fisha 21.12.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 A gdybyś dał reku bardziej na środek tak by zrównoważyć długości przewodów jeśli ma to być na poddaszu??? Może jednak kotłowni skoro to pomieszczenie już masz? i wzdłuż ściany zachodniej w środku garażu czerpnia.... wtedy zwisać sople z czepni w podbitce nie będą... A na co Ci w wiatrołapie nawiew? Tam drzwi będziesz otwierać wystarczy... Też zastanowiłbym się nad spiżarnią, ale tu bardziej przeznaczenie jej i co będziesz tam trzymać ma wpływ. Nie widać metrażu... Ale na oko wg mnie 300 to chyba za dużo... A czemu nie no wiatrołap może i by odpadł choć już jest rura ale zalepić też można, spiżarnie jednak bym zostawił (warzywa, ziemniaki różne rzeczy niech się wietrzy, chociaż zawsze mogę zaślepić ) a reku wolał bym bardziej z boku bo dach jest kopertowy i miejsce na środku może kiedyś na coś wykorzystam. Kotłownia jest mała i już mi brakuje miejsca,kocioł niby gazowy ale ciasno będzie. Jeszcze myślę nad trzecim kanałem do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 22.12.2015 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Przemyśl czy przewiewanie warzyw zwłaszcza powietrzem 18-19 stopni jest dla nich korzystne... wysuszysz i tyle a tam najlepiej by było chłodniej i ciemno. Jak nie dasz nawiewu i tak kuchnia zaciągnie co będzie trzeba.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSTROW 22.12.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 W zasadzie wystarczy mniejsza. Jaką centralę planujesz? O centrali jeszcze nie myślałem chce ja dobrać do instalacji, nie lubię przepłacać wiec zastanawiam się nad smorobka, a jeżeli kupna to co polecasz w rozsądnych pieniadzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.12.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Zastanawia mnie jeszcze ważna sprawa, mianowicie pokój dziecka, sytuacja kiedy w salonie jest więcej osób (impreza) a dziecko śpi w swoim pokoju podkręcimy wentylację i czy nie wysuszmy pokoju dziecka, w jakich temperaturach na zewnątrz występuje zjawisko przesuszania? Wiatrołap i spiżarnię też bym chciał wentylować, może lekko zdławić te pomieszczenia. Możliwości jest dużo miejsca też więc projekt można dowolnie poprawiać, jak zrobić żeby było dobrze? Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomysły Mróz na zewnątrz = powietrze suche. Wydajność 180 jest wystarczająca dla 3 osób. Wentylację możesz sobie zrobić wszędzie, jak uznasz że jest nie potrzebna, to zamykasz anemostaty. Dla chcącego i majętnego nie ma przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.12.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 O centrali jeszcze nie myślałem chce ja dobrać do instalacji, nie lubię przepłacać wiec zastanawiam się nad smorobka, a jeżeli kupna to co polecasz w rozsądnych pieniadzach Zależy, jaki masz budżet . .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.12.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Mróz na zewnątrz = powietrze suche. Wydajność 180 jest wystarczająca dla 3 osób. Wentylację możesz sobie zrobić wszędzie, jak uznasz że jest nie potrzebna, to zamykasz anemostaty. Dla chcącego i majętnego nie ma przeszkód. Zimą centrala chodzi na absolutnym minimum generalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.12.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Przemyśl czy przewiewanie warzyw zwłaszcza powietrzem 18-19 stopni jest dla nich korzystne... wysuszysz i tyle a tam najlepiej by było chłodniej i ciemno. Jak nie dasz nawiewu i tak kuchnia zaciągnie co będzie trzeba.. to spiżarki można dać nawiew lub nic. O przewiewanie warzyw bym się nie martwił, tam nie idzie huragan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.12.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Zastanawia mnie jeszcze ważna sprawa, mianowicie pokój dziecka, sytuacja kiedy w salonie jest więcej osób (impreza) a dziecko śpi w swoim pokoju podkręcimy wentylację i czy nie wysuszmy pokoju dziecka, w jakich temperaturach na zewnątrz występuje zjawisko przesuszania? Wiatrołap i spiżarnię też bym chciał wentylować, może lekko zdławić te pomieszczenia. Możliwości jest dużo miejsca też więc projekt można dowolnie poprawiać, jak zrobić żeby było dobrze? Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomysły [ATTACH=CONFIG]341214[/ATTACH] nie powinno być żadnych problemów z przesuszaniem jak dobierze się dobrze centrale i odpowiednio zorganizuje nawiewy. Nie ma też obawiać się, że chwilowe podniesienie wydajności narobi problemów . Co do projektu to w wiatrołapie nic nie daj tak jak ktoś tutaj już pisał. Jeżeli chodzi o rekuperatory to Thessla wypuści nowy typoszereg a i będzie centralka pod moją prośbę tzw. tańsza budżetówka ale niewiele ustępująca tym które są teraz. Nie będzie ona duża ale u Ciebie powinna bez problemu dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fisha 22.12.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 nie powinno być żadnych problemów z przesuszaniem jak dobierze się dobrze centrale i odpowiednio zorganizuje nawiewy. Nie ma też obawiać się, że chwilowe podniesienie wydajności narobi problemów . Co do projektu to w wiatrołapie nic nie daj tak jak ktoś tutaj już pisał. Jeżeli chodzi o rekuperatory to Thessla wypuści nowy typoszereg a i będzie centralka pod moją prośbę tzw. tańsza budżetówka ale niewiele ustępująca tym które są teraz. Nie będzie ona duża ale u Ciebie powinna bez problemu dać radę. No dobra dzięki za opinie, faktycznie wiatrołap odpuszczę, spiżarkę w razie czego zaślepię, obawiam się że może jakaś zgnilizna wejść. A poradzi ktoś jakie kanały, czy do sypialni dwu osobowej dać jeszcze jeden kanał? Jedno dziecko będzie miało tyle samo co dwie dorosłe osoby? kanały 50mm czy 63 wewnątrz i jakiej wydajności ta centrala by najlepiej pasowała. W łazience wystarczą dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 22.12.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Jakie przepustnice?! Co to za paranoje. Nie chcesz przepłacać to pisz śmiało nie wszyscy naciągaja i nie znają się na WM w domu. takie mam w projekcie ponieważ: "na samych anemostatach ciężko będzie dobrze ustawić instalacje" konieczne jest to ? czy mozna bez tego sie obejsc a wyglada to mniej wiecej tak: http://sklepconceptair.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_529a26830446976803d8248c0ebcdc9d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.12.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 takie mam w projekcie ponieważ: "na samych anemostatach ciężko będzie dobrze ustawić instalacje" konieczne jest to ? czy mozna bez tego sie obejsc a wyglada to mniej wiecej tak: http://sklepconceptair.pl/environment/cache/images/300_300_productGfx_529a26830446976803d8248c0ebcdc9d.jpg Ktoś chyba pomylił wentylację przemysłową z domową. Tak się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 22.12.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 czyli smialo moge sie ich pozbyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.12.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 czyli smialo moge sie ich pozbyc ? Napisz może jaki ten projekt... Jak nawiewy wywiewy itp. Może jakiś plik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.12.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Było to już nie raz poruszane. Regulacja w małym domu za pomocą przepustnic czy anemostatów jest praktycznie niemożliwa.Chyba że zafundujesz sobie jakąś super hiper elektronikę z siłownikami i czujnikami co będzie tym sterować. Choć nawet nie wiem czy coś takiego istnieje. Jedynie wstępnie możesz to zrobić ilością kanałów do poszczególnych skrzynek z anemostatami. Każde otwarcie lub zamknięcie jakichkolwiek drzwi do jednego z pokoi lub okna w takim domu rozpierniczy w drobny mak tą niby regulację. Ktoś po prostu chce Cię naciągnąć na koszty. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 23.12.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) ... A na co Ci w wiatrołapie nawiew? Tam drzwi będziesz otwierać wystarczy... No ja miałem podobne założenie i nie robiłem wyciągu w wiatrołapie, natomiast jest w malutkim pomieszczeniu obok (odzdzielone drzwiami z podcięcięm). teraz sytuacja u mnie wygląda tak: mam w wiatrołapie jakieś 65-70% wilgotności (temperatura 20-23 stopnie C) i za cholere nie chce spaść bardziej. Dodatkowo wykrapla mi się woda na metalowych zamkach w drzwiach wejściowych. Całe drzwi są drewniane i grube. Zastanawiam się jak ten problem rozwiązać. nie mam zabudowanej jeszcze szafy w wiatrołapie i mam tam gołą posadzkę betonową. Chyba ze wyciąg w małym pomieszczeniu zasysa jakieś lewe powietrze zamiast wentylować wiatrołap? Pomiary nawiewów i wyciągów były robione i generalnie jest tak jak być miało. Macie jakieś sugestie? Edytowane 23 Grudnia 2015 przez _Zygfryd_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.12.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 mam w wiatrołapie jakieś 65-70% (temperatura 20-23 stopnie C) i za cholere nie chce spaść bardziej. Dodatkowo wykrapla mi się woda na metalowych zamkach w drzwiach wejściowych. Macie jakieś sugestie? zostawić otwarte drzwi pomiędzy wiatrołapem a holem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 23.12.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 zostawić otwarte drzwi pomiędzy wiatrołapem a holem Nie wpadłem na to wcześniej Zobaczymy jak to się spisze, ale już widzę że wilgotność spada powoli. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 23.12.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Nie wpadłem na to wcześniej Zobaczymy jak to się spisze, ale już widzę że wilgotność spada powoli. Dzięki. Otwórz też drzwi wejściowe i wywal wentylacje w cholere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSTROW 25.12.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Zależy, jaki masz budżet . .? Budżet oczywiście jak najniższy wychodzę z założenia że nie ma sensu kupować super nowości z super wydajnością bo za 10 lat i tak trzeba będzie wymienić a wówczas kupie coś 2 razy lepszego niż obecnie super hipe,r za połowę ceny a będę miał nowe i lepsze wiec budżet średni nie najtańsze ale najlepsze w możliwie niskiej cenie. są jakieś propozycje warte rozważenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 29.12.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Budżet oczywiście jak najniższy wychodzę z założenia że nie ma sensu kupować super nowości z super wydajnością bo za 10 lat i tak trzeba będzie wymienić a wówczas kupie coś 2 razy lepszego niż obecnie super hipe,r za połowę ceny a będę miał nowe i lepsze wiec budżet średni nie najtańsze ale najlepsze w możliwie niskiej cenie. są jakieś propozycje warte rozważenia? Rekuperator to wbrew pozorom proste urządzenie, nie wiem w jakim stopniu można je jeszcze ulepszyć, podstawa to dobry wymiennik i niezawodne silniki w wentylatorach np. takie jak EBM. Skoro chcesz mieć przez ok. 10 lat taką centralę, weź coś niezawodnego i sprawdzonego. Ja stawiam na COMAIR, 5 lat gwarancji, lokalny i jedyny polski dystrybutor na rynku od ponad 6 lat z ofertą sprawdzonej i niezawodnej marki holenderskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts