lockter 09.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Potrzebuję dwóch rzeczy: 1. poszukuję ofert na rekuperator, 2. zrobiłem sam projekt wentylacji - chcę aby ktoś go zweryfikował ale tak dokładnie i profesjonalnie - jak trzeba to oczywiście odpłatnie podacie jakieś firmy/źródła gdzie mogę szukać pomocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Na forum na pewno ktoś się znajdzie, co ci to zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.01.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 autorus napisał: Na forum na pewno ktoś się znajdzie, co ci to zrobi no to czekam na kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 09.01.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 marcin&bazia napisał: na jakie wydajności projektujecie przekroje kanałów na 100% (ok 300m3) czy może na rzeczywiste ustawinia czyli ok.30% (100m3). Ja bym projektował 100% dla prędkości 5m/s i taki dobrał reku. W praktyce będziesz pewnie chodził na 30% reku (i prędkości ~ 2m/s), a na imprezy podnosił do 100%. Uwagi: Po co przepychać 50m³/h w kotłowni? Jeśli jest węglowa to musi mieć went klasyczną odseparowaną od mechanicznej. Jeśli gazowa włożyłbym czujnik gazu+CO jakiś minimalny wywiew. Rozkład pomieszczeń nie gra mi z zestawieniem. Może nanieś numery pomieszczeń? Kuchanie wentylujesz 4x bardziej niż sypialnie dla 2 osób (sądząc po ilości kanałów). Raczej bez sensu. Co to za ø160 na rozkładzie? To jest 145m³/h i 360m³/h przy 2 i 5 m/s? Takie to są czerpnie. Nie za bardzo rozumiem jak chcesz mieć różne prędkości przepływu w kanałach? Na ogół system oferuje jedną średnicę do anemostatów, ewentualnie można mnożyć ilosć kanałów/ kombinować z dzieleniem. Ogólnie to projektowanie wentyalacji robił bym tak: Wybrał potencjalne system (średnice kanałów), dla każdego systemu, tak po dokładał ilości nawiewów i wywiewów (ze średnicami przewodów) aby osiądnąć minimum wentylacji dla prędkości 2m/s. Zbilansował nawiewy z wywiewami dodajać coś tu i ówdzie. Przeliczył wentylacje dla 5m/s i do tej ilości powietrza dobrał rekuperator. Porównał warianty wg systemu i wybrał system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 09.01.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 lockter napisał: no to czekam na kontakt No to wrzuć rozklad pomieszczeń + ich funkcje , oraz minimalną i maksymalną ilość domowników na jakś osobny wątek i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.01.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) matkor napisał: No to wrzuć rozklad pomieszczeń + ich funkcje , oraz minimalną i maksymalną ilość domowników na jakś osobny wątek i zobaczymy. Będę wdzięczny za sprawdzenie mojego projektu wentylacji http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222757-Projekt-do-sprawdzenia Edytowane 10 Stycznia 2014 przez lockter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 lockter napisał: Potrzebuję dwóch rzeczy: 1. poszukuję ofert na rekuperator, 2. zrobiłem sam projekt wentylacji - chcę aby ktoś go zweryfikował ale tak dokładnie i profesjonalnie - jak trzeba to oczywiście odpłatnie podacie jakieś firmy/źródła gdzie mogę szukać pomocy? Obliczenia kanałów robi się pod konkretna centralę! Tak by się powietrze za bardzo nie rozprężało w kanałach, by nie było słyszalne. A co do central - należy je posłuchać i porównać jakość montażu oraz faktyczny pobór prądu - zwłaszcza na podstawowym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 lockter napisał: Będę wdzięczny za sprawdzenie mojego projektu wentylacji http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222757-Projekt-do-sprawdzenia No i bardzo dobrze. przy 400m3/j skrzynki po 8/75 150m kanału, redukcje 90' + anemostaty kanał główny, czerpnia - cała wentylacja na bogato - 11000brutto23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 10.01.