hektor80 24.05.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Można to wysypać zwykłym piaskiem. Styropian w podłodze poddasza użytkowego nie pełni żadnej funkcji izolacyjnej. Sypanie tam perlitu, czy zabawa z pianką nie ma kompletnie sensu. PS. Z tym sufitem, to troszkę poleciałeś. Jak można porównać przyjemną i lekką robotę, do naprawdę żmudnej i w pojedynkę praktycznie niewykonalnej. Odpisuje bo cały czas układam styropian.... Dalej podtrzymuje że lepiej jest jak przewody idą w suficie. Lepiej spędzić dwa dni dłużej przy rozkładaniu kanałów WM niż tydzień przy rzeźbieniu styro.....Wiele osób robiło to w pojedynkę i nie słyszałem żeby specjalnie narzekali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.05.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Odpisuje bo cały czas układam styropian.... Dalej podtrzymuje że lepiej jest jak przewody idą w suficie. Lepiej spędzić dwa dni dłużej przy rozkładaniu kanałów WM niż tydzień przy rzeźbieniu styro.....Wiele osób robiło to w pojedynkę i nie słyszałem żeby specjalnie narzekali.... Sufit podwieszany zrobi się sam i za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.05.2016 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Sufit podwieszany zrobi się sam i za darmo? Oczywiście że nie ale robiąc sufity podwieszane nie musimy ich tynkować a to u mnie 23zł/m2. Ponadto mamy pełną dowolność w konfiguracji oświetlenia ( u już zaczynają się kombinacje) oraz mamy pewność że przewody elektryczne nie będą przez tynk prześwitywać i będzie wszystko stabilne (z tymi przewodami to trzeba obchodzić się jak z jajkiem-lekkie pociągnięcie i już tynku na nich nie ma). Dodatkowo chowając przewody wentylacyjne w suficie mamy do nich pełen dostęp w każdej chwili... Podsumowując-same plusy takiego rozwiązania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tserafin 31.05.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witajcie, Czytam ten i podobne wątki przymierzając się do realizacji instalacji WM. Mam kilka pytań, ale zacznę od następującego... Otóż przyjmuje się, że na jedną osobę potrzeba 20-30 m3/h - przyjmijmy uśrednione 25 m3/h. Wtedy dla powiedzmy sypialni, gdzie mamy dwie osoby dorosłe, przyjmujemy 50 m3/h. Tak przyjęty przepływ (tj. 50 m3/h), jak zakładam, będzie dotyczył 100% wydajności rekuperatora. Jednak typowo rekuperator pracuje z wydajnością około 40%, czyli otrzymujemy faktycznie 20 m3/h dla dwóch osób, czyli 10 m3/h/osobę. Jak ta użytkowa wydajność 10 m3/h/osobę ma się do oczekiwanej 25 m3/h/osobę? Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 05.06.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Witam Panstwa Prosze o pomoc w ocenie projektu wentylacji dla mojego domu. Dom ma 260mkw. z poddaszem. System peflex 75mm. Po 2 skrzynki na kondygnacje i jedna z 4 kroccami pomocnicza zasilajaca salon na parterze. Centrala 450m^3Czy nie za duzo tych rur, no i prosze o skupienie sie na wyciagach takze. W garderobach mam po 20m^3 wyciagu. W kuchni 2x po 50m^3. Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 05.06.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Witam Panstwa Prosze o pomoc w ocenie projektu wentylacji dla mojego domu. Dom ma 260mkw. z poddaszem. System peflex 75mm. Po 2 skrzynki na kondygnacje i jedna z 4 kroccami pomocnicza zasilajaca salon na parterze. Centrala 450m^3 Czy nie za duzo tych rur, no i prosze o skupienie sie na wyciagach takze. W garderobach mam po 20m^3 wyciagu. W kuchni 2x po 50m^3. Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.06.2016 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Kanały 75/63 na poddaszu rozłożone. Jest tam 8cm styropianu. Czym wypełnić przestrzeń nad kanałami? Perlit? Cienkie paski styropianu przyklejone na piankę? Na to pójdzie 6cm wylewki + podłogówka. [ATTACH=CONFIG]356417[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]356418[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]356419[/ATTACH] p.s. taka rada dla wszystkich planujących rozłożenie kanałów w warstwie izolacji... dajcie sobie z tym spokój. Zaplanujcie podwieszane sufity na parterze i wszystko rozłóżcie tam. Zero kombinowania z wysokością wylewek, zero problemów z akustyką bo przecież wylewka będzie na kanale. Wycinanie styro pod te kanały ogromnie spowalnia pracę. Aha i nie zróbcie tego błędu co ja czyli dajcie jedną warstwę styro a nie dwie (2x4cm) Można zrobić jak ja - wpierw rozkładasz rury, łączysz ze skrzynkami, puszkami od anemostatów, mocujesz gdzie nie gdzie pakiety rur do stropu np. taśmą perforowaną +kołki szybki montaż, u mnie zajęło to, samemu, jeden dzień - 95m2 stropu, 6 puszek, 2 całe kręgi rury 50mm. Kolejne trzy dni - styropian 5cm, i tu jest trochę zabawy, bo trzeba docinać styro, dopasowując do kształtu biegnących rur i do kształtu puszek, ale nie przesadzajmy - robota w zasadzie czysta, trudno się zmęczyć. W większe szpary i pozostałe wolne miejsca poszły ze trzy puszki piany niskoprężnej. Piąty dzień - czarna folia. Kolejne dwa dni - 500 metrów rurki od podłogówki - 7 obwodów (tu pomagała małżonka). I po temacie. Nie widzę jakoś rozkładania tego wszystkiego pod sufitem. Kupa roboty i min 6 cm niższe pomieszczenia na parterze. A co do kabli, to wszystkie biegnące do lamp na parterze i wiele innych (np. głośniki, skrętki, alarm, itp.) - górą na stropie pod styropianem i przez przewierty prosto do przyszłych łączników i lamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.06.2016 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 ...a tak przy okazji, bo nie bardzo mam czas cofać się w temacie i doczytywać, napiszcie proszę, czy zielone PE-flex powinno się izolować na strychu, gdzie będzie w zimę obliczeniowo zawsze nieco powyżej zera. Izolację mam do samej kalenicy, a kolejne warstwy wełny - poniżej kanałów - między jętkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.06.2016 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 ...a tak przy okazji, bo nie bardzo mam czas cofać się w temacie i doczytywać, napiszcie proszę, czy zielone PE-flex powinno się izolować na strychu, gdzie będzie w zimę obliczeniowo zawsze nieco powyżej zera. Izolację mam do samej kalenicy, a kolejne warstwy wełny - poniżej kanałów - między jętkami. Izolowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.06.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam Panstwa Prosze o pomoc w ocenie projektu wentylacji dla mojego domu. Dom ma 260mkw. z poddaszem. System peflex 75mm. Po 2 skrzynki na kondygnacje i jedna z 4 kroccami pomocnicza zasilajaca salon na parterze. Centrala 450m^3 Czy nie za duzo tych rur, no i prosze o skupienie sie na wyciagach takze. W garderobach mam po 20m^3 wyciagu. W kuchni 2x po 50m^3. Dziekuje pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]357716[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]357716[/ATTACH] Do garderoby nie dajemy wyciągów. Ile mieszkańców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 06.06.2016 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Do garderoby nie dajemy wyciągów. Ile mieszkańców? Witam Mieszkancow jest 3, ale bedzie 4. W kuchni mam dwa anemostaty kazdy po 50m^3. Nie bedzie za duzo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 06.06.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam Przesylam jeszcze raz rzuty z naniesionymi wartosciami nawiewu i wywiewu. Centrala 450m^3. System 75mm pe-flex. Prosze o ocene Dziekuje pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.06.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Do garderoby nie dajemy wyciągów. Ile mieszkańców? Projektanci takich wentylacji to są jakieś niechluje śmierdzące, niemyjące się. Widocznie u nich w szafach śmierdzi wilgocią. Czy komukolwiek tutaj śmierdzi w szafie wilgocią? Niedługo zaczną ludzi naciągać na kolejne kanały nawiewno/wyciągowe. A to szafę z talerzami, komodę na skarpetki, przedsionek, klatkę schodową itd. Fantazja projektantów nie zna granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 06.06.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam Panstwa Czy ktos z Was moze rzucic na to okiem i zweryfikowac pod wzgledem swojej wiedzy. Mam projekt od projektanta i wrzucil mi na caly dom 260mkw az 36 rur peflex 75mm. Skrzynki rozdzielcze szt 5: dwie na strychu; dwie w przestrzni podwieszonego sufitu na parterze. Rury 75mm 4x w salonie poprowadzone ze strychu rura 160mm od trojnika niedaleko centrali i dalej do sufitu parteru i tam 5-ta skrzynka 4x75mm do nawiewu dla salonu. Przesylam moje skany z propozycja umiejscowienia po 1x75/30m^3 w kazdym pomieszczeniu, a w salonie; jadalni i w pomieszczeniu gospodarczym 1.8 po 2x75/60m^3. Wyciagi wg pana Tomasza w lazienkach i kuchni. Cala istalacja bez przepustnic w anemostatach. Bardzo prosze o pomoc i doradzctwo w tej sprawie. Dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 07.06.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 zadziwiający jest fakt że przez te 122 strony tłucze się non stop o zasadach projektowania wentylacji w standardowym domku jednorodzinnym, a nadal pojawiają się tak banalne błędy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tserafin 07.06.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 zadziwiający jest fakt że przez te 122 strony tłucze się non stop o zasadach projektowania wentylacji w standardowym domku jednorodzinnym, a nadal pojawiają się tak banalne błędy... Jednak te zasady przedstawiane przez różne osoby nie są ze sobą spójne, dlatego trudno się do nich jednoznacznie odwoływać. A mógłbyś wskazać konkretne błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.06.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 A mógłbyś wskazać konkretne błędy? Witajcie, Czytam ten i podobne wątki przymierzając się do realizacji instalacji WM. Mam kilka pytań, ale zacznę od następującego... Otóż przyjmuje się, że na jedną osobę potrzeba 20-30 m3/h - przyjmijmy uśrednione 25 m3/h. Wtedy dla powiedzmy sypialni, gdzie mamy dwie osoby dorosłe, przyjmujemy 50 m3/h. Tak przyjęty przepływ (tj. 50 m3/h), jak zakładam, będzie dotyczył 100% wydajności rekuperatora. Jednak typowo rekuperator pracuje z wydajnością około 40%, czyli otrzymujemy faktycznie 20 m3/h dla dwóch osób, czyli 10 m3/h/osobę. Jak ta użytkowa wydajność 10 m3/h/osobę ma się do oczekiwanej 25 m3/h/osobę? Pozdrawiam, Tomek Instalacja wentylacji to taki układ naczyń połączonych. Polecam operować na wielkościach fizycznych (np. m3/h) a nie na % bo gubisz się w założeniach. Jak sobie zrobisz bilans nawiewów/ wywiewów i zestawisz to z konkretną wydajnością centrali to zobaczysz przy jakiej wydajności będzie ona osiągać to zalecane minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.06.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Jednak te zasady przedstawiane przez różne osoby nie są ze sobą spójne, dlatego trudno się do nich jednoznacznie odwoływać. A mógłbyś wskazać konkretne błędy? Bo niestety bardzo dużo tych uczonych w szkołach podchodzi do wentylacji domowych jak do wentylacji przemysłowych, jakie błędy/dodawanie roboty: 1. Kanały blaszane i przewymiarowane. 2. Instalacje na trójnikach 3. Przewymiarowywanie central 4. wywiewy w garderobach 5. za słabe wyciągi w łazienkach 6. długie kanały (na siłe celem podnoszenia kosztów) 7. zły montaż centrali np. V zamiast H i na odwrót, złe odprowadzenie skroplin itd. 8. wrzucanie przepustnic, tłumików 9. wiele anemostatów na pomieszczenie 10. czerpnia od południa 11. czerpnia obok wyrzutni .......... i można jeszcze mnożyć, różne rzeczy wychodzą w tych projektach czy realizacjach jakie widziałem lub gdy ktoś dzwonił/pisał że coś nie tak. A propo, ciekawa "usterka" z zeszłego miesiąca. Otóż dzwonił ktoś, że jeden anemostat nie dmucha. Sprawa prosta.... zatkany przewód. Okazało się że chłopaki założyli flexa z korkiem do puszki.... (puszka nie była na klik Nie wiem może na złość zrobić chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.06.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Instalacja wentylacji to taki układ naczyń połączonych. Polecam operować na wielkościach fizycznych (np. m3/h) a nie na % bo gubisz się w założeniach. Jak sobie zrobisz bilans nawiewów/ wywiewów i zestawisz to z konkretną wydajnością centrali to zobaczysz przy jakiej wydajności będzie ona osiągać to zalecane minimum. A tak w realu to wentylacje domową zawsze dobrze dostosować do "siebie" czasem te wartości obliczeniowe w poszczególnych przypadkach będą się różnić bo to zależy od preferencji domowników i ich stylu życia oczywiście w odpowiednim znaczeniu tego słowa. Dlatego centrala z możliwością odpowiedniej regulacji jest ważnym elementem instalacji. Patrzmy np. na problemy przesuszania zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 07.06.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 jeżeli wrzucanie tłumików to błąd to jak pozbyć się hałasu centrali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts