Tomasz Brzęczkowski 16.11.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 19 tys zł za taką instalacyjkę? Cena kosmiczna. Materiały to góra 4 tys (a instalator pewnie ma je za 2.5k), rekuperator pewnie około 5 tys. 10 tysięcy za dwa dni pracy... no, no. Przy okazji pytanie: Jaki rekuperator o wysokiej sprawności i strumieniu 250 m3/h polecicie? Ma być cichy przy strumieniu rzędu 100 m3/h. 8000 z centralą brutto, ale może kogoś trafi na dwa razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.11.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 19 tys zł za taką instalacyjkę? Cena kosmiczna. Materiały to góra 4 tys (a instalator pewnie ma je za 2.5k), Tutaj się bardzo mylisz. Dobrej jakości materiałów nawet hurtownia nie kupi za 2,5k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.11.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Tutaj się bardzo mylisz. Dobrej jakości materiałów nawet hurtownia nie kupi za 2,5k Fakt, za 2.500 na dom 160m2 nie kupi. Ciężko byłoby tak drogo potem sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 13.12.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Panowie polecacie jakąś fajną i ładną wyrzutnie do rekupulatora o średnicy 160mm- 200mm. Dach jest pokryty blachodachówką brązową i chcę żeby do tego pasowało,a nie chcę dawać kratki w ścianie ,gdyż myślę że wyrzut bezpośredni w górę będzie bardziej efektowny i ładniejszy .Bardzo proszę o pomocne info !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSTROW 13.12.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam, kerado28, widzę że wypowiadasz się dość logicznie a ja potrzebuję rady od praktyka - mam następująca sytuacje: budynek piętrowy (2 stropy żelbet) do salonu mam poprowadzoną rurę ocynk 125 mm ze strychu - zalaną w górnym stropie i opiankowaną w kilku miejscach po drodze na dół, miała służyć jako nawiew do salonu, rurę wywiewu również 125 mm ocynk mam w kuchni po przeciwnej stronie domu też zalana w stropie na strychu (zaznaczone na niebiesko) dodatkowo mam zrobiony otwór 160mm do jadalni sasiadującej z salonem, otwór w WC 160mm i otwór 110 mm w wiatrołapie. Na zielono zaznaczyłem jak teraz po lekturze tego postu bym wykonał otwory i nawiew w salonie i mam taką opcje ponieważ w stropie na strych zostawiłem otwór którym mogę poprowadzić 2x75mm. Pytanie czy tak robić i zostawić kanał 125 w salonie pusty czy go wykorzystywać męcząc się z rożnymi złączkami rozkuwaniem ściany żeby się wpiąć do 125. Podobnie kanał w kuchni - teraz wydaje mi się że powinienem wstawić tam rurę 75. przy centrali z króccami 200 wszystko ładnie mi się bilansuje nawiew 75 salon 75 salon 75 jadalnia 63 pokój 1 osoba 63 pokój 1 osoba 75 pokój 2 osoby 63 garderoba 63 pralnia wywiew 75 kuchnia 75 wc 63 wiatrołap 2x63 łazienka/ ewentualnie 1x63 łazienka i 1x63 hol przy łazience 75 łazienka 63 pralnia 75 wiartołap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.12.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam, kerado28, widzę że wypowiadasz się dość logicznie a ja potrzebuję rady od praktyka - mam następująca sytuacje: budynek piętrowy (2 stropy żelbet) do salonu mam poprowadzoną rurę ocynk 125 mm ze strychu - zalaną w górnym stropie i opiankowaną w kilku miejscach po drodze na dół, miała służyć jako nawiew do salonu, rurę wywiewu również 125 mm ocynk mam w kuchni po przeciwnej stronie domu też zalana w stropie na strychu (zaznaczone na niebiesko) dodatkowo mam zrobiony otwór 160mm do jadalni sasiadującej z salonem, otwór w WC 160mm i otwór 110 mm w wiatrołapie. Na zielono zaznaczyłem jak teraz po lekturze tego postu bym wykonał otwory i nawiew w salonie i mam taką opcje ponieważ w stropie na strych zostawiłem otwór którym mogę poprowadzić 2x75mm. Pytanie czy tak robić i zostawić kanał 125 w salonie pusty czy go wykorzystywać męcząc się z rożnymi złączkami rozkuwaniem ściany żeby się wpiąć do 125. Podobnie kanał w