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 matkor napisał: Po co przepychać 50m³/h w kotłowni? Jeśli jest węglowa to musi mieć went klasyczną odseparowaną od mechanicznej. Jeśli gazowa włożyłbym czujnik gazu+CO jakiś minimalny wywiew. matkor Wielkie dzięki za uwagi. Kotłownia będzie z piecem gazowym z zamkniętą komorą spalania a pełnić będzie głównie funkcję pralnio suszarni ( planuję tam dowiercić tylko wyciąg - wieczorem spróbuję poprawić obliczenia i wstawię na forum matkor napisał: Kuchanie wentylujesz 4x bardziej niż sypialnie dla 2 osób (sądząc po ilości kanałów). Raczej bez sensu. Co to za ø160 na rozkładzie? To jest 145m³/h i 360m³/h przy 2 i 5 m/s? Takie to są czerpnie. Na etapie obliczeń założyłem, że w kuchni będzie kuchenka gazowa - zmniejszę do 50m3 dla kuchenki elektrycznej. Na projekcie który dołożyłem wrysowane były otwory które pozostawiałem w stropie żelbetowym - niestety niektóre muszę przenieść, inne zaślepić a niektórych brakuje. Ten w łazience jest do zaślepienia i przeniesienia ponieważ w tym narożniku będzie prysznic, a nie chciałbym odczuwać nieprzyjemnego chłodu podczas kąpieli. matkor napisał: Nie za bardzo rozumiem jak chcesz mieć różne prędkości przepływu w kanałach? Na ogół system oferuje jedną średnicę do anemostatów, ewentualnie można mnożyć ilosć kanałów/ kombinować z dzieleniem. No właśnie i tutaj zabiłeś mi klina - Zawsze myślałem, że od tego są anemostaty aby regulować ten przepływ - np. w garderobie czy spiżarni wystarczy 15m3 (1 kanał) w pokoju dziecięcym 30m3 ( również 1 kanał) - z tego co piszesz to całe obliczenia biorą w łeb i muszę je przystosować do równomiernych przepływów na kanałach - TAK?? matkor napisał: Ogólnie to projektowanie wentyalacji robił bym tak: Wybrał potencjalne system (średnice kanałów), dla każdego systemu, tak po dokładał ilości nawiewów i wywiewów (ze średnicami przewodów) aby osiądnąć minimum wentylacji dla prędkości 2m/s. Zbilansował nawiewy z wywiewami dodajać coś tu i ówdzie. Przeliczył wentylacje dla 5m/s i do tej ilości powietrza dobrał rekuperator. Porównał warianty wg systemu i wybrał system. Wieczorem do tego przysiądę - wyniki wkleję wraz z opisanym rzutem. Wielkie dzięki za rady - dalej chętnie przyjmę wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 10.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Tomasz Brzęczkowski napisał: No i bardzo dobrze. przy 400m3/j skrzynki po 8/75 150m kanału, redukcje 90' + anemostaty kanał główny, czerpnia - cała wentylacja na bogato - 11000brutto23 Dlaczego skrzynki 8/75? mam po 10 kanałów czyli skrzynki chyba 12x75? Bo chyba 10x75 nie ma w standardzie. A jaki rekuperator by Pan polecał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 10.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam Podpatrzyłem troszkę obliczenia lotkera i przerobiłem swoje - troszkę pracy i powstało coś takiego - prośba zerknijcie czy tak to powinno wyglądać i czy nie powinienem jeszcze czegoś zmienić Załączam obliczenia i czytelniejszy rzut.Powiedzcie czym się sugerować w doborze centrali - kolumną wymagane powietrze ( według norm) - czy max ilością powietrza jaka wyszła z wyliczeń.Jeszcze raz zapytam czy anemostatami nie ustawia się przepływu ?? ( tą myślą kierowałem się przy pierwotnych obliczeniach )[ATTACH=CONFIG]234325[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]234327[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 10.01.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.01.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 lockter napisał: Dlaczego skrzynki 8/75? mam po 10 kanałów czyli skrzynki chyba 12x75? Bo chyba 10x75 nie ma w standardzie. A jaki rekuperator by Pan polecał? wyjście z centrali ma 200cm2 200:10 = 20cm 2 kanał 63mm wew na 29cm 2 - po co tyle rozprężać powietrze? Na kanale 75/63 - przy 2m/sek jest 22m3/h przy 5 55m3/h 10 kanałów to 220m3/h i 550m3/h Będzie taka centrala? Jak tok to OK! Nie zawsze więcej niż akurat jest dobrze, czy dwa razy grubsza rurka z wodą do kranu będzie lepsza? To technologia opracowana w 2000 r przez J.E. Storkair - http://zehnder-jestorkair.nl/producten-systemen/systemen/woningbouw/ventilatie-met-wtw-individueel/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.01.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 No chyba, że robi Pan na kanałach 63/53 - wtedy tak!!! Śmiało można 10 kanałów na nawiew - 10 x 16m3/h przy 2m/sek i 10 x 40 m3/h. Co do central ... najcichszą, biorącą najmniej prądu, prostą bez zbędnych fontann i fajerwerków, z dobrym wymiennikiem i bardzo dobrymi wentylatorami AC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.01.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 marcin&bazia napisał: Na etapie obliczeń założyłem, że w kuchni będzie kuchenka gazowa - zmniejszę do 50m3 dla kuchenki elektrycznej. Tłustych "wyziewów" z kuchenki nie wrzucałbym do WM, tylko okapem na zewnątrz. Taki okap to na ogół ma ciąg większy od całej WM, więc nie ma tu co być ścisłym do norm. marcin&bazia napisał: No właśnie i tutaj zabiłeś mi klina - Zawsze myślałem, że od tego są anemostaty aby regulować ten przepływ - np. w garderobie czy spiżarni wystarczy 15m3 (1 kanał) w pokoju dziecięcym 30m3 ( również 1 kanał) - z tego co piszesz to całe obliczenia biorą w łeb i muszę je przystosować do równomiernych przepływów na kanałach - TAK?? Lepiej jak najwięcej arytmetyki przepływów robić na kanałach. Każde przykręcenie anemostatu, to zwiększenie oporów i potencjalny szum. Już lepiej chyba wentylować nadmiarowo, zresztą przy małych średnicach kanałów systemowych trudno o hiperwentylacje na jednym kanale Swoją drogą jestem ciekaw jak fachowcy mierzą i ustalają niby te przepływy Zmiana jednego wpływa na pozostałe, dokladny pomiar trudny i mowa o b. delikatnych przepływach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) marcin&bazia napisał: czy tak to powinno wyglądać i czy nie powinienem jeszcze czegoś zmienić Zakładając że masz przewody 63mm, skrzynki 8x63, to ja bym dał po 2 przewody na każdą sypialnie, a na pewno te które są dwuosobowe. Salon i tak Ci się będzie wentylował dodatkowo przez drzwi sypialni, najczęściej w domu będziesz spał, a jak będziesz miał dużą liczbę gości to podkręcisz reku. Wymianą kubaturową salonu bym się nie przejmował, istotnejsze jest zużycie na osobę i wyciąg wilgoci. Dalej na pewno dalbym dwa wywiewy do łazienki (kosztem wywiewu garderoby - można go zastąpić kanałem/czy kratką pomiedzy łazienką a garderobą) Podobnie można rozważyć dwa kanały do kotłowanio/pralni, kosztem kanału do sieni(znów kratka). Ale to już zależnie od intesywności używania pralni. Drugą alternatywą zwolenienia wywiewu, jest podpięcie sieni do wywiewu spiżarni. marcin&bazia napisał: czym się sugerować w doborze centrali - kolumną wymagane powietrze ( według norm) - czy max ilością powietrza jaka wyszła z wyliczeń. Ilością powietrza na jaką masz obliczone kanały. Idealnie jak reku będzie miała zakres od 2m/s. W góre moze być nawet więcej, jak masz duże zapotrzebowanie na wentylacje to na ogół niekt się nie przejmuje hałasem I zauważyłem kominek. Rozumiem że ma on dopływ powietrza z zewnątrz sporą rurą i całość WM jest nadciśnieniowa? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez matkor uwagi do wywiewow i kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 11.01.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A co myślicie o mieszaniu śrenic na wywiewie i nawiewie Wydaje mi się, że teraz wychodzi to lepiej zwiększyłem wymiany w pokojach zwiększając średnicę rur na nawiewie na 90 - można zastosować równoważnik dla 90 stosując dwie 63 ( idelanie się pokrywają). Wywiew został na 75. Pytanie czy może tak być ?? Załączam obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 11.01.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 matkor napisał: Tłustych "wyziewów" z kuchenki nie wrzucałbym do WM, tylko okapem na zewnątrz. Chcesz robić dziurę w domu pasywnym lub energooszczędnym? Od tego są pochłaniacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 11.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A można rekuperator podpiąć przez pochłaniacz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts