drewniany, o tyle ze względów bezpieczeństwa strop w kotłowni jest żelbetonowy. Drzwi stalowe... Tą zmianę w projekcie drewnianego stropu w kotłowni na żelbet wprowadziłam jak paliła mi się kuchnia w blokach.... W razie jak kopci się w kotłowni to dym do domu nie dociera..... Przewidziana jest też instalacja alarmująca na tlenek węgla.... A piec u mnie oznacza kocioł węglowy w kotłowni a nie w salonie.... W salonie may kominek... tak do dogrzania w czasie kiedy już chłodno, ale jeszcze nie jest zimno, albo dla klimatu... ale nie jako kocioł do grzania całego domu, gdzie po sezonie ściany i sufity salonu i kilku innych pomieszczeń wyglądają masakrycznie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Dla większości grzejących gazem http://stooq.pl/n/?f=531552&c=0&p=a, to już ostatni sezon.Nawet Prezes jest przerażony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts