kerado28 08.10.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Są kanały blaszane 63mm wewnątrz? Nie wiedziałem Czyli uważasz, że tylko kanały PE są dobrym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.10.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Czyli uważasz, że tylko kanały PE są dobrym rozwiązaniem? Nie, bo zależy gdzie i co się robi. Można dawać też izolowane przewody elastyczne jak jest konieczność ale PE obecnie to chyba najlepszy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 09.10.2015 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Nie, bo zależy gdzie i co się robi. Można dawać też izolowane przewody elastyczne jak jest konieczność ale PE obecnie to chyba najlepszy system. ...pomogę Koledze są optymalnym rozwiązaniem dla naszych instalacji w domkach jednorodzinnych co nie oznacza że jak ktoś ma ochotę to nie może zrobić poprawnie instalacji na kanałach "sztywnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Albo, że na jednym przewodzie i trójnikach. Bo takie rzeczy widziałem u "fachowców" po studiach... Niestety na studiach jest "nieśmiertelny" Maksymilian Malicki. Najnowsze wydanie to 1974 r. w tamtych czasach nie było wentylacji mechanicznej w domach czy mieszkaniach ( o odzysku ciepła to w ogóle nie wspominam), nie było nawet wentylatorów w okapach nad kuchnią. W tamtych czasach nie było innych kanałów niż gładkie blaszane. Czy po to się podaje optymalną prędkość powietrza w kanale i optymalną ilość powietrza na osobę, by z tego nie korzystać? Czy po to podaje się parametry komfortu przy temperaturze w pomieszczeniu 23-25ºC – wilgotność powinna zawierać się w zakresie 40-60% (preferowana 50%; w przedszkolach 55% według PN-EN ISO 6946), natomiast w zimie przy temperaturze w pomieszczeniu 21-22 ºC – wilgotność względna powinna wahać się w przedziale 35-55% (preferowana 45%, w przedszkolach 50%). by z tego inwestorowi nie zapewnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 ...pomogę Koledze są optymalnym rozwiązaniem dla naszych instalacji w domkach jednorodzinnych co nie oznacza że jak ktoś ma ochotę to nie może zrobić poprawnie instalacji na kanałach "sztywnych" Co innego jest jednak, jak ktoś sobie sam robi, a co innego jak firma instalacyjna informuje inwestora, że to najlepsze rozwiązanie i robi "instalację przemysłową" w domu. Jeżeli ktoś sobie zrobi gwc na mogących być trującymi, rurach kanalizacyjnych, jego sprawa, natomiast jak ktoś płaci firmie za wykonanie gwc, to nie jest w porządku jak są rury z recyklingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Czyli uważasz, że tylko kanały PE są dobrym rozwiązaniem? Kanały PE są najlepsze do zalewania z betonie! Nie ma uniwersalnych rozwiązań. Np. muszę kanał przeciągnąć przez jakiś "zakrętas" to PE jest za sztywny, wtedy pomocny jest taki : a jak przez chłodniejszą strefę to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.10.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Kanały PE są najlepsze do zalewania z betonie! Nie ma uniwersalnych rozwiązań. Np. muszę kanał przeciągnąć przez jakiś "zakrętas" to PE jest za sztywny, wtedy pomocny jest taki : [ATTACH=CONFIG]333428[/ATTACH] a jak przez chłodniejszą strefę to [ATTACH=CONFIG]333429[/ATTACH] Jakby nie było nic dodać nić ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.10.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 PE za sztywny? Przecież spokojnie można 90 stopni na ni uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.10.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 PE za sztywny? Przecież spokojnie można 90 stopni na ni uzyskać. można ale podam ci przykład budynki nie nowego gdzie robiłem wentylację i z PE nie dałem rady się wygimnastykować. czasem ciężko już w budynkach istniejących się gdzieś wygodnie zmieścić i wtedy coś bardziej podatnego się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 PE za sztywny? Przecież spokojnie można 90 stopni na ni uzyskać. To Pan go wpuści pion wentylacyjny i wyjmie piętro wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.10.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 można ale podam ci przykład budynki nie nowego gdzie robiłem wentylację i z PE nie dałem rady się wygimnastykować. czasem ciężko już w budynkach istniejących się gdzieś wygodnie zmieścić i wtedy coś bardziej podatnego się przydaje. Robisz więc pewnie wiesz że takie sytuacje się zdarzają. To Pan go wpuści pion wentylacyjny i wyjmie piętro wyżej. A tutaj odpowiem trochę przewrotnie. Trzeba spróbować odwrotnie - wpuszczać górą a wyjmować dołem - ręczę że będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.10.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Robisz więc pewnie wiesz że takie sytuacje się zdarzają. A tutaj odpowiem trochę przewrotnie. Trzeba spróbować odwrotnie - wpuszczać górą a wyjmować dołem - ręczę że będzie łatwiej. Racja też tak się robi od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Robisz więc pewnie wiesz że takie sytuacje się zdarzają. A tutaj odpowiem trochę przewrotnie. Trzeba spróbować odwrotnie - wpuszczać górą a wyjmować dołem - ręczę że będzie łatwiej. Jakie to ma znaczenie dla ominięcia przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.10.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Kanały PE są najlepsze do zalewania z betonie! Nie ma uniwersalnych rozwiązań. Np. muszę kanał przeciągnąć przez jakiś "zakrętas" to PE jest za sztywny, wtedy pomocny jest taki : [ATTACH=CONFIG]333428[/ATTACH] a jak przez chłodniejszą strefę to [ATTACH=CONFIG]333429[/ATTACH] Pokaż chociaż z 3 swoje fotki gdzie zalewałeś kanały w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.10.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 PE za sztywny? Przecież spokojnie można 90 stopni na ni uzyskać. Niektóre PE (najczęściej te gorszej jakości) ciężko wygiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.10.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 oszczednyGrześ i Tomasz Brzęczkowski - pokażcie mi kilka argumentów, dlaczego nie stosuje się kanałów ocynkowanych w domu ! Czy powietrze nie poleci przez taki rodzaj kanałów?A może gdzieś się "rozpłynie" po drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.10.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 oszczednyGrześ i Tomasz Brzęczkowski - pokażcie mi kilka argumentów, dlaczego nie stosuje się kanałów ocynkowanych w domu ! Czy powietrze nie poleci przez taki rodzaj kanałów? A może gdzieś się "rozpłynie" po drodze? cześć, są kanały blaszane o odpowiednio małych przekrojach? nie wygodniej PE? nie mniej pracy? dla mnie to wystarczające argumenty na dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.10.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 oszczednyGrześ i Tomasz Brzęczkowski - pokażcie mi kilka argumentów, dlaczego nie stosuje się kanałów ocynkowanych w domu ! Czy powietrze nie poleci przez taki rodzaj kanałów? A może gdzieś się "rozpłynie" po drodze?To ten sam stary i nie najmądrzejszy Brzęczkowski. Tak se sprytnie wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.10.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 cześć, są kanały blaszane o odpowiednio małych przekrojach? nie wygodniej PE? nie mniej pracy? dla mnie to wystarczające argumenty na dzień dobry Pisałeś, że się nie stosuje kanałów stalowych i Twoim argumentem jest: - szybkość pracy (a co obchodzi inwestora czy instalację wykonasz w 2,3 czy 5 dni) - skoro stawkę masz już wcześniej ustaloną ! A co się stanie jeśli puścimy powietrze kanałem np. fi 80 lub fi 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.10.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Jedne i drugie równie dobre. Tyle,że Tomasze preferują bo handlują PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts