Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zapoznałem się z cennikami uniflexa i termokontrola. Bardziej podoba mi się uniflex, ale ceny powalające. Za element łączący anemostat z rurą 370zł. To "drobna" przesada. Może w innych krajach UE ta cena nie robi wrażenia - u nas z pewnością. Element spełniający tą samą funkcję w termokontrolu 129zł. Lepszy przepływ da uniflex, ale nie na tyle żeby różnica cen była akceptowalna.

Być może, że ceny przysłane przez michala_l są wyjściowe i negocjowalne dla kupujących materiały na własny użytek. Ale te podane, są dla większości zaporowe.

element łączący anemostat z rurą 370zł.

zapewne chodzi o nasz kolektor do anemostatu - cena dotyczy całego kompletu

w skład którego wchodzą:

1. porządny [ nie chiński] anemostat metalowy biały 125 *

2. kolektor [skrzynka rozprężna] umożliwiające przejście z Uniflexplus+ na anemostat 125

3. dystans [rura] do przedłużania króćca 125 mm [ np. do stropów typu teriva] długości 180 mm

4. dekielek 125 do zamknięcia instalacji na czas prac budowlanych

cena za całość 72,00 EUR netto czyli na dziś ok. 302,00 PLN netto

Jeżeli Klient woli rozłożyć sobie wydatki na raty to możemy sprzedać sam tylko kolektor/skrzynkę - bez wszystkich wymienionych wyżej akcesoriów i anemostatu

cena jest wtedy niższa.

*sam anemostat nawiewny identyczny z naszym kosztuje w cenniku konkurencji coś ponad 50 PLN netto

Dziękuję za rozpisanie i nazwanie elementów poprawną terminologią techniczną. Nawet zamiana ceny brutto na netto nie powoduje , ze jest mała. Tym bardziej że jak przychodzi do płacenia to wszędzie jakoś tak wychodzi że trzeba płacić brutto.

Jak już pisałem bardziej przekonuje mnie jako cały system uniflex, niż termokontrol, ale wydatek dodatkowych 5 tysięcy złotych na system trochę lepszy nie przekonuje mnie i mojej kieszeni.

Edytowane przez firewall

• 2 weeks później...

Kolejny "nowy" produkt.

Kiedyś się dowiadywałem na temat tych różnych rozwiązań i szczerze mówiąc to 80 procent rur jest produkowane niedaleko naszej granicy :)

Skrzynki dla tzw. producentów robi np. darco :)

Potem wybieramy nazwę, tworzymy ideologie i mówimy że to takie piękny system :)

Oczywiście przy tym wszystkim pojawia się jeszcze jedna wspaniała rzecz plucie na poprzedni rozwiązania..

Była moda na przewody elastyczne typu flex, potem zaczęto na nie pluć i zrobiła się moda na sztywne rury spiro ( pamiętam jak sławna firma .pl mówiła że tylko amatorzy robią na flexach - zapominając swoje kilkaset instalacji wykonanych na kondonach ) teraz mówimy że spiro je złe że tylko systemy PE :)

Bo one są takie super, że idealne do każdego rozwiązania że rura firmy x jest lepsze od firmy y bo ma właściwości bakteriobójcze itp.

A jak ktoś pisze że trzeba czyścić rury wentylacyjne wszyscy robią wielkie krzyk że heretyk jakiś czy co bo skąd tam te bakterie niby się mają znaleźć itp.

Sam nie wiem po co tworzyć "chory" scenariusz według konkurencji ?

Przecież zbierając wszystkie informacje z rynku na temat produktów tzn. rury pe-flex ważne są:

- zakres oferty;

- możliwość nietypowych rozwiązań;

- dobra jakość tworzywa o właściwościach antystatycznych;

- w wypadku pożaru brak wydzielania substancji trujących;

- cena do jakości :)

A reszta to tylko bełkot marketingowy.