kolektor1 10.11.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Pan zapewne nie wie, co to jest optymalna prędkość powietrza w kanale, czy dlaczego nie stosuje się kanałów gładkich? Jak to nie, wszyscy już to wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.11.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Co tu można umieć, jak nie można kupić odpowiednich średnic, rozdzielaczy, czy problem jest z wyłożeniem wnętrza. Nawet producenci kanałów, nie produkują blaszanych rur do wentylacji domowej. I właśnie diabeł tkwi w szczegółach. Pan nie umie wykonać cichej instalacji na kanałach ocynkowanych - to Pan odradza !! Instalację można wykonać na trójnikach i będzie ona działała PRAWIDŁOWO i CICHO !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 10.11.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ja też nie umiem wykonać instalacji na trójnikach. Dlatego wykonam sobie na kanałach elastycznych. I łatwiej, i taniej, i trudniej coś zepsuć. Same zalety. No chyba, że kanały ocynkowane mają jakieś zalety, o których nie wiem - chętnie posłucham. Jestem amatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.11.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Nigdy nie pisałem, że ocynk jest lepszy od PE.Według mnie odwrotnie. Staram się jednak uzmysłowić, że na ocynku także da się wykonać cichą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.11.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 i właśnie diabeł tkwi w szczegółach. Pan nie umie wykonać cichej instalacji na kanałach ocynkowanych - to pan odradza !! Instalację można wykonać na trójnikach i będzie ona działała prawidłowo i cicho !! to dlaczego trójniki do wentylacji domowej nie są produkowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.11.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 A kto tak twierdzi? Proszę w googlach wpisać trójnik ocynkowany do wentylacji domowej - pokaże się Panu kilkadziesiąt pozycji. Wystarczy poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.11.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 A kto tak twierdzi? Proszę w googlach wpisać trójnik ocynkowany do wentylacji domowej - pokaże się Panu kilkadziesiąt pozycji. Wystarczy poszukać Ocynk 63mm ? Nie znalazłem Pan pokaże . Był z 15 lat temu, ale wiem dobrze, że przestał być produkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.11.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Proszę mi wskazać, gdzie jest napisane, że ma być 63mm - to Pana wymysł ! Producenci wykonują kanały PE do wentylacji domowej w rozmiarach 63, 75, 90 mm i nie tylko.Rozumiem, że oni się nie znają... a przecież niektórzy z producentów dostarczają swoje produkty do różnych Państw w całej Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.11.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ja też nie umiem wykonać instalacji na trójnikach. Dlatego wykonam sobie na kanałach elastycznych. I łatwiej, i taniej, i trudniej coś zepsuć. Same zalety. No chyba, że kanały ocynkowane mają jakieś zalety, o których nie wiem - chętnie posłucham. Jestem amatorem. Zaleta...jak ktoś lubi więcej roboty to to będzie zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.11.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Proszę mi wskazać, gdzie jest napisane, że ma być 63mm - to Pana wymysł ! Producenci wykonują kanały PE do wentylacji domowej w rozmiarach 63, 75, 90 mm i nie tylko. Rozumiem, że oni się nie znają... a przecież niektórzy z producentów dostarczają swoje produkty do różnych Państw w całej Europie. Nigdzie nie jest napisane ale zawsze trzeba się starać aby był optymalny przepływ powietrza w kanałach i jak wychodzi 63 mm to akurat z nimi nie ma problemu. No są i nawet 40mm po wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Proszę mi wskazać, gdzie jest napisane, że ma być 63mm - to Pana wymysł ! Producenci wykonują kanały PE do wentylacji domowej w rozmiarach 63, 75, 90 mm i nie tylko. Rozumiem, że oni się nie znają... a przecież niektórzy z producentów dostarczają swoje produkty do różnych Państw w całej Europie. Optymalna prędkość powietrza w kanale, to prędkość przy której są najcichsze przepływy i najmniejsze opory. wynosi ona od 2 do 5m/sek. Przy takiej prędkości w kanale 63mm wewnątrz jest 22 do 55m3/h . Jak Pan weźmie projekt najczęściej realizowanych domów, to zobaczy Pan że nawiewów jest od 5 do 8 . Można też inaczej. Producent centrali narzucił nam prędkość w kanałach wyjściami z centrali. Rozprężanie się powietrza w kanale, nie jest pożądanym zjawiskiem z wentylacji domowej ( turbulencje, ewentualne szumy) a skoro tak, to jak mamy wyjście 160mm ( 200cm 2 ) i 7 punktów nawiewnych, to jakie kanały 200 cm2 :7 = Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.11.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Pan się brzydzi obliczeniami, więc po co teraz o to pyta?Odnośnie ilość kanałów to potwierdzam, choć zdarzają się odstępstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.11.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Zaleta...jak ktoś lubi więcej roboty to to będzie zaletą. Jeśli uważasz, że TYLKO jedno rozwiązanie jest dobre to jesteś w błędzie. Z pewnością lepsze jest rozwiązanie na rurach PE, lecz NIE JEDYNE ! Trzeba "uszyć" instalację indywidualnie dla konkretnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.11.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Są domy, które posiadają stosunkowo małą powierzchnię i dużo pomieszczeń. Przyjmijmy dom 140 mkw (3 osoby) 5 pokoi + salon oraz do każdego pokoju łazienkę (z takim projektem się spotkałem). Jak Pan to rozwiąże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Pan się brzydzi obliczeniami, więc po co teraz o to pyta? Odnośnie ilość kanałów to potwierdzam, choć zdarzają się odstępstwa... Brzydzę się tymi, co liczą a nie potrafią. Np. OZC, jak można liczyć bez danych ile wynosi U, jak można liczyć mostki termiczne, czy wentylację grawitacyjną. Jak można liczyć straty do gruntu? Takie rzeczy można szacować nie liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.11.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Brzydzę się tymi, co liczą a nie potrafią. Np. OZC, jak można liczyć bez danych ile wynosi U, jak można liczyć mostki termiczne, czy wentylację grawitacyjną. Jak można liczyć straty do gruntu? Takie rzeczy można szacować nie liczyć. Z wikipedii: "Szacowanie (także: szacunek, wycena) – przybliżone określanie wartości jakiejś wielkości przy posiadaniu niepełnych danych, występowania zakłóceń lub stosowaniu uproszczonego modelu opisującego parametry, cechy lub charakter tej wielkości (lub zjawiska wpływające na jej zachowanie)" Szacowanie to inaczej liczenie na podstawie danych zmieniających się w pewnych granicach. LICZENIE! Wynik jest przybliżony ale, w przypadku budowlanki wystarczająco dokładny, by można było na jego podstawie podejmować decyzje. Ucz się misiu. To nie boli. Książki nie gryzą. Może w końcu nie będziesz pośmiewiskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Są domy, które posiadają stosunkowo małą powierzchnię i dużo pomieszczeń. Przyjmijmy dom 140 mkw (3 osoby) 5 pokoi + salon oraz do każdego pokoju łazienkę (z takim projektem się spotkałem). Jak Pan to rozwiąże? Dream 200 Rozdzielacz 125 /7 x 63mm (wewnętrzna 52mm ) szt 2 Redukcje kątowe z anemostatami 80mm/ 63mm szt 12 (7 nawiewów i 5 wywiewów w łazienkach) 100mm 2/63mm 1 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 14.11.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Dream 200 Rozdzielacz 125 /7 x 63mm (wewnętrzna 52mm ) szt 2 Redukcje kątowe z anemostatami 80mm/ 63mm szt 12 (7 nawiewów i 5 wywiewów w łazienkach) 100mm 2/63mm 1 szt za 19000 brutto plus dojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.11.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 za 19000 brutto plus dojazd Drogo Pan Sobie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 16.11.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 19 tys zł za taką instalacyjkę? Cena kosmiczna. Materiały to góra 4 tys (a instalator pewnie ma je za 2.5k), rekuperator pewnie około 5 tys. 10 tysięcy za dwa dni pracy... no, no. Przy okazji pytanie: Jaki rekuperator o wysokiej sprawności i strumieniu 250 m3/h polecicie? Ma być cichy przy strumieniu rzędu 100 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts