tomek04111978 21.10.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 I nastała cisza..........................Ktoś gdzieś tam wcześniej narzekał że klient zawsze ma racje i wie lepiej od instalatorów co jak robic zamiast się oddać ich fizji twórczej wentylacji , i co ?Jaki wniosek ?Nieprawda !!!!!!!Oddałem się wizji twórczej firmie wentylacyjnej i dzieło projektu zamieściłem i czym dłużej je analizuję tym bardziej stwierdzam że jest bez sensu !!!!!!Najśmieszniejsze są wyciągi na parterze w korytarzach i to w dwuch pomimo że wszystko jest otwarte, a do tego w łazience tylko 2 rurki zamiast 3.Wnisek niestety taki że 100zł zapłacone za projekt ,który do niczego się nie nadaje ,a ja chciałem już kupować materiały i działać ....Płakać się chce , jestem praktycznier w punkcie 0 !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.10.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 I nastała cisza.......................... Ktoś gdzieś tam wcześniej narzekał że klient zawsze ma racje i wie lepiej od instalatorów co jak robic zamiast się oddać ich fizji twórczej wentylacji , i co ? Jaki wniosek ? Nieprawda !!!!!!! 1Oddałem się wizji twórczej firmie wentylacyjnej i dzieło projektu zamieściłem i czym dłużej je analizuję tym bardziej stwierdzam że jest bez sensu !!!!!! 2Najśmieszniejsze są wyciągi na parterze w korytarzach i to w dwuch pomimo że wszystko jest otwarte, 3a do tego w łazience tylko 2 rurki zamiast 3. Wnisek niestety taki że 100zł zapłacone za projekt ,który do niczego się nie nadaje ,a ja chciałem już kupować materiały i działać .... Płakać się chce , jestem praktycznier w punkcie 0 !!!!!!! 1. nie jest bez sensu 2. wcale nie. Na dole masz jedną małą łazienkę. Wyobraź sobie, że cały nawiew będzie wyciągany tylko w kuchni i łazience, o ile w kuchni t byłoby ok, to w łazience będą wieczne huragany, aby zmniejszyć huragan w łazience dali w korytarzu i w wiatrołapie po jednej rurce (góra podobnie- 4 nawiewy i jeden wywiew który musiałby to wszystko zebrać. ) 3. dwie, bo trzy byłoby za dużo(vide punkt2) oczywiście zrobisz jak uważasz, ale: wyżej piszą, że ma być suma rur nawiewnych ma być taka sama jak wywiewnych. Ok, ale spójrz na pomieszczenia 1,5 1,6 1,8, tan są po dwie rurki, ale założona wydajność jest pomiędzy 40 a 60m3/h. i jak ma to sie do samoregulacji? Cos tam możesz stłumić anemostatami, ale jak tu piszą, regulacja jest na nich do 50m3/h, więc to odpada, bo Ty musisz dać 50 +-10m3/h Weź raczej ten projekt jako odnośnik i sam to dopracuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.10.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Slawko o jakim huraganie piszesz? Przy wydajności około 150m3/h na trzech anemostatach? Może poczuje jak puści przewietrzanie czyli na maxa. Ale wątpię chyba że całość pójdzie przez jeden anemostat. Edytowane 21 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 21.10.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 jako ciekawostkę dodam... niedawno uruchomiłem swoją instalację, sam rozkładałem rurki PE, dom parterowy 160mkw, wyciagi w łazienkach i kuchni, reku brink 400W 3/4 doby reku chodzi na 80m3/h, pozostała 1/4 na 120m3/h przy 2 dorosłych + dzieckoBrak zaduchu, dom szczelny, wiglotność ~50% Nie robiłem nic w wiatrołapie - nadal nie widzę potrzeby.W małych sypialniach 1 kanał 63mm wew.,w dużej 2 kanały - w sumie 8 nawiewów i wywiewów.Jestem happy, że działa jak należy i zaoszczędziłem trochę grosza montując samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 22.10.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 jako ciekawostkę dodam... niedawno uruchomiłem swoją instalację, sam rozkładałem rurki PE, dom parterowy 160mkw, wyciagi w łazienkach i kuchni, reku brink 400 W 3/4 doby reku chodzi na 80m3/h, pozostała 1/4 na 120m3/h przy 2 dorosłych + dziecko Brak zaduchu, dom szczelny, wiglotność ~50% Nie robiłem nic w wiatrołapie - nadal nie widzę potrzeby. W małych sypialniach 1 kanał 63mm wew.,w dużej 2 kanały - w sumie 8 nawiewów i wywiewów. Jestem happy, że działa jak należy i zaoszczędziłem trochę grosza montując samemu. I co zadowolony jesteś z Brinka ,ile za niego zapłaciłeś? Reku też sam montowałeś ? Trudne to czy raczej nie ma problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.10.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Slawko o jakim huraganie piszesz? Przenośnia ale zbyt duży przepływ powietrza przez łazienkę może spowodować większe zużycie opału, bo chłodniejsze powietrze z pomieszczeń będzie wychładzać łazienkę, gdzie z reguły ma panować większa temperatura, co z kolei będzie wymagało dostarczenia większej energii do grzejnika(ów) w niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 ...... zbyt duży przepływ powietrza przez łazienkę ....... Tego raczej bym się nie obawiał z uwagi na z reguły zamknięte drzwi do łazienki a przez to większy opór. Więcej tego powietrza przejdzie tam gdzie będzie miało otwartą przestrzeń pomiędzy nawiewem a wywiewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 22.10.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 I co zadowolony jesteś z Brinka ,ile za niego zapłaciłeś? Reku też sam montowałeś ? Trudne to czy raczej nie ma problemu? mój 'Brink" to Harmann Requra 400 - jota w jotę to samo, nawet instrukcja co do słowa Montowałem sam, na nieocieplonym poddaszu. Ociepliłem mu ścianę na której wisi, powiesiłem i później obudowałem styropianem i kleiłem na piankę (oczywiście nie do requ). Odpływ skroplin mam podłączony do pionu, pod requ jest kotłownia, wokół rurki kanalizacyjnej nie izolowałem, żeby ciepło z kotłowni przeniknęło do 'komory rekuperatora'. Najgorzej z kanałami było, chciałem je ocieplić jak najmocniej, chciałem robić wszystko na spiro. Nie dało się, musiałbym jeździć co 30min do hurtowni z kształtkami (30km w jedną stronę). Część, od skrzynek na stopie w górę (do wysokości wyjść rekuperatora), dałem sztywne spiro. Pozostałą część tzn od requ do spiro dałem alu-flex. Wszystko ociepliłem niezła wełną 5cm. Ocieplanie alu-flex to jakaś porażka - następnym razem kupiłbym albo już ocieplone (tylko 2,5cm wełny) albo jeździłbym po te kształtki Tam gdzie miałem problem zamontować wełnę na alu-flex, dałem piankę z pistoletu - termometr na podczerwień pokazuje, że jest OK. Zimy nie przeżyłem więc nie wiem jak będzie z zamarzaniem. Sterownik IB-tron jest wystarczający, sterowanie biegami, informacja o filtrze i programowanie 3 stanów/24h. Co do samego rekuperatora to zaniża temp, którą niby zasysa z domu - więc albo coś nie tak z czujnikiem, albo miesza powietrze (przedmuchy wewnątrz) albo w złym miejscu jest ta temp mierzona. Stawiam na ostatnie po własnych pomiarach na tych 4 rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.10.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 mój 'Brink" to Harmann Requra 400 - jota w jotę to samo, nawet instrukcja co do słowa Montowałem sam, na nieocieplonym poddaszu. Ociepliłem mu ścianę na której wisi, powiesiłem i później obudowałem styropianem i kleiłem na piankę (oczywiście nie do requ). Odpływ skroplin mam podłączony do pionu, pod requ jest kotłownia, wokół rurki kanalizacyjnej nie izolowałem, żeby ciepło z kotłowni przeniknęło do 'komory rekuperatora'. Najgorzej z kanałami było, chciałem je ocieplić jak najmocniej, chciałem robić wszystko na spiro. Nie dało się, musiałbym jeździć co 30min do hurtowni z kształtkami (30km w jedną stronę). Część, od skrzynek na stopie w górę (do wysokości wyjść rekuperatora), dałem sztywne spiro. Pozostałą część tzn od requ do spiro dałem alu-flex. Wszystko ociepliłem niezła wełną 5cm. Ocieplanie alu-flex to jakaś porażka - następnym razem kupiłbym albo już ocieplone (tylko 2,5cm wełny) albo jeździłbym po te kształtki Tam gdzie miałem problem zamontować wełnę na alu-flex, dałem piankę z pistoletu - termometr na podczerwień pokazuje, że jest OK. Zimy nie przeżyłem więc nie wiem jak będzie z zamarzaniem. Sterownik IB-tron jest wystarczający, sterowanie biegami, informacja o filtrze i programowanie 3 stanów/24h. Co do samego rekuperatora to zaniża temp, którą niby zasysa z domu - więc albo coś nie tak z czujnikiem, albo miesza powietrze (przedmuchy wewnątrz) albo w złym miejscu jest ta temp mierzona. Stawiam na ostatnie po własnych pomiarach na tych 4 rurach. Po zimnym daje się elastyczne przewody izolowane lub można dać PE i rękaw izolujący. System wentylacji można samemu spokojnie poskładać jak klocki jak robi się na dobrym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 22.10.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Po zimnym daje się elastyczne przewody izolowane lub można dać PE i rękaw izolujący. System wentylacji można samemu spokojnie poskładać jak klocki jak robi się na dobrym systemie. Tylko te elastyczne izolowane mają max 3cm wełny - trochę mało przy -15C PE o srednicy 180-200mm - nie widziałem nigdzie Edytowane 22 Października 2015 przez misiupl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.10.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Tylko te elastyczne izolowane mają max 3cm wełny - trochę mało przy -15C PE o srednicy 180-200mm - nie widziałem nigdzie Są o średnicach 160 , 200 , 254 , 315 mm z izolacją 50 mmm . Już o nich wcześniej pisałem http://www.aspol.com.pl/oferta/produkty/665_przewody-elastyczne/978_przewody-izolowane-akustycznie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Tylko te elastyczne izolowane mają max 3cm wełny - trochę mało przy -15C PE o srednicy 180-200mm - nie widziałem nigdzie Z kanału PE 225mm 200mm wewnątrz z powłoką antybakteryjną robiło się GWC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 25.10.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Z projektem mi nikt nie pomógł wprowadzić zmian ,ale może chociaż w tym mi ktoś pomoże ? Chciałbym kupić 150 m rury 75 , skrzynki rozdzielcze , skrzynki rozprężne itp. , prawie cały system do wykonania wentylacji . Kto się orientuje gdzie to kupię najtaniej ? Skrzynki mogą być z tworzywa , nierdzewki jak i z ocynku bo wiadome że i tak wytrzymają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.10.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Z projektem mi nikt nie pomógł wprowadzić zmian ,ale może chociaż w tym mi ktoś pomoże ? Chciałbym kupić 150 m rury 75 , skrzynki rozdzielcze , skrzynki rozprężne itp. , prawie cały system do wykonania wentylacji . Kto się orientuje gdzie to kupię najtaniej ? Skrzynki mogą być z tworzywa , nierdzewki jak i z ocynku bo wiadome że i tak wytrzymają . Trzeba cofnąć się do pierwszych stron tego forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188407-Elastyczne-przewody-wentylacji-mechanicznej/page3 i przeanalizować za i przeciw . np; Termokontrol - poczynił znaczne postępy w swojej ofercie ; - skrzynki rozdzielcze i rozprężne są z uszczelkami , - skrzynki rozprężne są plastikowe , - skrzynki rozdzielcze wg.zamówienia ze stali nierdzewnej , - 1000A SONODEC CLASSIC - niezłej jakości , - Czerpnia/wyrzutnia ścienna - ze stali nierdzewnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 27.10.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Koledzy pytanie techniczne, mam na parterze 3N 2W i na piętrze 4N 1W. stosując 2 skrzynki umieszczone na stropie nad parterem najdłuższe przewody będą miały 12m (parter) 15m (piętro w tym 2 dodatkowe zakręty po 90*) czy nie powinienem w takim przypadku zastosować po 2 skrzynki niezależnie na parter i piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Koledzy pytanie techniczne, mam na parterze 3N 2W i na piętrze 4N 1W. stosując 2 skrzynki umieszczone na stropie nad parterem najdłuższe przewody będą miały 12m (parter) 15m (piętro w tym 2 dodatkowe zakręty po 90*) czy nie powinienem w takim przypadku zastosować po 2 skrzynki niezależnie na parter i piętro? Należy unikać (jeżeli tylko da się ) układu na 4 skrzynkach. Niezależnie od długości kanałów ( tam gdzie 15 czy 12 m można dać podwójnie ) układ się sam wyreguluje, bo gdy wzrośnie opór, to skoro działa wywiew, spadnie w pokoju ciśnienie, co pokona wzrost oporu. Co innego, gdy mamy trójnik i dwie pary skrzynek, Para skrzynek nawiew wywiew na dole, będzie miała między sobą mały opór (nie ma drzwi między kuchnią a salonem, a para na górze ma sporo drzwi (sypialnie , łazienka) Na trójniku powietrze pójdzie tam gdzie mniejszy opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 27.10.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Należy unikać (jeżeli tylko da się ) układu na 4 skrzynkach. Niezależnie od długości kanałów ( tam gdzie 15 czy 12 m można dać podwójnie ) układ się sam wyreguluje, bo gdy wzrośnie opór, to skoro działa wywiew, spadnie w pokoju ciśnienie, co pokona wzrost oporu. Co innego, gdy mamy trójnik i dwie pary skrzynek, Para skrzynek nawiew wywiew na dole, będzie miała między sobą mały opór (nie ma drzwi między kuchnią a salonem, a para na górze ma sporo drzwi (sypialnie , łazienka) Na trójniku powietrze pójdzie tam gdzie mniejszy opór. w sumie nie pomyślałem o zrównoważeniu poprzez dodanie dodatkowego przewodu dzięki problem rozwiązany i do tego zaoszczędzone na skrzynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.10.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Należy unikać (jeżeli tylko da się ) układu na 4 skrzynkach. Niezależnie od długości kanałów ( tam gdzie 15 czy 12 m można dać podwójnie ) układ się sam wyreguluje, bo gdy wzrośnie opór, to skoro działa wywiew, spadnie w pokoju ciśnienie, co pokona wzrost oporu. Co innego, gdy mamy trójnik i dwie pary skrzynek, Para skrzynek nawiew wywiew na dole, będzie miała między sobą mały opór (nie ma drzwi między kuchnią a salonem, a para na górze ma sporo drzwi (sypialnie , łazienka) Na trójniku powietrze pójdzie tam gdzie mniejszy opór. Jak ktoś robi wentylacje na trójnikach to już jest masakra... ale są nadal takie przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.10.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jak ktoś robi wentylacje na trójnikach to już jest masakra... ale są nadal takie przypadki W starych domach, czasem nie ma wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.10.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 W starych domach, czasem nie ma wyjścia. Jak wyjścia nie ma to różne cuda się tworzy, ale w nowych domach trójniki się udało mi zaobserwować, albo projekty na trójnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts