pawel_1024 04.11.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ostatnio wysłałem kilka zapytań cenowych w sprawie kompletnej wyceny WM+REKU. Dostałem 4 oferty. Generalnie podobne centrale, zbliżone kanały. Ceny? Od 12k w wykonaniu lokalnego chałturnika po 30k od r..ry.pl. Może Ci ostatni rzeczywiście są tak zayebiści - stąd ta cena...??? Chałupnik weźmie mało za robociznę i będzie zadowolony; zrobi może (podkreślam że "może" bo nie koniecznie) na trochę tańszym osprzęcie, kanałach itp.; jeżeli to przeliczy odpowiednio może zoptymalizować znacznie koszty. Na temat firmy najdroższej polecam poczytać jedynie opinie... Nikt porządny nie będzie się wypowiadał źle na temat konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 13.11.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam! A jak sie układa kanały w stropach gotowych np. KONBET'u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.11.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Normalnie. Na albo pod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 14.11.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Na - czyli podłoga podniesiona na legarach? Pod - czyli sufit podwieszany? Będę miał ogrzewanie podłogowe. Czy nie zmniejszy mi się znacznie wysokośc pomieszczeń? Czy wtedy nie trzeba zwiększać wysokości ścian głównych i kolankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 14.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Na - czyli podłoga podniesiona na legarach? Pod - czyli sufit podwieszany? Będę miał ogrzewanie podłogowe. Czy nie zmniejszy mi się znacznie wysokośc pomieszczeń? Czy wtedy nie trzeba zwiększać wysokości ścian głównych i kolankowej? Na-przeważnie na stropach daje się izolację temiczną i wylewkę i w tej izolacji prowadzi się kanały,pod-sufit powieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krest 02.12.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam, jeszcze w temacie PEPrzymierzam się do WM, dom 350m3, 7 nawiewów, 7 wywiewów Czy ktoś z praktyków może napisać:1. Jaka jest różnica w cenie materiałów (poza reku) instalacji PE-FLEX a instalacji na przyzwoitych rurach Spiro (których sami używacie)?2. Jaka jest różnica w cenie instalacji powyższych systemów, jak rozumiem instalacja na Spiro jest bardziej czasochłonna? Jeśli chodzi o Pe Flex to orientacyjnie: 14 skrzynek rozprężnych-1540, 2 kolektory-1000, rura ok. 200m-2000 czyli ok 4500, do tego kanały do połączenia z rekuperatorem, czerpnia i wyrzutnią (nie wiem jaki koszt:)).Natomiast nie wiem ile i jaki materiłów potrzebuje jesli chodzi o przyzwoite spiro.Dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 02.12.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam, jeszcze w temacie PE Przymierzam się do WM, dom 350m3, 7 nawiewów, 7 wywiewów Czy ktoś z praktyków może napisać: 1. Jaka jest różnica w cenie materiałów (poza reku) instalacji PE-FLEX a instalacji na przyzwoitych rurach Spiro (których sami używacie)? 2. Jaka jest różnica w cenie instalacji powyższych systemów, jak rozumiem instalacja na Spiro jest bardziej czasochłonna? Jeśli chodzi o Pe Flex to orientacyjnie: 14 skrzynek rozprężnych-1540, 2 kolektory-1000, rura ok. 200m-2000 czyli ok 4500, do tego kanały do połączenia z rekuperatorem, czerpnia i wyrzutnią (nie wiem jaki koszt:)). Natomiast nie wiem ile i jaki materiłów potrzebuje jesli chodzi o przyzwoite spiro. Dziekuję za pomoc Prosiłbym o przesłanie rzutów domu,z miłą chęcią wycenię instalacje na rurach spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 03.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 licząc same tylko podstawowe materiały SIPRO będzie tańsze o jakieś 10-15% od dobrego systemu PE ale jak dokładnie policzysz wszystkie konieczne w instalacji SPIRO dodatki typu taśmy klejące aluminiowe, wełna do ocieplenia różne redukcje, uchwyty itd. to różnica się zmniejsza, Dodatkowo jak chcesz sam robić instalację to na SPIRO musisz mieć dobrze zrobiony projekt i za bardzo nie kombinować na budowie bo łatwo coś zepsuć. W systemie PE np. Uniflexplus+ masz w sumie 3-4 elementy podstawowe,z których robisz całą instalację i nawet laikowi trudno tak naprawdę coś zrobić źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krest 03.12.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Jeśli chodzi o Uniflex to potrzebuję materiałów za ok 8000zł, jeśli dobrze liczę za przyzwoite materiały Spiro wydam ok 7000zł?, oczywiście bez rekuperatora, hmm..., myśłałem, że jesli zdecyduję sie na Spiro to wydam jednak mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 nie trzeba zaraz uniflexa, są podobne systemy i tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krest 04.12.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Wiem, że są odniosłem się do wypowiedzi michała, który twierdzi, że dobre Spiro jest tylko 10-15% tańsze od Uniflex, wydaje mi się, ze ta różnica jest większa tzn, że Spiro nawet dobrej jakości jest tańsze niż te 10-15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 04.12.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Bardzo ciekawy wątekTez jestem na etapie projektowania instalacji wentylacji mechanicznej.Tez skłaniam sie ku systemowi PE-flex. Licze się z tym, że PE-flex droższy ale instalacja prostrza oraz zaoszczędze na ocieplaniu przewodów na strychu (Pe-flex 75mm umieszcze w warstwie ocieplenia sufitu poddasza 15cm+10cm)Wybór pewnie padnie na firme termokontrol. Rekuperator Brink Renovent Medium. Powierzchnia domu 104m2 uzytkowej. W krótce umieszcze projekt i zadam kilka pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 04.12.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Spiro nawet dobrej jakości jest tańsze niż te 10-15% Zależy jak liczysz :smile: przy systemach metalowych prosta rura jest tania i zwykłe kształtki też są tanie ale już wszystkie dziwne redukcje, trójniki, itd. potrafią kosztować więcej. Czyli: jak masz super prosty system i nie będziesz potrzebował do niego zbyt wielu kształtek to taki system metalowy będzie tańszy o więcej niż 15% od Uniflexplus+. Do tego trochę materiałów typu wełna i taśmy do izolacji i gotowe. Typowa instalacja nie składa się jednak z prostych odcinków rury Stąd moja obserwacja, że średnio różnica wynosi ok. 10-15% nie trzeba zaraz uniflexa, są podobne systemy i tańsze a co jest złego w tym, że Klient wybiera porządny system PE czyli właśnie Uniflex+ rozumiem, że na forum lubimy się pochwalić, że wszystko można zrobić za pół ceny ale bez przesady: Uniflexplus+ jest najlepszy i wcale nie najdroższy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Lublin 06.12.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witajcie, przestudiowałem dość uważnie forum dot. elastycznych przewodów instalacji mechanicznej (i kilka innych).Jestem zdecydowany na zakup systemu PE FLEX i samodzielną instalację, ze względu na oligopol wykonawców w moim regionie. Bardzo proszę o komentarze dot. doboru skrzynek rozprężnych (lub innych kwestii dot. pomieszczeń).Dodam, że centralą rekuperacyjną będzie Mitsubishi LGH-50RX5 (500 m3). Pomieszczenie Kabatura Planowane il powietrza Rodz skrzynki rozp Nawiew Salon 95 100 5 3+2 Sypialnia 42 60 3 Gabinet 180 180 6 3+3 Pokój 1 55 60 2 Pokój 2 55 60 2 SUMA 460 Wywiew Łazienka 15 90 4 2+2 WC 4,5 30 1 Wiatrołap 28 30 1 Kuchnia 50 90 3 Łazienka 50 90 4 Garderoba 22 20 1 suma 350 Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Lublin 06.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Wszystko się rozjechało, a tak się starałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 06.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ludzie, wyluzujcie sobie z tymi rurami spiro, ostatnio co rusz ktoś dzwoni "Panie ratuj, bo nowa wentylacja mi buczy, a wykonawca mówi że tak ma być i już". I co można zrobić? Rwać nową instalację i robić porządnie od nowa? Niedawno poprawiałem właśnie taką instalację samodzielnie skleconą na spiro, ale udało się ja tylko częściowo wyciszyć, a koszty wyszły spore. Rury spiro stosuje się w budynkach użyteczności publicznej gdzie szumy przepływu nie mają znaczenia, a w domach powinno się stosować ciche rury elastyczne izolowane oraz wszelkie systemy plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 06.12.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ludzie, wyluzujcie sobie z tymi rurami spiro ciekawe dlaczego wiara decyduje się na ten typ instalacji?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.12.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 A ja robię na spiro i jakoś nie hałasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 06.12.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 A ja robię na spiro i jakoś nie hałasuje i to jest odpowiedź. każdy ciągnie w swoją stronę....czyli rady o kant dupy rozbić dopóty dopóki sam nie sprawdzisz na własnym przykładzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 ale też nie jestem przeciwnikiem instalacji na pe-flex a nawet na kondonach ale tylko dec-a a nie żadnej chińskiej tandety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts