sebcioc55 14.10.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Więcej o 1/3 kanałów, większe i droższe skrzynki i do tego więcej roboty - po co? Chyba że nie masz miejsca na 75. miejsce to akurat ja mam, 50cm grubości strop wypełniony granulatem/celulozą. Więc tam wszystko upchne. Tylko co z tymi wydatkami i prędkościami. Np mam pokój gdzie będą przebywać głównie 2 osoby, to przydało by się 50-60m^3/h i 2 kanały fi75/63 czyli dla 3m/s bedzie ok 70m^3/h a znowu dla 2m/s to bedzie ok 45m^3/h. Wydaje mi się że to będzie w obydwu przypadkach za dużo. Chyba że się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 miejsce to akurat ja mam, 50cm grubości strop wypełniony granulatem/celulozą. Więc tam wszystko upchne. Tylko co z tymi wydatkami i prędkościami. Np mam pokój gdzie będą przebywać głównie 2 osoby, to przydało by się 50-60m^3/h i 2 kanały fi75/63 czyli dla 3m/s bedzie ok 70m^3/h a znowu dla 2m/s to bedzie ok 45m^3/h. Wydaje mi się że to będzie w obydwu przypadkach za dużo. Chyba że się mylę? Nawiew liczy się na całość domu, nie na pokoje. Wyrównanie CO2 trwa kilka kilkadziesiąt sekund w całym domu, a wentylacja wymienia powietrze co kilka godzin. CO2 jest bardzo "szybkim" jak chodzi o dyfuzję gazem. Tak szybkim, że mimo iż jest 1.5 x cięższy od powietrza, więcej go jest u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.10.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Panie Tomaszu, już to widziałem/czytałem kilka razy wiec wiem że CO2 jest szybkie czyli mam np 4 osoby w domu i suma wszystkich nawiewów w domu ma wynosić przykładowo 4x25m^3/h = 100m^3/h ? W nocy na najniższym biegu rekuperatora się zgodzę, ale projektować chyba muszę dla maksymalnego wydatku? Z resztą nic mi Pan nie podpowiedział konkretnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.10.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) U ciebie widzę po 7 kanałów 75. Nawiew:3 salon, 2 sypialnia i po jednym w pozostałych dwóch pokojachWywiew:2 kuchnia bo gaz2 WC3 ŁazienkaRobiąc na 63 musiałbyś dać:4-5 salon3 sypialniapo 2 do pokoi 3 kuchnia3 WC4-5 Łazienka Przy reku 300-350 prędkość w tym układzie nie spadnie Ci przy minimum poniżej 2m a przy maximum nie przekroczy 5 a nawet jak przekroczy to tej funkcji używasz w dzień i nie będzie ci ona przeszkadzać. Edytowane 14 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 14.10.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Przeczytałem to forum od 1 do ostatniej strony i już jestem zdecydowany w 100% na przewody wentylacyjne z tworzywa wraz ze skrzynkami rozdzielczymi ,aczkolwiek zastanawiam się jeszcze nad producentem, czy wybrać skrzynki z tworzywa , stali nierdzewnej , czy ocynku ,chociaż przypuszczam że wszystkie tak naprawdę będą dobrze działały na wiele, wiele lat! Będzie to system Smart flex lub Pe-FRlex lub Uniflex lub co by było najtaniej Greenflex! Mam do Państwa bardzo dużą prośbę , a mianowicie czy mogli by Państwo mi sprawdzić projekt i nanieść korekty ,gdyż widzę tu naprawdę kilku pożądnych fachowców ! Baaaaardzo proszę o pomoc i sugestie. Projekty podam na e-mail , bardzo proszę chociaż zajżeć !!! Pomoże mi ktoś w końcu sprawdzić chociaż cokolwiek ten projekt ? Bardzo proszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 14.10.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Jeśli ma cię to wyjść ponad 6 tysięcy ze wszystkim to szkoda sonie głowę zawracać. A co do airpacka i brinka, to chyba za słabo znasz airpacka. Postaram się zargumentować parę rzeczy. oszczędnyGrześ obiecałeś mi zargumentować wyższość ( niższość ) Airpacka 400 nad Brinkiem 400 Ochłonołeś już po mmeczu czy jeszcze świętujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.10.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nawiew liczy się na całość domu, nie na pokoje. Wyrównanie CO2 trwa kilka kilkadziesiąt sekund w całym domu, a wentylacja wymienia powietrze co kilka godzin. CO2 jest bardzo "szybkim" jak chodzi o dyfuzję gazem. Tak szybkim, że mimo iż jest 1.5 x cięższy od powietrza, więcej go jest u góry.Kolejny raz głupoty by Brzęczkowski. Jaki "szybki" gaz? Puknij się kiedyś w głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.10.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Panie Tomaszu, już to widziałem/czytałem kilka razy wiec wiem że CO2 jest szybkie czyli mam np 4 osoby w domu i suma wszystkich nawiewów w domu ma wynosić przykładowo 4x25m^3/h = 100m^3/h ? W nocy na najniższym biegu rekuperatora się zgodzę, ale projektować chyba muszę dla maksymalnego wydatku? Z resztą nic mi Pan nie podpowiedział konkretnego Z tym "szybkim" CO to bzdura wymyślona przez Brzęczkowskiego. Jakby był taki "szybki" to wentylacja nie byłaby potrzebna. Wystarczyłoby rozszczelnione okno, by stężenie CO wyrównało się z tym na zewnątrz. Nie wiem po co on takie głupoty opowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.10.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Puknij się kiedyś w głowę. no właśnie kiedyś to zrobił, tylko ciut za mocno i teraz tak mu zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.10.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 U ciebie widzę po 7 kanałów 75. Nawiew: 3 salon, 2 sypialnia i po jednym w pozostałych dwóch pokojach Wywiew: 2 kuchnia bo gaz 2 WC 3 Łazienka Przy reku 300-350 prędkość w tym układzie nie spadnie Ci przy minimum poniżej 2m a przy maximum nie przekroczy 5 a nawet jak przekroczy to tej funkcji używasz w dzień i nie będzie ci ona przeszkadzać. Tak zakładał jeden z wariantów. W salonie jeden potrójny nawiew czy może 2+1? Zależy mi też na wywiewie z wiatrołapu no i z garderobą też trzeba by coś zrobić, chociaż drzwi pomiedzy sypialnią a garderobą nie będę zbyt szczelne. Oprócz tego w pomieszczeniu technicznym chcę zrobić "mały" nawiew i wywiew. Centrala to będzie Alnor 450 - można w niej regulować prędkości, więc mógłbym na maxa ustawić 300-350 a w trybie huragan tylko puszczać na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.10.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Salon lepiej 2 + 1.Czy jednostkę już kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.10.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Salon lepiej 2 + 1. Czy jednostkę już kupiłeś? nic jeszcze nie kupiłem, muszę byc na 100% przekonany że wszystko bedzie sprawnie działać , bo jak będzie za duszno albo za "wietrznie" to okna nie otworzę/zamknę. A ten Alnor się nie nadaje? EDIT po wpisie plusfoto: rzut mojego domu z proponowanym rozkładem anemostatów jest w tym poście i tutaj: http://files.tinypic.pl/i/00709/mb2wdz8w3qfb.jpg Edytowane 14 Października 2015 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Salon lepiej 2 + 1. Spójrz na jego projekt. Moim zdaniem będzie to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.10.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 nic jeszcze nie kupiłem, muszę byc na 100% przekonany że wszystko bedzie sprawnie działać , bo jak będzie za duszno albo za "wietrznie" to okna nie otworzę/zamknę. A ten Alnor się nie nadaje? EDIT po wpisie plusfoto: rzut mojego domu z proponowanym rozkładem anemostatów jest w tym poście i tutaj: http://files.tinypic.pl/i/00709/mb2wdz8w3qfb.jpg Musisz pamiętać o jednej rzeczy !! Jeśli zrobisz za dużo kanałów np. 2, to zawsze możesz 1 zamknąć !! Jeśli zrobisz 1, to drugiego już NIGDY nie dołożysz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.10.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Spójrz na jego projekt. Moim zdaniem będzie to bez sensu. A dlaczego bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A dlaczego bez sensu? Bo nawiew jest 20 do 30m3/h - nie zbilansuje się więc. Bo instalacja na skrzynce jest samoregulująca i podawanie poszczególnych wydajności jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 sebcio rozumiem że ktoś ci te wydatki poustawia. Zadam takie przewrotne pytanie - będzie ustawiał jak wszystkie drzwi będą otwarte czy jak będą zamknięte? Co się stanie z tymi wydatkami jak w którymś pomieszczeniu uchylisz okno albo zostawisz otwarte drzwi do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.10.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A dlaczego bez sensu? Jest błąd w garderobie. NIe wiem co to za pomieszczenie 1/10 - jeśli pralnia to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.10.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Bo nawiew jest 20 do 30m3/h - nie zbilansuje się więc. Bo instalacja na skrzynce jest samoregulująca i podawanie poszczególnych wydajności jest bez sensu. Pan się brzydzi przepisami i wytycznymi. Pan się brzydzi obliczeniami. Ma "swoje" (niekoniecznie prawidłowe) wizje. Dlaczego zatem wprowadza Pan w błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.10.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Najważniejszą normą z punktu widzenia projektantów wentylacji jest norma PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania.W dniu 8 lutego 2000 uchwalono zmianę do tej normy PN-83/B-03430/Az3:2000. Najważniejsze postanowienia obu norm PN-83/B-03430 i PN-83/B-03430/Az3:2000 Prawidłowa wentylacja powinna zapewniać doprowadzenie powietrza do pokoi oraz kuchni z oknem zewnętrznym oraz usuwanie powietrza zużytego z kuchni, łazienki, oddzielnego ustępu, ewentualnego pomocniczego pomieszczenia bezokiennego (składzik, garderoba), pokoju oddzielonego od tych pomieszczeń więcej niż dwojgiem drzwi, pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts