Stnley 11.11.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Skąd chcesz brac? Z Alnoru, a czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Z Alnoru, a czemu pytasz? Z ciekawości ile wyjdzie ci za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 11.11.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Z ciekawości ile wyjdzie ci za to. Z co konkretnie? Standardowa skrzynka pod 2 rury 75 około 33zł netto. Nie wiem czy gdzieś znajdę taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tserafin 28.11.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Witajcie, Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z wentylacją mechaniczną - problemem jest to, że pracuje głośno. Wentylacja wykonana na kanałach PEFLEX 75, projekt w załączniku (jedyne różnice to takie, że rekuperator jest z drugiej strony komina, w kuchni jest tylko jeden anemostat, a nie dwa jak na rysunku, a w sztywnych kanałach spiro użyto kolan 90 stopni, a nie 45 jak na rysunku). Kanały peflex ułożone są bezpośrednio na stropie monolitycznym o grubości 15 cm. Kanały otoczone są styropianem grubości 8 cm. Nad styro i kanałami jest 3 cm wełny rockwool steprock hd, a nad nią 2 x płyta OSB. Kolektory systemu peflex mają przyłącza 160 mm w postaci sztywnych rur spiro, otulone wełną około 8 cm grubości. Pomiędzy rekuperatorem a sztywnymi rurami spiro mam wstawione elastyczne spiro, na razie niezaizolowane. Sztywne rury spiro podparte są od spodu wełny, więc nic ich nie dotyka poza wełną, kolektorem oraz elastycznymi rurami spiro do rekuperatora. Rekuperator to Brink Renovent Excellent 300. Niestety, ale nawet na najmniejszej wydajności 50 m3 w warunkach ciszy na parterze da się słyszeć szumy wentylacji. Przy 100 m3 jest już niekomfortowo, przy np. 150 m3 już bardzo niemiło (zaznaczę, że na parterze mam gołe ściany i podłogi - tynki i wylewki). Przy samym rekuperatorze jest wrażenie mniejszego hałasu niż na parterze. Na parterze ma się wrażenie, jakby cały budynek huczał, a nie tylko konkretne punkty. Jest też tak, że przy anemostatach nawiewnych poziom hałasu jest większy niż przy wywiewnych. Podejrzewam, że problematyczny może być ten długi kanał sztywnego spiro - ma w sumie około 13 m długości. Czy jakieś wzmacnianie dźwięków w tym kanale spiro może być odpowiedzialne za głośność wentylacji? Czy możecie poradzić coś na mój problem? Myślałem o zainstalowaniu jakichś tłumików, np. o przekroju okrągłym przed kolektorem nawiewnym i/lub elastycznym na nawiewie przy rekuperatorze. Co o tym myślicie? Tomek Edytowane 28 Listopada 2016 przez tserafin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witajcie, Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z wentylacją mechaniczną - problemem jest to, że pracuje głośno. Wentylacja wykonana na kanałach PEFLEX 75, projekt w załączniku (jedyne różnice to takie, że rekuperator jest z drugiej strony komina, w kuchni jest tylko jeden anemostat, a nie dwa jak na rysunku, a w sztywnych kanałach spiro użyto kolan 90 stopni, a nie 45 jak na rysunku).[ATTACH=CONFIG]374517[/ATTACH] Kanały peflex ułożone są bezpośrednio na stropie monolitycznym o grubości 15 cm. Kanały otoczone są styropianem grubości 8 cm. Nad styro i kanałami jest 3 cm wełny rockwool steprock hd, a nad nią 2 x płyta OSB. Kolektory systemu peflex mają przyłącza 160 mm w postaci sztywnych rur spiro, otulone wełną około 8 cm grubości. Pomiędzy rekuperatorem a sztywnymi rurami spiro mam wstawione elastyczne spiro, na razie niezaizolowane. Sztywne rury spiro podparte są od spodu wełny, więc nic ich nie dotyka poza wełną, kolektorem oraz elastycznymi rurami spiro do rekuperatora. Rekuperator to Brink Renovent Excellent 300. Niestety, ale nawet na najmniejszej wydajności 50 m3 w warunkach ciszy na parterze da się słyszeć szumy wentylacji. Przy 100 m3 jest już niekomfortowo, przy np. 150 m3 już bardzo niemiło (zaznaczę, że na parterze mam gołe ściany i podłogi - tynki i wylewki). Przy samym rekuperatorze jest wrażenie mniejszego hałasu niż na parterze. Na parterze ma się wrażenie, jakby cały budynek huczał, a nie tylko konkretne punkty. Jest też tak, że przy anemostatach nawiewnych poziom hałasu jest większy niż przy wywiewnych. Podejrzewam, że problematyczny może być ten długi kanał sztywnego spiro - ma w sumie około 13 m długości. Czy jakieś wzmacnianie dźwięków w tym kanale spiro może być odpowiedzialne za głośność wentylacji? Czy możecie poradzić coś na mój problem? Myślałem o zainstalowaniu jakichś tłumików, np. o przekroju okrągłym przed kolektorem nawiewnym i/lub elastycznym na nawiewie przy rekuperatorze. Co o tym myślicie? Tomek Dlatego jak zawsze proponuję elastyki. U mnie na onyxie 400 krótkie kanały bo dom mały przy pracy normalnej jest bezszelestnie! Inna sprawa że ja brinka nie znam może on jest taki jakiś dziwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 28.11.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Z co konkretnie? Standardowa skrzynka pod 2 rury 75 około 33zł netto. Nie wiem czy gdzieś znajdę taniej? Gdzie masz takie ceny? Daj namiary nawet na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tserafin 28.11.