kuchni - teraz wydaje mi się że powinienem wstawić tam rurę 75. przy centrali z króccami 200 wszystko ładnie mi się bilansuje nawiew 75 salon 75 salon 75 jadalnia 63 pokój 1 osoba 63 pokój 1 osoba 75 pokój 2 osoby 63 garderoba 63 pralnia wywiew 75 kuchnia 75 wc 63 wiatrołap 2x63 łazienka/ ewentualnie 1x63 łazienka i 1x63 hol przy łazience 75 łazienka 63 pralnia 75 wiartołap [ATTACH=CONFIG]340526[/ATTACH] Na początek: przewody 75 mm po zewnątrz w systemie flex to 63 mm wewnątrz. W wiatrołapie wywiewów ani nawiewów nie robimy. Łazienki generalnie trzeba nieco przewymiarować bo tam chcemy nieco mocniejszą wentylację. Dobrze byłoby zrobić tak aby było jak najwygodniej Inaczej sprawa się ma jak się to wdzi na miejscu. Ja często robię wentylacje już w zamieszkiwanych domach to wtedy robi się tak na ile można coś wykorzystać. Ty jak masz dom jeszcze w stanie surowym to możesz więcej pokombinować bez większego bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSTROW 14.12.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 oszczednyGrześdziękuje za odpowiedź, wiem o wymiarach kanałów zamierzam kupić 75(wew 63) oraz 90 (wew 75) czy może mi ktoś polecić gdzie kupie najtaniej termokontrol - może ma ktoś wyrobione rabaty - nie potrzebuję FV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 14.12.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Według mnie http://www.wentylacja24.pl/ będzie najtaniej i sam je zakupiłem i jakościowo bardzo dobrze wykonane są skrzynki ,a nże z ocynku ,a nie stali nierdzewnej czy tworzywa to nie ma znaczenia ,gdyż i tak dziesięciolecia wytrzymają i na pewno nie będziesz musiał ich wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 oszczednyGrześ dziękuje za odpowiedź, wiem o wymiarach kanałów zamierzam kupić 75(wew 63) oraz 90 (wew 75) czy może mi ktoś polecić gdzie kupie najtaniej termokontrol - może ma ktoś wyrobione rabaty - nie potrzebuję FV Czemu komplikujesz sobie instalacje dwoma średnicami kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.12.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam, kerado28, widzę że wypowiadasz się dość logicznie a ja potrzebuję rady od praktyka - mam następująca sytuacje: budynek piętrowy (2 stropy żelbet) do salonu mam poprowadzoną rurę ocynk 125 mm ze strychu - zalaną w górnym stropie i opiankowaną w kilku miejscach po drodze na dół, miała służyć jako nawiew do salonu, rurę wywiewu również 125 mm ocynk mam w kuchni po przeciwnej stronie domu też zalana w stropie na strychu (zaznaczone na niebiesko) dodatkowo mam zrobiony otwór 160mm do jadalni sasiadującej z salonem, otwór w WC 160mm i otwór 110 mm w wiatrołapie. Na zielono zaznaczyłem jak teraz po lekturze tego postu bym wykonał otwory i nawiew w salonie i mam taką opcje ponieważ w stropie na strych zostawiłem otwór którym mogę poprowadzić 2x75mm. Pytanie czy tak robić i zostawić kanał 125 w salonie pusty czy go wykorzystywać męcząc się z rożnymi złączkami rozkuwaniem ściany żeby się wpiąć do 125. Podobnie kanał w kuchni - teraz wydaje mi się że powinienem wstawić tam rurę 75. przy centrali z króccami 200 wszystko ładnie mi się bilansuje nawiew 75 salon 75 salon 75 jadalnia 63 pokój 1 osoba 63 pokój 1 osoba 75 pokój 2 osoby 63 garderoba 63 pralnia wywiew 75 kuchnia 75 wc 63 wiatrołap 2x63 łazienka/ ewentualnie 1x63 łazienka i 1x63 hol przy łazience 75 łazienka 63 pralnia 75 wiartołap [ATTACH=CONFIG]340526[/ATTACH] Na jakim etapie masz budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.12.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Chcesz wykonać instalację w podwieszonym suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSTROW 15.12.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Surowy otwarty montują więźbe, instalacje na parter chce puścić kanałami w ścianach które juz są tylko się zastanawiam czy puszczac bezposrednio tymi rurami które juz zamontowanym 125 ocynk czy wkładać do nich pe flex o mniejszej średnicy 90 (75). różne średnicę być może wyszły z niewiedzy dobierane tak aby suma powierzchni kanałów równala się powierzchni 200 wyjscia z centrali. W stropie na piętrze mam otwory w każdym z pomieszczeń 15x15 oraz przejście z dolnej łazienki oraz dodatkowy otwór na poprowadzenie kanalow do salonu poprzez ścianę działowe pokojeina piętrze ale musze wykuc otwór w stropie nad salonem. W salonie kanały chciałem rozprowadzi nad oknem w kawalku podwieszanego sufitu w którym będzie oświetlenie led (sufit podwieszany o szer. 20 cm tylko po obrębie pokoju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 16.12.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 I co montował ktoś coś takiego przez dach ,czy wszyscy wyrzutnie w ścianie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.12.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 I co montował ktoś coś takiego przez dach ,czy wszyscy wyrzutnie w ścianie????? wyrzutnie najlepiej w dach pionowo. Jak się nie da to ściana bo zimą może lać się woda i zamarzać. Tak trochę nieestetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.12.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) I co montował ktoś coś takiego przez dach ,czy wszyscy wyrzutnie w ścianie????? ja montowałem w dachu tak to wygląda wyrzutnia VILPE fi 160. Są jeszcze większe. Wad nie zauważyłem, no, może trochę trudny montaż przy stromym dachu i wysokiej dachówce. A tak to same zalety. tak to wygląda z bliska fi 160 http://www.vilpepoland.pl/Link.aspx?id=525300 a tak fi 200http://www.vilpepoland.pl/Link.aspx?id=525301 są różne kolory oraz mnóstwo przejść dachowych do tego. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 17.12.2015 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 ja montowałem w dachu tak to wygląda[ATTACH=CONFIG]340863[/ATTACH] wyrzutnia VILPE fi 160. Są jeszcze większe. Wad nie zauważyłem, no, może trochę trudny montaż przy stromym dachu i wysokiej dachówce. A tak to same zalety. tak to wygląda z bliska fi 160 http://www.vilpepoland.pl/Link.aspx?id=525300 a tak fi 200http://www.vilpepoland.pl/Link.aspx?id=525301 są różne kolory oraz mnóstwo przejść dachowych do tego. Super to zrobiłeś , bardzo ładnie wygląda , wielkie dzięki za foto !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek04111978 17.12.2015 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 A tak przy okazji to o ile się nie mylę nie ma znaczenia że wyrzutnia będzie akurat nad reku i pomimo zaizolowania rury pomiędzy reku ,a wyrzutnią może się w niej coś tam skroplić ,gdyż zapewne może to sobie spokojnie spłynąć do reku , który i tak musi być podłączony do kanalizacji . Czy tak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.12.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 A tak przy okazji to o ile się nie mylę nie ma znaczenia że wyrzutnia będzie akurat nad reku i pomimo zaizolowania rury pomiędzy reku ,a wyrzutnią może się w niej coś tam skroplić ,gdyż zapewne może to sobie spokojnie spłynąć do reku , który i tak musi być podłączony do kanalizacji . Czy tak jest ? Tak, właśnie ma sobie spłynąć Reku do kanalizy zwyke oczywiście syfon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.12.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Tak, właśnie ma sobie spłynąć Reku do kanalizy zwyke oczywiście syfon. Gorzej jak po drodze zaleje wentylator Trochę bym uważał z takimi śmiałymi teoriami, bo nie każda centrala jest przygotowana na strumień wody z kanału wyrzutowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.12.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Gorzej jak po drodze zaleje wentylator Trochę bym uważał z takimi śmiałymi teoriami, bo nie każda centrala jest przygotowana na strumień wody z kanału wyrzutowego. ? Wybacz siedze w tym trochę... Jakie zalewanie wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts