Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Garderoba zazwyczaj jest przy sypialniach, ja rozdzieliłem to co miało iść do sypialni na garderobę i sypialnie w jednym przypadku N 1+1 a w drugim N 1+2 np. w kuchni zrobiłem 2 anemostaty W 1+1 w tym jeden umieszczony za sprzętem w zabudowie czyli lodówką i piekarnikiem. W większej z łazienek zrobiłem W 2+2 a w mniejszej na parterze W 2. Ilość rur w moim przypadku się nie bilansuje bo mam 9 N i 8 W, co nie przeszkadza wentylacji prawidłowo pracować. Podstawowym założeniem było równomierne rozprowadzenie powietrza po części mieszkalnej uwzględniając odległości poszczególnych anemostatów od skrzynek rozdzielczych. Przyjmowałem do wyliczeń 20m3 na rurę, a do doboru centrali wynik pomnożyłem razy 1,5 co w efekcie dało mi 300m3/h w zaokrągleniu w górę. Zastosowałem TG300.

Pierwsze wyceny z doborem wykonanym przez potencjalnych wykonawców to centrala minimum 400 :) jedni ze słynną na całą Polskę stroną www napisali że nie wyprodukowano jeszcze takiej centrali która spełniła by założenia dla mojego budynku ;)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwsze wyceny z doborem wykonanym przez potencjalnych wykonawców to centrala minimum 400 :) jedni ze słynną na całą Polskę stroną www napisali że nie wyprodukowano jeszcze takiej centrali która spełniła by założenia dla mojego budynku ;)

A to bajer :). To znaczy że wentylacji nie możesz zrobić u siebie :) I bądź tu zdrowy....

Tak samo zawsze montuję wyciąg w garderobie, dziwne dla mnie jest gdyby tam wyciągu nie było. Przecież ubrania wydzielają sporo zapachów, i trzeba je koniecznie wentylować. To nawet jeden z częstszych powodów montażu wentylacji w istniejących domach, "bo w garderobie smrodek". Dziwię się, dlaczego nie dajecie do nowych domów... Bo taniej o kilka stówek? Innego wytłumaczenia nie widzę.

Ja nie spotkałem się jeszcze by w garderobie śmierdziało.

Nie ma tam zysków wilgoci, czy zapachu innego niż świeżo wypranych ubrań.

Druga sprawa, garderoba używana jest codziennie.

A najczęściej połączona jest z najlepiej wentylowanym pomieszczeniem w domu - sypialnią.

Drzwi do garderób, to często przesuwne lub harmonijkowe zasłonki, ewentualnie zwykłe drzwi ze szczeliną pod spodem.

Jeśli sypialnia wentylowana jest prawidłowo, to nie ma szans by w pomieszczeniu obok działo się cokolwiek złego.

Ja wywiewu nie zrobił bym z innego powodu niż dobre/złe powietrze.

Wyciąg ściąga kurz.

Widać to w każdej łazience na podłodze w domach gdzie mamy wentylację mechaniczną.

Dając w garderobie wyciąg mamy kolejne pomieszczenie, które musimy regularnie sprzątać (odkurzać) o samym fakcie zakurzonych butów i ubrań nie wspomnę.

Mamy dwa kible i kuchnię z wyciągiem którymi wyciągamy np 100m3/h i teraz te same 100m nawiewu musimy rozłożyć na salon, gabinet, że trzy sypialnie i na dokładkę jeszcze garderobę ...

Ile ci wyjdzie na pomieszczenie ...???

Jakoś przestaje mnie dziwić to zepsute powietrze ...:D

Wydajność wentylacji dobieram do ilości osób w domu, nie rodzaju i ilości pomieszczeń.

Więcej osób = więcej zysków wilgoci, więcej pryszniców, więcej gotowania.

Trzymam się zasady,by robić wentylację dla ludzi nie dla domu.

Zapewniając komfortową ilość świeżego powietrza dla mieszkańców, zawsze jest tego powietrza tyle by prawidłowo osuszyć łazienkę i kuchnię.

Jedna rura 75 (wew 63) mm, transportuje cicho maksymalnie 55 m3/h.

Realizując opcję minimum - łazienka 2x75, kuchnia 2x75 możemy z domu usunąć 220m3/h.

To jest pi razy oko, maksymalna wydajność większości central 300 m3/h po podłączeniu do instalacji.

A wiadomym jest, że w łazienkach robi się 3 lub 4 rury 75.

Często jest jeszcze osobna toaleta z 2x75

Razem 390 m3/h bez szumów i niepożądanych dźwięków.

Wykonując w garderobie nawiew, powietrze które tam dostarczasz przechodzi następnie do sypialni.

W takim rozwiązaniu dajesz 1x75 do garderoby + 1x75 do sypialni.

Efekt jest taki sam gdy dasz 2x75 do sypialni (bez garderoby)

Następnie całe to powietrze przeciągasz przez łazienkę lub kuchnie.

Dzięki temu, nawet małymi wydajnościami zapewniasz sobie świeże powietrze dla mieszkańców i osuszenie łazienki po wieczornych prysznicach.

Wszyscy zadowoleni, bo nie robi się duszno w łazienkach sucho, a centrala kręci na 20%.

Oczywiście zakładam, że garderoba to miejsce gdzie przechowujemy czyste ubrania, a nie ziemniaki.

Proszę o ocenę projektu wentylacji opartej na systemie PEFLEX 75/63 dla domu parterowego dla 5-6 osób. Instalacja w warstwie ocieplenia na stropie. Na załączonym rysunku rekuperator na zielono, miejsce położenia rekuperatora i skrzynek rozdzielaczowych wynika z planowanego w przyszłości zagospodarowania poddasza. Nawiew/wywiew przekreślony oznacza skrzynkę rozprężną z tłumikiem. Trochę nietypowe miejsce nawiewu w sypialniach 7 i 11 wynika z planowanego ustawienia łóżek, aby nawiew nie był tuż nad nimi. Jedna nitka oznacza jedną rurę 75/63. W projekcie starałem się uwzględnić różnice w przepływach wynikające z długości przewodów. Dla przyjętych parametrów mamy nawiew/wywiew 270 m3/h.

Odradzam takie rozwiązanie.

Był tu na forum użytkownik, który tak zrobił i nie jest z tego zadowolony.

Żadna centrala nie pracuje non stop z 95% odzyskiem.

Nie mówiąc o potencjalnych awariach nagrzewnicy, lub układu antyzmrożeniowego.

Odradzam takie rozwiązanie.

Był tu na forum użytkownik, który tak zrobił i nie jest z tego zadowolony.

Żadna centrala nie pracuje non stop z 95% odzyskiem.

Nie mówiąc o potencjalnych awariach nagrzewnicy, lub układu antyzmrożeniowego.

Odradzasz nietypowe rozmieszczenie anemostatów w dwóch sypialniach? Dlaczego ktoś był niezadowolony? I co ma do tego awaria nagrzewnicy?

Odradzasz nietypowe rozmieszczenie anemostatów w dwóch sypialniach? Dlaczego ktoś był niezadowolony? I co ma do tego awaria nagrzewnicy?

Akurat osoba, która na to rozwiązanie narzekała miała zamontowaną namiastkę centrali - Lunę.

Centrala mu zamarzała i nawiewała do pomieszczeń niskie temperatury.

Centrala są różne, niektóre rozladzają się poprzez by-pas i wtedy temperatura nawiewu mocno spada.

Gdy w centrali uszkodzeniu ulegnie grzałka, będziesz musiał całkowicie wyłączyć wentylację do czasu naprawy, bo nad łóżkami będzie dmuchać powietrze bliskie zera stopni.

Pomijam fakt, że lokalizowanie nawiewników tak by bezpośrednio oddziaływały strumieniem na ludzi jest niezgodne z normami projektowymi.

Pomijam fakt, że lokalizowanie nawiewników tak by bezpośrednio oddziaływały strumieniem na ludzi jest niezgodne z normami projektowymi.

Dokładnie, dlatego napisałem: "Trochę nietypowe miejsce nawiewu w sypialniach 7 i 11 wynika z planowanego ustawienia łóżek, aby nawiew nie był tuż nad nimi." Tak więc nie planuję umieszczania nawiewów nad łóżkami.

Dobór właściwej centrali jeszcze przede mną. Na tą chwilę potrzebuję weryfikacji projektu.

Dokładnie, dlatego napisałem: "Trochę nietypowe miejsce nawiewu w sypialniach 7 i 11 wynika z planowanego ustawienia łóżek, aby nawiew nie był tuż nad nimi." Tak więc nie planuję umieszczania nawiewów nad łóżkami.

Dobór właściwej centrali jeszcze przede mną. Na tą chwilę potrzebuję weryfikacji projektu.

Przepraszam, umknęło mi to "nie".

Myślałem, że chcesz celowo dać nawiewniki nad łóżkami.

Pozdrawiam

Wydajność wentylacji dobieram do ilości osób w domu, nie rodzaju i ilości pomieszczeń.

Więcej osób = więcej zysków wilgoci, więcej pryszniców, więcej gotowania.

Trzymam się zasady,by robić wentylację dla ludzi nie dla domu.

Ja dokładnie podążam tą drogą chociaż rodzaj pomieszczeń znaczenie ma :) Ale tak, wentylacja jest dla nas

Garderoba= domowy skład wszelakiej maści ubrań, tkanin, zapasowej pościeli, sezonowych butów, często też jest prasowalnią itp...

Sami oceńcie czy powietrze które się tam znajduje trzeba koniecznie przepuścić przez sypialnię w której odpoczywamy ...

Na temat tych tumanów kurzu jaki się tam chce dostać nawet szkoda się wypowiadać ...

Normalnie strach pomyśleć co dzieje się w kuchni z dość mocnym wyciągiem ...:cool:

Też wydaje mi się że w garderobie powinien być wywiew, ale nie ze swojego doświadczenia bo dopiero się za ten temat zabieram. A uważam tak z dwóch powodów:

- zapach którego nie chciał bym uświadczyć w sypialni.

- gdy zamknę drzwi od sypialni dopływające do niej powietrze musi mieć swoje ujście. Do mojej garderoby mam dostęp tylko z sypialni.

A to bajer :). To znaczy że wentylacji nie możesz zrobić u siebie :) I bądź tu zdrowy....

...;) to było prawie rok temu więc może już znaleźli taka centralę :p uzupełnię tylko że na tamtym etapie byłem jeszcze zafiksowany na dopłatę do NF15 na szczęście w porę się z tego wyleczyłem...

Każdy zrobi jak uważa - wolno mu. Natomiast należy pamiętać iż robiąc dodatkowe wywiewy w pomieszczeniach innych niż łazienka, kibelek i kuchnia osłabiamy w nich wentylację. Ja wychodzę z założenia że nawiewy w salonie, pokojach i sypialniach a wywiewy w pomieszczeniach jak wyżej. W pozostałych pomieszczeniach nic albo delikatne nawiewy.

Jasiek co do garderoby to chowamy tam raczej rzeczy czyste i suche - dotyczy to również butów - powinny być wyczyszczone, wysuszone i wypastowane a nie ubłocone, mokre i śmierdzące więc z przykrymi zapachami z garderoby trudno jest mi się pogodzić bo są raczej przyjemne. Bardziej będzie przeszkadzał smrodek ze słabiej przez to wentylowanego kibelka. Ale tak jak zaznaczyłem każdy ma swoje priorytety. Jeden woli mocniejsze zapachy z kibelka drugi z garderoby.;)

Każdy zrobi jak uważa - wolno mu. Natomiast należy pamiętać iż robiąc dodatkowe wywiewy w pomieszczeniach innych niż łazienka, kibelek i kuchnia osłabiamy w nich wentylację. Ja wychodzę z założenia że nawiewy w salonie, pokojach i sypialniach a wywiewy w pomieszczeniach jak wyżej. W pozostałych pomieszczeniach nic albo delikatne nawiewy.

Jasiek co do garderoby to chowamy tam raczej rzeczy czyste i suche - dotyczy to również butów - powinny być wyczyszczone, wysuszone i wypastowane a nie ubłocone, mokre i śmierdzące więc z przykrymi zapachami z garderoby trudno jest mi się pogodzić bo są raczej przyjemne. Bardziej będzie przeszkadzał smrodek ze słabiej przez to wentylowanego kibelka. Ale tak jak zaznaczyłem każdy ma swoje priorytety. Jeden woli mocniejsze zapachy z kibelka drugi z garderoby.;)

NIestety nie każdy potrafi to zrozumieć. Ale wolna wola.

Każdy zrobi jak uważa - wolno mu. Natomiast należy pamiętać iż robiąc dodatkowe wywiewy w pomieszczeniach innych niż łazienka, kibelek i kuchnia osłabiamy w nich wentylację.

NIestety nie każdy potrafi to zrozumieć. Ale wolna wola.

wolna wola polega na tym, że jak już mamy wentylację to zawsze możemy sobie ją wg. własnego "widzimisię" pozatykać :) np. tak jak tu niektórzy sugerują w garderobie. gorzej jak jej nie zrobimy, to już wolnej woli w takim przypadku nie mamy :)

w garderobie mam wywiew.

drożny. nie zamknięty, nie zatkany

Czy przewody PE-flex fi50 trzeba izolować, jeżeli biegną nad poddaszem w izolowanym, ale nieogrzewanym stryszku? Temp., jaka tam panuje zimą to praktycznie zawsze powyżej zera, bo gruba wełna jest ułożona aż do kalenicy, a druga warstwa, też gruba - między stryszkiem, a pomieszczeniami poddasza.

Czy przewody PE-flex fi50 trzeba izolować, jeżeli biegną nad poddaszem w izolowanym, ale nieogrzewanym stryszku? Temp., jaka tam panuje zimą to praktycznie zawsze powyżej zera, bo gruba wełna jest ułożona aż do kalenicy, a druga warstwa, też gruba - między stryszkiem, a pomieszczeniami poddasza.

Ile tej wełny?