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Dlatego jak zawsze proponuję elastyki. U mnie na onyxie 400 krótkie kanały bo dom mały przy pracy normalnej jest bezszelestnie! Inna sprawa że ja brinka nie znam może on jest taki jakiś dziwny Mógłbyś podać namiar na przykładowe kanały tego typu? Jak nic innego nie wymyślę, np. tłumiki nie pomogą, to będę pewnie coś przerabiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 29.12.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Witam, jestem na etapie kładzenia posadzki z miksokreta. Na stropie parteru w styropianie mam położone elastyczne przewody WM. Zajmują one praktycznie całą wysokość styropianu, więc wylewka będzie kładziona bezpośrednio na nich. Czy tak będzie dobrze? Trochę się boję o te przewody gdy zostaną pokryte betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.12.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 przykryj je taśmą dylatacyjną, taka jak przy ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 30.12.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam, jestem na etapie kładzenia posadzki z miksokreta. Na stropie parteru w styropianie mam położone elastyczne przewody WM. Zajmują one praktycznie całą wysokość styropianu, więc wylewka będzie kładziona bezpośrednio na nich. Czy tak będzie dobrze? Trochę się boję o te przewody gdy zostaną pokryte betonem. u mnie styro miał 8cm, rury maja 7.5cm .. na rure naklejałem styro 1cm a potem ścierałem.. roboty sporo. ale pomysł Sławko wydaje się dobry i chyba szybszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 31.12.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 u mnie styro miał 8cm, rury maja 7.5cm .. na rure naklejałem styro 1cm a potem ścierałem.. roboty sporo. ale pomysł Sławko wydaje się dobry i chyba szybszy... hektor80, tam gdzie robiłeś ten manewr z przycieraniem styro, to miałeś podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 31.12.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 hektor80, tam gdzie robiłeś ten manewr z przycieraniem styro, to miałeś podłogówkę? Tak. Mam wszędzie podlogowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 02.01.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Tak. Mam wszędzie podlogowke. A jak kładłeś podłogówkę? Na te 80mm styropianu od razu folia i rurki, czy jeszcze jakiś styro/podkład pod folię? Kiedyś po kilku konsultacjach na forum zrobiłem taki załącznik jak w tym poście. Czy tak jest u Ciebie? Czy masz mniej styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.01.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 A jak kłatdłeś podłogówkę? Na te 80mm styropianu od razu folia i rurki, czy jeszcze jakiś styro/podkład pod folię? Kiedyś po kilku konsultacjach na forum zrobiłem taki załącznik jak w tym poście. Czy tak jest u Ciebie? Czy masz mniej styropianu? Tak, od razu na to rurki op . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia86 11.04.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Cześć, zbieramy wyceny na rekuperację i mąż kazał spytać, czy od rekuperatora do czerpni i wyrzutni może iść ten miękki izolowany kanał spiro? I drugie pytanie, czy ten kanał może iść też od rekuperatora do skrzynek rozdzielczych? Nic się z tym nie stanie za 5 czy 10lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.04.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Cześć, zbieramy wyceny na rekuperację i mąż kazał spytać, czy od rekuperatora do czerpni i wyrzutni może iść ten miękki izolowany kanał spiro? I drugie pytanie, czy ten kanał może iść też od rekuperatora do skrzynek rozdzielczych? Nic się z tym nie stanie za 5 czy 10lat? Może być. Warto jednak na nawiew dać antybakteryjny jak ktoś jest bardzo higieniczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia86 11.04.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Może być to znaczy śmiało można to zabudować regipsem w pokoju? Bo mamy wycenę też gdzie pion z parteru na poddasze byłby że sztywnej rury ocynkowanej. Jest drożej stąd pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.04.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 ile drożej? 100-200zł.W życiu bym nie dał na te odcinki miękkich rur spiro, chyba, ze to odcinki 1-1,5m i jest do nich zawsze dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.04.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 ile drożej? 100-200zł. W życiu bym nie dał na te odcinki miękkich rur spiro, chyba, ze to odcinki 1-1,5m i jest do nich zawsze dostęp. Jak zabudowa to lepiej sztywne ale przed rekuperatorem przejść na elastyki poza zabudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.04.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Nigdy na czerpni nie dawać elastycznych kanałów, gdy te biegną w pomieszczeniach ogrzewanych.Zimą leje się z nich woda.Tylko kanał sztywny i solidna izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts