Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Moim zdaniem dla podlogowki takie "wzniesienie" to zaden problem. Niektorzy maja kilka razy wieksze roznice poziomow przed wylaniem posadzki. Wszystko potem dziala. Izolacja to tym bardziej nie problem. Najwyzej podlogowka bedzie podgrzewac powietrze w rurze o te setne czesci stopnia ;) rob smialo.

Dzięki sebcio, tak zrobię :)

Ewentualnie mogę jeszcze dodać ten centymetr do podłogi i będę miał 8cm styro + 6cm wylewki +1cm panel. Łącznie 15cm. I ostatni stopień będzie miał 19cm a nie 18,5 tak jak reszta....

Edytowane przez hektor80

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale mam pilną potrzebę :) Zagląda tu paru instalatorów i samorobów którzy mogliby moze pomóc...

Zabrakło mi 2,5m sonodeca 127 i 2,5m sonodeca 100mm. M

oże zostały Wam takie kawałki? Nie chciałbym kupować całych 10m rolek dla takich kawałków.

Mi zostało trochę uniflexa+ (oryginalny), też nie wiem co zrobić, może jest jakiś potrzebujący samorób któremu zabrakło?

I dodatkowe pytanie

Jak montujecie sonodeki pod jętkami? Ocynki montowałem do stropu betonowego oryginalnymi obejmami, do drewna taśmą aluminiową która mi została po elektryce, ale do tych flaków się nie nadaje bo za wąskie i naciskiem zniekształcają przewód. Na razie robie to tak, że te ocynki co mi zostały tnę na ok 30cm kawałki, puszczam przez to przewód i dopiero to taśmą do jętek mocuje.

• 1 month później...

Jestem na etapie adaptacji projektu i chciałbym na tym etapie przygotować się pod instalację wentylacji mechanicznej - dom o powierzchni użytkowej 130 m2.

Zgodniej z projektem w stropie nad parterem jest 4 cm styropianu i 6cm wylewki. Myślałem, że najlepiej będzie umieścić kanały wentylacyjne w styropianie, tylko 4 cm to za mało. Do ilu cm powinienem zwiększyć grubość styropianu aby potem nie okazało się, że kanały się nie zmieszczą 6-7-8? Na chwilę obecną wolałbym nie decydować się na konkretnego producenta i jednocześnie nie planować zbyt grubej warstwy ocieplenia "na zapas".

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jak montujecie sonodeki pod jętkami? Ocynki montowałem do stropu betonowego oryginalnymi obejmami, do drewna taśmą aluminiową która mi została po elektryce, ale do tych flaków się nie nadaje bo za wąskie i naciskiem zniekształcają przewód. Na razie robie to tak, że te ocynki co mi zostały tnę na ok 30cm kawałki, puszczam przez to przewód i dopiero to taśmą do jętek mocuje.

opaskami nylonowymi albo łańsuszkiem

Witam. Taki mały odkop co do skrzynek i przewodow firmy Termokontrol. Miale juz jakis czas temu zakupiony prawie :) cały system ale dopiero teraz przymierzam sie do zakladania, i do dego w zamieszkanym juz domu.

Jesli chodzi o kanały to jestem pozytywnie zaskoczony. Natomiast skrzynki rozprezne( dodam ze sa tylko na wywiewie) nie sa zbyt szczelne. Trzeba je samemu doszczelniac okolo 5 minut pracy na skrzynke. Ale jesli chodzi o polaczenie kanalu ze skrzynka to jest to bardzo dobre polaczenie. Nie potrafie wstawic zdj. Sorki

Gość Gos**c
Skrzynki PVC zawsze będą szczelniejsze niż ocynkowane, ale także troszkę droższe.

Jeśli ktoś buduje dla siebie warto jednak dopłacić.

Z PVC to se można zrobić wywietrznik do kanalizacji a nie do dostarczania powietrza ludziom.

Z PVC to se można zrobić wywietrznik do kanalizacji a nie do dostarczania powietrza ludziom.

To się popisałeś... !

Uściślając masz racje.

Niemniej jednak, nie wiem czy wiesz, że obecnie produkuje się ponad 700 rodzajów tworzyw sztucznych.

Dlatego łatwiej było napisać PVC :-)

Edytowane przez kerado28